Att brodera på en öde ö

Här kommer en klurig fråga: Om du hamnade på en öde ö, och du bara fick ha en sorts stygn med dig, vilket stygn skulle du välja då?

Det tål att tänka på. Jag har naturligtvis lagt många timmar på att grubbla kring detta problem och mitt svar är: läggsöm.

couchedstitches.jpg

Läggsöm är ett broderistygn som går att variera i det oändliga. Det handlar helt enkelt om att fästa en tråd med en annan tråd vid ett tyg. Den tråd som du syr med kan vara tunn eller tjock. Du kan sy glest eller så tätt att den tråd som du syr runt inte alls syns. Dessutom kan du sy fast annat än tråd. Kanske plast eller metall eller en träpinne.

Jag hade lite kardad ull som jag köpte på Panduro för något år sedan för att tova. Tovad ull kan vara jättefin att brodera på. Men den här gången hoppade jag över tovningen och broderade fast obearbetad ull direkt på bottentyget. Vilket stygn använde jag då? Just det – läggsöm.

Ni ser säkert att jag har använt olika tekniker på spiralblomman och på bladen. Spiralblommans ull är fastsydd direkt med enkel läggsöm. Bladen är fästa med dubbel läggsöm. Då drar man först en tråd över det som ska fästas och sedan fäster man den tråden med små stygn, sedan drar man nästa tråd och så vidare.

ENGLISH VERSION: A carded wool flower created with couched stitches.

Share

Tussilago-applikation

tussilago.jpg
Äntligen är våren här. Detta är min favorittid på året, innan träden blivit gröna. Naturens färger är lite mer försiktiga. Det går i grågrönt och blekt violett.

Nej jag har inte sett någon tussilago i år, men man får gå på minnet och spåna ihop något vårliknande.

Applikation är en bra teknik att använda när man vill täcka en yta med färg och det inte passar att brodera den. Jag har helt enkelt klippt ut två blekgula rundlar och broderat fast dem på bottentyget och så har jag fyllt på med stygn lite på känn.

Share

Experiment med tunt tyg

organza1.jpg
Min fortsättningskurs i broderi på Handarbetets Vänner har varit igång några veckor. Just nu håller vi på att brodera på tunna tyger. Jag har aldrig provat det tidigare och det är väldigt spännande att lära sig olika sätt att göra det.

Tunna, transparenta tyger är t ex organza, tyll och chiffong. De kan vara vita eller färgade. Man kan lägga dem i flera lager ovanpå varandra, klippa ut former, brodera på dem eller inte.

Jag håller på att testa att brodera på organza. Här har jag först målat med gul sidenfärg på ett vitt bomullstyg och sedan har jag målat med blå sidenfärg på sidenorganza och lagt det ovanpå bomullstyget. Då blir det både blått och gult och grönt. Så har jag förstärkt vissa linjer genom att brodera med en grön konstsilkestråd genom alltihop. Lite flätsöm och lite förstygn. Kanske är jag färdig. Jag har inte bestämt mig än.

ENGLISH VERSION: This is blue painted silk organza on yellow painted cotton with some green stitches to enhance the edges.

Share

Langettstygn och gamla knappar

skjortapplikation.jpg
Jag har fått tag på en inspirerande liten broderibok. Den är skriven av Lena Lundgren och heter ”Med egna stygn: brodera fritt ut hjärtat”.

Här handlar det om fritt broderi och Lena Lundgren kan verkligen åskådliggöra hur fritt det verkligen är. När man bläddrar i den känns det faktiskt som att det inte finns några gränser för vad man kan hitta på med lite tråd och en nål. Dessutom innehåller den bra tips på lagom stora broderiprojekt, som kanske kan utmynna i en eller annan julklapp.

Jag inspirerades av hennes applikationer som är utförda i tunna tyger ton i ton, med massor av olika stygn på. Efter lite grävande i mitt tygskåp hittade jag några gamla kasserade herrskjortor som jag satte saxen i. Jag klippte ut rutor i olika storlekar och komponerade ihop dem på ett vitt bomullstyg. De broderades fast med langettstygn och så dekorerade jag med lite andra stygn och några skjortknappar. Jätteroligt var det. Skulle passa bra på en kudde, tror jag.

ENGLISH VERSION: This applique and embroidery is inspired by a Swedish book about free embroidery ”Med egna stygn: brodera fritt ur hjärtat” by Lena Lundgren. The fabric I’ve used is from worn out shirts. And the buttons too.

Share