Ett manligt broderi

Vi har haft en inneboende de senaste tre åren. Lasse är mitt syskonbarn och han har bott hos oss i veckorna under hela sin gymnasietid. Det har varit väldigt trivsamt att ha honom här, men nu är den tiden slut. Igår tog Lasse studenten och flyttar ut och vidare mot nya äventyr.

En sak som jag särskilt kommer att sakna är våra pannkakskvällar. Lasse och jag delar nämligen en passion för pannkakor. Vi har försökt se till att ha pannkakor till middag en gång varje vecka. Vi tänker att det kanske inte är så nyttigt att äta det oftare än så och att äta det mer sällan en en gång i veckan skulle vi inte stå ut med. Nu får vi fortsätta vårt pannkaksätande på var sitt håll.

Som studentpresent kändes det alltså självklart att ge Lasse ett förkläde för framtida pannkakskvällar. Jag köpte ett förkläde på Cervera i svart bomullsrips och så broderade jag med Lasses bästa färg: stålblått. Jag har använt lingarn 16/2 som kändes lagom tjockt för det kraftiga bomullstyget.

Pancakes

”PANCAKES – the manliest of cakes”. Denna text har jag tidigare sett på en t-shirt och tänkte att den passade perfekt för Lasse. ”Pancakes” är broderat i korsstygn med hjälp av stramalj. Hur den tekniken fungerar har jag skrivit om här. Skrivstilstexten är broderad med läggsöm. Jag har helt enkelt lagt en tråd på tyget och sytt fast den med små stygn.

Suck! Allting har sin tid. Lycka till i fortsättningen Lasse och ät många pannkakor! Det vet jag att jag ska göra.

Share

Vad kan man egentligen brodera med lingarn?

Med anledning av att jag just har börjat sälja lingarn 16/2 hos Broderigarn.se har jag fått frågor om vad lingarn kan användas till i broderiväg. Bra fråga, tycker jag. Här kommer ett svar:

Det finns lingarner i många grovlekar. Dels tunnare lingarn, som knyppelgarn 35/2 och HV-garn 40/2. Det som jag säljer alltså Bockens lingarn 16/2 är lite tjockare. Vilket garn du väljer beror på vad du broderar och vilken grovlek tyget har som du broderar på. Väljer du för tjockt kan det bli klumpigt och väljer du för tunt riskerar garnet att försvinna i väven. Ibland kan det vara fint att blanda olika tjocklekar. Du kan också brodera in lingarn i ditt yllebroderi.

broderier_50_60_omslagNär det gäller fritt broderi kan jag rekommendera förra årets succebok: ”Broderier från 50- och 60-talen” som jag har skrivit mer om här. Den innehåller massor av fina exempel och mönster på fria broderier som designades för sådär en 50 år sedan, men som känns väldigt aktuella även idag. Mönstren är ofta geometriska eller föreställer stiliserade frukter och växter. De vanligaste stygnen är plattsöm, kedjestygn, stjälkstygn, läggsöm och franska knutar. De färggranna glansiga lingarnerna passar väldigt väl med de lite stela mönstren.

lingarnapple

Jag har provbroderat lingarn 16/2 på lite rött linne. Jag ritade på fri hand direkt på tyget med en vit gelpenna och valde lite kaxiga färger till mitt gröna äpple. Först testade jag att brodera plattsöm i lite olika vinklar för att se vilken effekt det fick. Sedan fyllde jag på med efterstygn, franska knutar och broderade en stjälk i läggsöm. Inte så pjåkigt. Man skulle kunna brodera en kudde med flera äpplen. Möjligheterna är ju oändliga med alla färger och alla stygn, men jag tänker att det kan vara bra att behärska sig lite för att få en snygg helhet. Antingen broderar man alla äpplen i samma färger men använder olika stygn eller så håller man sig till samma stygn men varierar färgerna på äpplena.

blommaframOm du inte vill kopiera ett mönster direkt ur en broderibok och tycker det är svårt att hitta på mönster själv, så kan du kopiera mönster från andra ställen.keramikfat För ett par år sedan broderade jag en blomma i lingarn som var kopierad från ett keramikfat. Jag valde brunt linne för att imitera den brända keramiken och så lingarner i vitt och blåa och gröna nyanser som ungefär matchade originalet.

Slutligen vill jag tipsa om att lingarn kan broderas trådbundet antingen på ett lämpligt tyg, till exempel räknelinne, eller så broderar du på ett tätare tyg och använder stramalj som hjälp. Det var så jag gjorde i julas när jag broderade julservetter som jag berättade om på Nordiska Museets julblogg. Även här använde jag lingarn 16/2.
NordiskaBild1

Förresten, jag har ett starterbjudande på lingarnet. Under april säljer jag dockor på 15 meter för 15 kr styck (ordinarie pris är 18 kr). Om du funderar på hur kvaliteten är på lingarnet och de andra garnerna jag säljer så skickar jag gärna provtrådar. Bara maila mig din adress så kommer provtrådar på posten. Gratis så klart.

Share

Jag gästbloggar hos Nordiska Museet

Glad tredje advent! Hoppas ni hinner ha lite söndagsmys och njuta av adventsljusen.

I år har Nordiska museet en julblogg och de lägger ut ett inlägg varje dag fram till jul. Den handlar om julpyssel och traditioner. Jag har blivit inbjuden att gästblogga där och idag har de publicerat mitt inlägg. Där kan ni läsa om min mormors julservetter och hur man kan brodera egna servetter med lite korsstygn i hörnen.

Vi kanske inte hörs något mer före jul, så jag vill passa på att önska alla bloggläsare en riktigt skön jul. Tack för alla trevliga mail och kommentarer på bloggen. Det betyder jättemycket för mig.

Så vill jag påminna om att om ni vill beställa korsstygnshus eller broderigarn och vara säkra på att få det före jul så kan det vara bra att beställa senast på torsdag den 18/12.

Share

Årets julklapp: ”Broderier från 50- och 60-talen”

Lagom till julhandeln kommer en riktig inspirationsbok. Ann-Sofie Svansbo och Anna Lindqvist har grävt i Östergötlands museums magasin och hittat massor av superläckra skisser och broderier som skapats av några av de främsta svenska textilkonstnärerna under mitten av 1900-talet.

Jag har nästan längtat ihjäl mig ända sedan jag hörde ryktet om boken för någon månad sedan och när jag sedan har mitt exemplar i handen så kryper jag upp i soffan och öppnar högtidligen boken och försjunker i alla färgsprakande bilder.

Det finns många rent geometriska kompositioner, men också stiliserade blommor och frukter. Det är underbart färggrannt och vissa broderier har riktigt kaxiga färgkombinationer. Andra går i en elegant gråskala och det är inte dumt det heller. Det mesta är linnebroderier, alltså lin både i tyg och tråd. Favoritstygn verkar vara plattsöm, kedjestygn och läggsöm. Jag bläddrar och bläddrar och alldeles för snart är boken slut. Då börjar jag om igen och sedan ännu en gång.

Nu måste jag naturligtvis prova själv. Först behöver jag färgglatt linne att brodera på. Här kan jag varmt rekommendera Växbo Lins servettväv i 100% lin som finns i 15 fina nyanser som passar väldigt bra till den här typen av broderier. Servettväven säljs som metervara och ligger på 50 cm bredd. Det är så svårt att välja, helst vill jag testa alla färger, men jag nöjer mig med lime och blått linne den här gången.

I boken finns ett par mönster som passar på mobilfodral och det känns som ett lagom startprojekt. På det första fodralet broderar jag ett mönster av Raine Navin som jag har kopierat rakt av ur boken. Det är från 1962 och heter ”Rosamunda”. Fast jag har hittat på helt egna färger. Det blir en blå ros med gröna blad mot en limefärgad bakgrund.

På det andra mobilfodralet är broderiet inspirerat av Ingrid Dessaus ”Fyrverkeri” från 1955. Här har jag ungefär samma färgskala och stygn som på originalet men jag har gjort om mönstret för att det ska fungera på en liten yta. När det gäller broderigarn så har jag använt lingarn 16/2.

Det här är såå roligt att brodera. Man kan ha boken som bas och sedan hitta på egna mönstervarianter och andra färgkombinationer. Det finns många bra handfasta tips i boken om allt som inte är rent broderi, men som är bra att veta, till exempel om mönsteröverföring och montering.

Alltså hörni: Jag utnämner härmed ”Broderier från 50- och 60-talen” till årets julklapp!

Share

Kaxiga ryablommor

Inspiration till nya broderier kan komma från väldigt olika ställen: böcker, tidningar, utställningar, film och från Internet, till exempel. Pinterest är en rolig sida att hänga på. Man kan surfa runt från den ena pinboarden till den andra och se mönster, färgkombinationer och nya idéer.

Exakt vad som sedan sår ett frö till en broderiidé kan vara svårt att veta. När det gäller de här ryablommorna vet jag att jag för några veckor sedan såg ett broderi på Pinterest med ungefär sådana här blommor. Bilden fastnade i huvudet på mig, men nu hittar jag inte tillbaka till den på Pinterest.


Här är i alla fall mitt försök. Jag kallar dem ryablommor eftersom de består av klassiska ryaknutar. Jag testade att använda lingarn från Växbo Lin, och det visade sig vara ett bra val. Lingarn är ju ganska busigt och spretar åt alla håll. Den egenskapen passar bra här.

Jag har sytt ryaknutarna i en ring och sedan i en ring till innanför den första. Jag hade två trådar knallrosa i nålen för att få fler kronblad. Om man har tunnare garn, kan man sy med kanske tre eller fyra trådar. En ryaknut består av två stygn och mellan knutarna gör man en ögla. Kolla den här lilla filmen på YouTube. Där använder de en pinne för att alla öglor ska bli lika stora. När du broderar en blomma är det bara bra om det blir lite ojämnt, så då kan du göra öglorna på fri hand. När du har sytt alla ryaknutar så klipper du öglorna.

I mitten av blomman har jag sytt några franska knutar och de limegröna bladet är broderade med förstygn.

Share

Livets mysterier i lingarn

dna.jpgJaha, då har jag förhört sonen på biologiläxan. Genetik handlade det om och nu vet jag det mesta om kromosomer och baspar och allt det där.

Livet är bra vackert och när läxan var gjord, så ville jag brodera det.

De här DNA-spiralerna är sydda med lingarn 16/2 på en grovt vävd tablett. Nukleotiderna har jag broderat med vita kedjestygn och basparen med gles plattsöm i rött, blått, gult och grönt. Som ni ser har jag skippat vätebindningarna. Jag ville hålla det enkelt.

Vem vet, nästa vecka kanske jag broderar franska verb. Eller inte…

ENGLISH VERSION: My son’s homework in genetics inspired this DNA chain embroidery.

Share

Ny upptäckt: Det tar tid att brodera

popkonst.jpgNär jag var sådär åtta eller nio år brukade jag och en av mina kompisar ta varsitt stort vitt ritpapper och en låda tuschpennor (fast de var väl egentligen vattenbaserade) och måla tills färgen i pennorna tog slut. Vi hittade på olika sätt att fylla papprena med färg. En av mina favoriter var att rita geometriska figurer och sedan färga dem utifrån och in med olika färger.

Jag blev sugen på att testa detta med kedjestygn och lingarn, så jag satte igång. Jag vet inte om ni känner till det, men det tar tid att brodera. Många timmar senare har jag kommit så här långt. Jag har använt lingarn 16/2. Det finns i mängder av klatschiga färger. Svårt att välja faktiskt. Det blev lite retrokänsla på färgkombinationen tycker jag.

ENGLISH VERSION: This colorful chain stitch embroidery is inspired by drawings I made when I was eight or nine.

Share

Ett broderat hjärta

hartembroidery.jpg

Just nu broderar jag på en vepa som ska hänga mellan två fönster. Det är ett beställningsjobb. Kurbitsinspirerat och med färger som fungerar med resten av inredningen, är önskemålet.

Jag har sytt en grundstruktur på tyget så att proportionerna blir rätt. Sedan fyller jag på med detaljer. Här är ett hjärta som känns ganska färdigt.

Det är roligt att skapa nya kombinationer av gamla hederliga stygn. Det här hjärtat består av röda kedjestygn i dubbla och tredubbla rader. Mellan de röda kedjestygnen har jag sytt vit flätsöm och runt alltihop langettstygn i vitt.

Tyget som jag syr på är ganska grovt linne och det gör att det blir omöjligt att sy jämna fina stygn. I det här fallet tycker jag att det passar väldigt bra med alla ojämnheter.

Share

Keramikblomma

Tillbaka från sommaruppehållet med nya intryck. Jag vill börja med att tacka för alla trevliga mail och andra påhälsningar, som jag har fått under sommaren. Det känns väldigt uppmuntrande.

I nordvästra Skåne och södra Halland, där jag tillbringar sommaren, finns det gott om vacker keramik, både ny och gammal. I Laholm fanns på 1950- och 60-talen ett krukmakeri som hette Jani Keramik och som tillverkade underbara föremål i vackra färger. Särskilt uppskattad var deras keramik i rödlera med glasyr i blåa, gröna och lila nyanser och så vitt för kontrastens skull.

jani-blomma.jpg

Jag har använt ett litet Jani-fat som inspiration till min broderade blomma. Janis keramik var mer rödbrun än det kaffebruna linne, som jag har broderat på, men jag tycker ändå att färgkombinationerna fungerar riktigt bra. Särskilt nöjd är jag med de tunna vita langettstygnen. De blir liksom pricken över i. Jag tror det blir fler såna här broderier framöver.

Den som är intresserad av Laholmskeramik kan läsa mer här www.laholmskeramik.se

Share