Vitt på vitt

På hur många olika sätt kan man brodera en ros? Väldigt många.

Det visar sig när man läser Ingrid Eggimann-Jonssons senaste bok ”Rosenbroderier”. Romantiskt, stiliserat, pastelligt, guldigt, ulligt, färggrannt, vitt på vitt och pärlbroderade rosor. Det är riktigt fiffigt att hålla sig till ett enda motiv, för att visa hur många möjligheter som finns när det gäller komposition, teknik och material.

Ingrid Eggimann-Jonsson har tidigare givit ut två väldigt populära broderiböcker, nämligen ”Svenska broderier” och ”Yllebroderier”.

Boken om rosenbroderier innehåller både lättare projekt för den som är nybörjare på fritt broderi och svårare för den som vill ha riktiga utmaningar. Dessutom applikationer och både stickade och virkade rosor. En väldigt inspirerande bok.

Jag testade att brodera en stiliserad ros med vitt märkgarn på vit bomull. Jag har använt stjälkstygn och franska knutar. Ett lågmält broderi som framhäver skuggor och ljus.

ENGLISH VERSION: A rose in whitework inspired by the Swedish book ”Rosenbroderier” (Rose Embroideries) by Ingrid Eggimann-Jonsson.

Share

Mormors skattkammare


Jag har grävt i mormors gamla stickkorg, en rymlig sak som mest innehöll förvånansvärt välbevarade stickgarner av olika sorter. Längst ner i korgen hittade jag en liten skatt. Där låg mormors broderigarner.

Hon var nog inte någon frekvent brodös. Strumpstickning var mer hennes specialitet. Men som de flesta kvinnor i äldre generationer kunde hon självfallet både väva och sticka och brodera till husbehov.

I botten av korgen hittade jag ett hemsytt etui för broderigarner. Det är sytt av lakansväv med ett jugendbroderi i plattsöm och hålsöm runtom. Inuti har mormor sparat diverse gamla broderigarner i olika kvaliteter. Dessutom upptäckte jag en massa knapphålssilke gammaldags upprullat på pappersrullar. Det fungerar toppenbra att brodera med. Vilken glädje!

I våra dagar, när handarbetsaffärerna blir allt färre och många garnsorter försvinner, så gäller det att ta vara på det vi har. Man kan beklaga att det blir allt svårare att få tag på broderimaterial. Eller också kan man, som jag, bli fanatisk samlare av broderigarner. Det gäller att hålla sig framme när den äldre generationen rensar bland gamla grejer. Man vet aldrig vad som dyker upp.

Share

Ett vitt löv

vitblad.jpgJag kände att jag var tvungen att testa det här med trådbundet vitbroderi lite mer. Jag ritade ett löv och fyllde det med en hopdragssöm. För att förstärka kontrasten mellan den broderade och den obroderade ytan, placerade jag en tråd längs vissa kanter och fäste den med läggsöm.

Den här typen av broderi kräver mycket övning för att bli jämnt och vackert. En del broderier blir charmigare om de är lite ojämna, men det gäller inte vitbroderi. Om jag hade haft mer rutin på hopdragssömmar, så hade hålen blivit jämnare och jag skulle ha dragit till tråden mer så att hålen blev större.

Tidskrävande är det också att brodera och när broderiet var färdigt så såg det inte så fräscht ut, lite solkigt. Jag sköljde upp det och när det var dyblött så lade jag det på den släta diskbänken och pressade ut det. Där fick det torka och det blev jätteslätt och fint. Rekommenderas!

ENGLISH VERSION: This leaf is made in pulled thread embroidery. This technique requires lots of practise and had I been more experienced, the holes had been larger and more even. I have added a thread with couched stitches around parts of the leaf to create a shadow effect.

Share

Hopdragssömmar

hopdrag21.jpgPå lördagar gick det en engelsk serie som hette Cranford. Den utspelar sig i en liten by i England på 1840-talet och cirklar kring några damer och deras stora och små problem. I ett av de sista avsnitten är det auktion. En äldre herre har avlidit och både gården och all inredning ska auktioneras ut. Damerna spatserar runt bland bohaget och kommer fram till ett bord där det ligger en massa textilier. De tittar igenom det hela, men avfärdar det med kommentaren: ”Vitbroderier, nej, det är så omodernt!”

Omodernt eller ej, det är i alla fall värt att provbrodera lite vitt broderi och se hur det blir.

Det hörs ju vad vitbroderi är. Det handlar om att brodera vitt på vitt och det kan man göra på olika sätt. Det som jag har testat här är hopdragssömmar. Det är alltså att brodera över räknade trådar på olika sätt och dra till det lite så att den väv man broderar i drar ihop sig i olika mönster. Eftersom det inte är tråden man broderar med som ska utgöra effekten av broderiet, utan det tyg man broderar på, så är det viktigt att broderitråden är lagom tjock och passar till tyget, så att den inte märks.

Förr i världen broderade man på mycket tunna tyger med mycket tunn tråd och mycket smala nålar. Sånt material har vi inte idag. Här har jag broderat på Bohuslinne med tunn knyppeltråd i lin. Varje broderad ruta är kanske 4 cm och det är ungefär så tunt som mitt tålamod och mina ögon tål.

Lite snett ser mitt broderi ut. Det går att räta ut mer om man våtsträcker det. Kanske ska jag göra det, eller jag kanske broderar vidare och testar fler sömmar. Vem vet, jag kanske kan få ihop till en lampskärm eller en väv att hänga i fönstret och låta vårsolen lysa igenom.

ENGLISH VERSION: This is a pulled thread sampler. It’s a form of whitework where you create a lacy effect by drawing the fabric threads together in different ways. The stitches themselves are not supposed to be seen, so it’s important to use a thread that matches the fabric in colour and thickness.

Share