Glasunderlägg i yllebroderi

Jo, jag blev ju bjuden till Japan på grund av mina korsstygnshus. Dels ska jag sälja broderikit och dels ska jag hålla i workshops där jag ska lära ut hur man gör ett korsstygnshus och tipsa om lite fiffiga trix och så. När jag började planera mer i detalj med varuhuset i Japan visade det sig att de ville att jag skulle hitta på ett broderikit till som skulle vara något helt annat än korsstygnshus och som man kunde hålla en workshop kring. Vi diskuterade en massa alternativ. Det måste vara något litet broderi. Jag föreslog nåldyna, armband, brosch, mobilväska. Till slut tyckte de att glasunderlägg var en bra idé. Jag fick två veckor på mig att komma med ett förslag.

glas2Det var stressiga veckor, för jag hade ju fullt upp med Brodera mera och att tillverka korsstygnskit som skulle med till Japan. Men jag hann i alla fall få ihop några underlägg som jag var nöjd med.

GlasforebildJag valde en fin blomma från en yllebroderikudde från 1700-talet som vi säljer hos Brodera mera.

GlasunderlaggSå broderade jag den i olika färgställningar mitt på ett cirkelformat glasunderlägg. Jag broderade med ullgarn och lingarn på rött kläde. Jag använde främst schattérsöm och franska knutar. De stygnen passar bra ihop i en workshop, tycker jag, för de kan båda broderas fritt för att täcka en yta. Sedan klippte jag ut glasunderlägget och broderade fast en baksida av mörkgrå vadmal med langettstygn runt kanten.

Glasunderlagg3Till min stora lättnad godkändes mitt förslag av japanerna och så fick jag snabbt fixa en beskrivning (med japansk översättning) och en förpackning som känns rätt i julhandeln. Det blev randiga godispåsar med en fin etikett. Även detta skulle godkännas och sedan producerade vi en himla massa broderikit som vi har skeppat iväg till Japan. Jag passade på att tillverka några extra godispåsar om det är någon i Sverige som blir lite sugen på broderigodis.

Share

Ett manligt broderi

Vi har haft en inneboende de senaste tre åren. Lasse är mitt syskonbarn och han har bott hos oss i veckorna under hela sin gymnasietid. Det har varit väldigt trivsamt att ha honom här, men nu är den tiden slut. Igår tog Lasse studenten och flyttar ut och vidare mot nya äventyr.

En sak som jag särskilt kommer att sakna är våra pannkakskvällar. Lasse och jag delar nämligen en passion för pannkakor. Vi har försökt se till att ha pannkakor till middag en gång varje vecka. Vi tänker att det kanske inte är så nyttigt att äta det oftare än så och att äta det mer sällan en en gång i veckan skulle vi inte stå ut med. Nu får vi fortsätta vårt pannkaksätande på var sitt håll.

Som studentpresent kändes det alltså självklart att ge Lasse ett förkläde för framtida pannkakskvällar. Jag köpte ett förkläde på Cervera i svart bomullsrips och så broderade jag med Lasses bästa färg: stålblått. Jag har använt lingarn 16/2 som kändes lagom tjockt för det kraftiga bomullstyget.

Pancakes

”PANCAKES – the manliest of cakes”. Denna text har jag tidigare sett på en t-shirt och tänkte att den passade perfekt för Lasse. ”Pancakes” är broderat i korsstygn med hjälp av stramalj. Hur den tekniken fungerar har jag skrivit om här. Skrivstilstexten är broderad med läggsöm. Jag har helt enkelt lagt en tråd på tyget och sytt fast den med små stygn.

Suck! Allting har sin tid. Lycka till i fortsättningen Lasse och ät många pannkakor! Det vet jag att jag ska göra.

Share

Vad kan man egentligen brodera med lingarn?

Med anledning av att jag just har börjat sälja lingarn 16/2 hos Broderigarn.se har jag fått frågor om vad lingarn kan användas till i broderiväg. Bra fråga, tycker jag. Här kommer ett svar:

Det finns lingarner i många grovlekar. Dels tunnare lingarn, som knyppelgarn 35/2 och HV-garn 40/2. Det som jag säljer alltså Bockens lingarn 16/2 är lite tjockare. Vilket garn du väljer beror på vad du broderar och vilken grovlek tyget har som du broderar på. Väljer du för tjockt kan det bli klumpigt och väljer du för tunt riskerar garnet att försvinna i väven. Ibland kan det vara fint att blanda olika tjocklekar. Du kan också brodera in lingarn i ditt yllebroderi.

broderier_50_60_omslagNär det gäller fritt broderi kan jag rekommendera förra årets succebok: ”Broderier från 50- och 60-talen” som jag har skrivit mer om här. Den innehåller massor av fina exempel och mönster på fria broderier som designades för sådär en 50 år sedan, men som känns väldigt aktuella även idag. Mönstren är ofta geometriska eller föreställer stiliserade frukter och växter. De vanligaste stygnen är plattsöm, kedjestygn, stjälkstygn, läggsöm och franska knutar. De färggranna glansiga lingarnerna passar väldigt väl med de lite stela mönstren.

lingarnapple

Jag har provbroderat lingarn 16/2 på lite rött linne. Jag ritade på fri hand direkt på tyget med en vit gelpenna och valde lite kaxiga färger till mitt gröna äpple. Först testade jag att brodera plattsöm i lite olika vinklar för att se vilken effekt det fick. Sedan fyllde jag på med efterstygn, franska knutar och broderade en stjälk i läggsöm. Inte så pjåkigt. Man skulle kunna brodera en kudde med flera äpplen. Möjligheterna är ju oändliga med alla färger och alla stygn, men jag tänker att det kan vara bra att behärska sig lite för att få en snygg helhet. Antingen broderar man alla äpplen i samma färger men använder olika stygn eller så håller man sig till samma stygn men varierar färgerna på äpplena.

blommaframOm du inte vill kopiera ett mönster direkt ur en broderibok och tycker det är svårt att hitta på mönster själv, så kan du kopiera mönster från andra ställen.keramikfat För ett par år sedan broderade jag en blomma i lingarn som var kopierad från ett keramikfat. Jag valde brunt linne för att imitera den brända keramiken och så lingarner i vitt och blåa och gröna nyanser som ungefär matchade originalet.

Slutligen vill jag tipsa om att lingarn kan broderas trådbundet antingen på ett lämpligt tyg, till exempel räknelinne, eller så broderar du på ett tätare tyg och använder stramalj som hjälp. Det var så jag gjorde i julas när jag broderade julservetter som jag berättade om på Nordiska Museets julblogg. Även här använde jag lingarn 16/2.
NordiskaBild1

Förresten, jag har ett starterbjudande på lingarnet. Under april säljer jag dockor på 15 meter för 15 kr styck (ordinarie pris är 18 kr). Om du funderar på hur kvaliteten är på lingarnet och de andra garnerna jag säljer så skickar jag gärna provtrådar. Bara maila mig din adress så kommer provtrådar på posten. Gratis så klart.

Share

Vem vill sälja Svenska Hus?

Jag har berättat om hur jag hittade på tre korsstygnhus och om hur jag gjorde broderikit av dem, som jag kallade Svenska Hus. Nu ska jag berätta om när jag letade återförsäljare.

Stackars alla människor som var tvungna att umgås med mig den här sommaren. Jag var helt besatt av mina korsstygnshus. Så fort det dök upp en ny person vid vår sommarstuga så var jag där och visade och ville ha feedback. En del var inte så intresserade, men de flesta reagerade positivt och kom med goda råd och så. En bekant fotograferade husen just när jag var färdig med dem. Hon tog med sig fotona och visade för en av hennes bekanta som har presentbutik/café vid en gågata i Helsingborg. Hon i sin tur blev eld och lågor, så jag åkte dit med husen och prototyp till förpackningen, och hon beställde omedelbart ett gäng askar och ville ha så snabb leverans som möjligt. Jättekul men stressigt också förstås.

Nu hade jag bråttom att göra färdigt alltihop. Det tog ett par veckar att skriva manualerna och att köpa in material och packa askarna. I slutet av augusti gick leveransen iväg till Helsingborgsbutiken som heter Lindegårds och ligger på Bruksgatan (TILLÄGG FEB 2015: Lindegårds stängde tyvärr i början av det här året, så just nu säljs inga Svenska Hus i Helsingborg.)

Tillbaka i Stockholm var det någon som föreslog Designtorget som återförsäljare. De har en jury som träffas regelbundet och tar ställning till de hundratals varuprover de får in varje månad. Jag hade hört att de säger nej till det mesta, men man måste ju försöka, tänkte jag. När jag lämnade in mina hus hade de precis haft ett möte, så jag fick vänta nästan en månad på svar, och det var … nej tack. Det kom ett standardmail som sa att de kan ju inte lämna motiveringar till alla när de får så många förslag. Jag hade blivit refuserad! Suck! Hur kunde de? Mina små fina hus. Inte förtjänade de detta??!!

Sen kom det ett mail med en särskild hälsning från Designtorgets jury: De berättade att de hade tyckt jättemycket om korsstygnshusen. Det var en väldigt fin produkt, men det är för mycket hantverk över dem för att passa in i Designtorgets profil. Det var ju en liten tröst i alla fall.

Då tog jag mina demohus och kilade till Svensk Hemslöjd på Norrlandsgatan i Stockholm. Där fick jag minsann napp. De blev dödskära i husen och i förra veckan levererade jag en massa askar till dem. Det känns riktigt bra.

Är det någon som har något bra förslag på fler butiker där mina hus skulle passa in så får ni gärna höra av er. För övrigt diskuterar jag med ett par andra butiker som inte har bestämt sig än. Så funderar jag så klart på att ha egen försäljning på nätet, men det är inte riktigt klart än. Jag får återkomma om det.

Dessutom har jag gjort en hemsida om mina broderikit: helenaericsson.se

TILLÄGG FEB 2015: Jag har nu en webshop för husen och lite annat broderi: Svenska Broderier.
Lindegårds i Helsingborg har stängt sin butik. Istället säljer jag numera hos Cranberry Corner i Danderyd och i Nordiska Museets butik.

Share

Mer om korsstygnshusen

Här kommer fortsättning på mitt förra inlägg om korsstygnshusen som jag har designat.
Korsstygnshusen tillverkas av sex delar: fyra väggar och två takdelar. Först täcker man delarna med korsstygn och sedan syr man ihop dem med kaststygn. Takdelarna till fäboden täcks med ryaknutar innan det fästs på väggarna med kaststygn.

Medan jag höll på att fixa med husen kom jag på att de nog skulle passa väldigt bra som materialsatser. Jag har ju aldrig gjort något broderikit tidigare så jag funderade lite på hur jag ville att ett sånt skulle vara. Hur ser mitt drömbroderikit ut? Nu hade jag chansen att förverkliga den drömmen. Materialsatser kommer ju ofta i en plastpåse. I bästa fall är det en färgbild på hur det färdiga resultatet är tänkt att bli, men ibland finns inte ens det. Broderigarnerna brukar ofta ligga hopklämda i en härva tillsammans med tyg och papper med broderibeskrivning. Jag tänkte att jag vill att mina broderikit ska vara roligare att titta på. Man ska känna att man köper en present till sig själv eller, om man vill ge det till en annan person, ska det kännas som en fin sak att ge bort. Så jag har lagt broderikiten i en liten ask.


Det finns alltså tre olika materialsatser: korsvirke, parstuga och fäbod och samlingsnamnet på materialsatserna är Svenska Hus.

I asken ligger färdigklippt plastcanvas, broderigarner i ull, en broderinål så klart och under garnerna ligger beskrivningen. Den innehåller ett korsstygnsmönster och en steg-för-steg beskrivning med illustrerande foton. I fäbod-asken ligger en träpinne med rätt diameter för att sno ryaknutarna runt.

Jag har visat mina hus för en massa människor som passerat vår stuga under sommaren. De var väldigt uppskattande. Flera personer som kanske inte broderar själva, kom genast att tänka på någon pysslig person som de ville ge en ask till. Vi har många vänner och släktingar som bor i utlandet eller kommer från utlandet och de var särskilt intresserade av mina hus. Med tanke på utlandsintresset har jag gjort beskrivningen både på svenska och engelska.

När jag nu hade formgivit tre finfina broderikit, så gällde det att hitta någon som ville bli återförsäljare, och den historien berättar jag om här.

Share

Mina korsstygnshus

Nu, kära vänner, är det äntligen dags att berätta om mitt sommarjobb (det som gjorde att jag inte hann med att brodera på Bayeuxtapeten, som jag alltid gör på somrarna). Någon gång i våras fick jag en strålande idé till ett annorlunda broderi. Under hela sommaren har jag skissat och ritat och provbroderat och provbroderat igen och nu är det äntligen färdigt.

Jag har designat tre stycken små korsstygnshus. De är inspirerade av olika svenska byggnadstyper och är broderade i korsstygn med ullgarn på plastcanvas. Jag ska berätta lite om vart och ett av husen:


Från södra Sverige har jag gjort ett korsvirkeshus. Jag har ju bott i Skåne så det kändes självklart att göra ett korsvirke med gult halmtak och Skåneblå snickerier i fönster och dörr.


Från Mellansverige har jag gjort en parstuga. Den har gröna fönsterluckor och väggarna är faluröda. Vita knutar så klart och på taket ligger tegel i brunrött ullgarn med en liten ljusgrön tråd i som föreställer mossa.


Från norra Sverige har jag gjort en fäbod i en vindpinad gråfärg med grönt gräs på taket som är gjort av ryaknutar.

Nu undrar säkert en del vad jag ska göra med dessa små broderade hus och det ska jag snart berätta. Här är fortsättningen på historien.

Share

Kaxiga ryablommor

Inspiration till nya broderier kan komma från väldigt olika ställen: böcker, tidningar, utställningar, film och från Internet, till exempel. Pinterest är en rolig sida att hänga på. Man kan surfa runt från den ena pinboarden till den andra och se mönster, färgkombinationer och nya idéer.

Exakt vad som sedan sår ett frö till en broderiidé kan vara svårt att veta. När det gäller de här ryablommorna vet jag att jag för några veckor sedan såg ett broderi på Pinterest med ungefär sådana här blommor. Bilden fastnade i huvudet på mig, men nu hittar jag inte tillbaka till den på Pinterest.


Här är i alla fall mitt försök. Jag kallar dem ryablommor eftersom de består av klassiska ryaknutar. Jag testade att använda lingarn från Växbo Lin, och det visade sig vara ett bra val. Lingarn är ju ganska busigt och spretar åt alla håll. Den egenskapen passar bra här.

Jag har sytt ryaknutarna i en ring och sedan i en ring till innanför den första. Jag hade två trådar knallrosa i nålen för att få fler kronblad. Om man har tunnare garn, kan man sy med kanske tre eller fyra trådar. En ryaknut består av två stygn och mellan knutarna gör man en ögla. Kolla den här lilla filmen på YouTube. Där använder de en pinne för att alla öglor ska bli lika stora. När du broderar en blomma är det bara bra om det blir lite ojämnt, så då kan du göra öglorna på fri hand. När du har sytt alla ryaknutar så klipper du öglorna.

I mitten av blomman har jag sytt några franska knutar och de limegröna bladet är broderade med förstygn.

Share

Svartstick och läsglasögon

Ni har väl sett den nya broderiboken från Hemslöjdens förlag. ”Brodera på linne” heter den och det är Monica Hallén som har broderat och skrivit. Det handlar om att brodera över räknade trådar, alltså korsstygn och tvistsöm och sånt. Bokens styrka, tycker jag, är alla handfasta råd om materialval och montering. Precis som Monica visar i boken finns det redan mängder av vackra broderimönster i gamla böcker och på äldre broderier som vi kan ta efter.

Själv blev jag inspirerad att testa svartstick. Det finns ett par sidor om svartstick i boken. Monica har till exempel broderat den här fina kudden i med svarta korsstygn på vit botten.

Svartstick kallas blackwork på engelska och var högsta mode under Elisabeth I, alltså under 1500- och 1600-talet. Där broderade man gärna på de vida ärmarna och mönstren var ibland geometriska, men oftare slingriga motiv med blommor och blad. Det vanligaste stygnen var dubbla förstygn som broderades i alla möjliga vinklar i komplicerade mönster.

Här i Sverige började man också brodera svartstick under 1600-talet. Det mest kända exemplet är de halskläden som tillhör Leksandsdräkten, vita linnesjalar med broderier i svart silke. Det som utmärker de svenska broderierna är geometriska figurer och räta vinklar. Här använder vi också förstygn. Vi gillar även korsstygn (precis som i Monicas kudde) och plattsöm, vilket ger de svenska svartsticken ett mörkare uttryck.

Jag letade i gömmorna och hittade ett vitt linne med 16 trådar per centimeter. Så testade jag att brodera några stygn med en tråd DMC bomullsmouliné. Ajaj då! Detta gick inte att genomföra utan läsglasögon. Jag har klarat mig fint hittills, men här går tydligen gränsen. När jag väl fick glasögonen på näsan gick det som en dans och nu vill jag ha tag på ett finare tyg. Traditionella Leksandsbroderier lär ha broderats på ca 24 trådar per centimeter, men det kanske inte finns sånt längre. Jag har mailat en fråga till Hemslöjden i Leksand och väntar på svar. Är det någon annan som har något tips, så får ni gärna höra av er, för jag känner att jag har mer att ge här.


En liten svartsticksbrosch 3 x 3 cm tog 3 timmar att brodera. Sååå roligt!
OBS! Detta mönster finns inte i boken. Det satte jag ihop efter traditionella svartsticksmönster som jag hittade på nätet.

Share

Sommarprickar

Hej mitt i sommaren!
Jag har några toppenveckor i Skåne och ägnar mig åt diverse kreativa aktiviteter, såsom att måla om sommarhuset och laga nya spännande maträtter. Lite broderi hinns med mellan varven. Kände att jag ville fräscha upp med lite nya kuddar i soffan. Jag hittade ett enfärgat kuddöverdrag på ICA Maxi. Det måste jag piffa till.

Jag åkte jag till Båstad där det finns en riktigt bra handarbetsaffär med massor av broderigarn. Den rekommenderar jag verkligen. Broderi & Pyssel ligger på Köpmansgatan. Där köpte jag diverse pärlgarn i olika tjocklekar och nyanser.

Jag gjorde det enkelt för mig. Det är ju sommar. Ett enda sorts stygn i rader. Bara färg och storlek på stygnen som skiftar. Så här blev det:


Tillägg: Om du är sugen på att brodera langettprickar eller langetthjul och är lite osäker på hur det går till, så kan du spana in Broderibloggens stygnfilm.

Share

Sagas mamma fick en idé

En kul grej med att ha broderiblogg och en informationssida om broderi är att folk hör av sig och vill låna bilder till sina hemsidor eller kanske till något skolprojekt. Det får man gärna göra om man anger var man fått den ifrån.

Den mest efterfrågade bilden är den här ovanför, BRODERA-broderiet, som var det allra första jag gjorde till Brodera-sidan. Jag tyckte att jag borde ha en broderad logotype och så ritade jag upp bokstäverna med blyerts på lakansväv och broderade alla stygn jag kunde runt om med lite restgarner, mest Danskt blomstergarn.

Brodera-bilden finns återgiven i böcker och tidskrifter och många slöjdlärare har använt den som inspiration i undervisningen, och jag är väldigt stolt för det.

En bekant till mig fick en fin liten dotter för några månader sedan. Saga fick hon heta och hon skulle firas med en namngivningsceremoni. Då måste man förstås ha något alldeles extra på sig och Sagas mamma, som är en hejare på att sy kläder skulle sy klänningen själv, hade hon tänkt. Hon kom på att det kunde vara fint att brodera Sagas namn på framsidan av klänningen och hon gillade stilen på mitt broderi och tyckte att det kunde passa. Hon bad mig hjälpa till och det gjorde jag gärna och här ser ni resultatet.

Vi gjorde så att först klippte Sagas mamma till delarna till klänningen i vitt linne och sedan har jag broderat och nu är det hennes tur att sy ihop det hela. Jag har inte broderat i Danskt blomstergarn den här gången, för det tenderar att fälla färg om det tvättas i för låga temperaturer, så jag använde två trådar av DMCs Moulinégarn istället.

TILLÄGG: Här har vi Saga mitt i partyt.

Share

Påsöm med Tunagarn

Det har väl inte undgått någon att jag säljer ullgarner för broderi. En av de bästa sakerna med att sälja broderigarner är alla trevliga och engagerade kunder som jag kommer i kontakt med. Det är alltid välkommet med synpunkter och ibland dyker det upp önskemål om att jag ska ta in nya produkter.

Nyligen har jag börjat sälja en ny sorts ullgarn som heter Tunagarn. Det är ett tvåtrådigt, fylligt garn som passar väldigt bra till fria broderier. Jag har länge haft funderingar på att börja sälja Tunagarnet, men jag kom inte till skott förrän en av mina kunder hörde av sig och undrade varför jag inte hade Tunagarn i sortimentet. Det avgjorde saken. Tack Lisa!


Över hundra nyanser finns det att välja på och jag måste genast testa att brodera lite påsöm. Detta är en söm som broderas med liksidig, tät plattsöm i ullgarn. Den är väldigt färgrik och fyllig, lite knubbig. Då är Tunagarnet perfekt. Enda svårigheten är att välja bland alla färger. Blommönstret som jag har broderat, ritade jag för ett par år sedan till ett broderi i Delsbosöm. Det såg ut så här:


Vilken skillnad i uttrycket! Eller hur?

PS. Jag skickar gärna garnprover till dig som är nyfiken på de fyra garnkvaliteterna. Skicka ett mail till helena@broderigarn.se så postar jag några provtrådar. Gratis så klart.

Share

En rosa jul

I år ska det bli en julgran med rosa dekorationer och de får gärna vara hemmagjorda.
Jag har plockat fram lite rosa restgarner och detta är vad jag producerat hittills.


En rosa garntomte. Här finns en jättebra instruktionsfilm för garntomtetillverkning.

En stickad och broderad julkula. Förra julen pysslade jag med broderade julkulor som jag hade läst om i Arnes och Carlos Julkulebok. I år har jag stickat en vit slät kula och sedan broderat kedjestygnsblommor på den. Den var jätterolig att göra.

Så hittade jag ett busigt rosa restgarn och mot bättre vetande bestämde jag mig för att sticka en julkula i detta trasselgarn. Jag säger bara en sak: ”Folks, don’t try this at home”. Strumpstickor och ökningar och minskningar och supertrassligt garn som helt döljer maskorna som på något sätt ska räknas och jag vill inte prata om vad som händer om man tappar en maska. Nä, jag håller mig nog till broderi i fortsättningen.

Share

Vad kallas det här stygnet?

Nu börjar det bli kallt om morgnarna – fingervantsväder. Jag köpte ett par svarta häromdagen och sedan visade det sig att min käre make hade köpt ett likadant par till sig, fast någon storlek större. Himla besvärligt. Vi bara blandar ihop dem. Nåja, problem är till för att lösas och de flesta viktiga problem kan ju, som ni vet kära bloggläsare, lösas med broderi.

Jag har under en tid gått och funderat över ett stygn som jag vill testa och när fingervantsproblemet dök upp, så kom jag på att jag kunde göra två flugor på smällen och använda fingervantarna som provlappar.

Jag har helt enkelt dragit trådar över en yta och bara fäst dem i ändarna, som liksidig plattsöm, fast glesare och med längre stygn. Sedan har jag dragit trådar vinkelrätt mot de första och dessutom vävt ihop trådarna. Det kanske räknas som en bottensöm, men i de bottensömmar jag känner till sys trådarna ovanpå varandra och fästs på olika sätt i underlaget. I mitt fall ligger de vävda broderitrådarna ovanpå och fästs bara i kanterna.

Vad tycker jag om resultatet? Tja, jag tycker det ser lite tufft och skrufsigt ut. Den vävda delen av stygnen sitter bra. Sedan försökte jag göra en hjärtform genom att låta trådarna gå ut en bit utanför väven. Det ser kanske coolt ut, men är nog inte så praktiskt på ett par fingervantar. Det är bara en tidsfråga innan jag fastnar i nåt och drar upp broderiet.

I alla fall undrar jag om någon kan säga mig om detta är en bottensöm eller om det finns något annat namn på dessa stygn.

Share

Till dig som köpt Expressen-bilagan Handarbete & Pyssel

Roligt att du hittade hit. Välkommen!

Broderiartikeln i Handarbete & Pyssel innehåller ju en hel del matnyttigt för dig som är sugen på att börja brodera. Jag vill bara ge dig några tips till.

Om du vill lära dig fler broderistygn ska du gå in på Brodera.nu. Där visar jag några av de vanligaste stygnen och hur de kan användas.

Inspiration kan du hitta på många ställen. Först och främst har vi ju den här bloggen. Den är inne på sitt femte år, så här finns en hel del och det är bara att bläddra bakåt. I marginalen till höger tipsar jag om några trevliga bloggar och andra sidor som bland annat handlar om broderi.

Vill du köpa färdiga broderikit eller material till ett broderi som du hittar på själv kan du leta bland butikerna som jag länkar till i högerspalten. Ja, och så säljer jag lite broderigarn själv också till dem som vill brodera med ullgarn.

Har du frågor kring broderi och hur man gör, får du gärna höra av dig med en kommentar eller maila mig helena@brodera.nu.

Lycka till med skapandet.

TILLÄGG: Jag har fått frågan om handarbetsbilagan finns tillgänglig på nätet. Nej, det gör den inte. Måste inköpas i kiosken. Säljs 25-27 maj.

Share

Istället för en broderad duk

Angående dukar: Nej, jag gillar inte att lägga ut dem överallt, såsom farmor och mormor gjorde. Jag vill se bordsytan och det är väl inte unikt i våra dagar. Det går mode i sånt där. Även om vi blir alltfler som broderar, så broderas det inte dukar i samma omfattning som förr.

Jag är ändå väldigt tacksam för att farmor skyddade vardagsrumsbordet med en duk, för jag har ärvt det bordet och nu kan jag njuta av en ganska så välbevarad vacker träyta. Jag vill ju inte heller slita för mycket på den, så när vi bjuder på något drickbart, så används det glasunderlägg.

Och då kom jag på att även om jag inte gillar att ha duk på bordet, så kan jag ju ha något broderat där ändå. Nämligen broderade glasunderlägg.

Jag har valt att göra dem mörka, så att fläckarna inte syns. Mörkblå vadmal inköpt hos Harry Hedgren och på den yllebroderier i tunt Moragarn och DMCs guldmouliné. Baksidan består av tjock filt, som jag har sytt fast med langettstygn längs kanten. Har man inte tillgång till filt, så kan man använda vadmal till baksidan också.

Guldtråden trivs inte så bra ihop med den täta vadmalen. Den slits snabbt när man drar den genom tyget. Jag löste det genom att använda snoddsöm. Det är en himla bra söm att ta till när man har en tråd som är för skör eller för tjock för det tyg man syr på. Man syr den helt enkelt runt andra stygn, i det här fallet stjälkstygn och kedjestygn, och då behöver man inte dra den genom tyget. Så fiffigt!

Share

Terapi-broderi

Nej, det är inte jag som har brutit ett ben, utan min man. Samma dag som det hände kläckte min son ur sig de kloka orden. Efter drygt tio dagar på sjukhus är nu maken lyckligen hemma igen med ett stort gips.

Det har varit tio dagar av väntan på operation och många timmar har jag sällskapat sjuklingen och vad passar bättre än att förvandla sin frustration till några kloka ord i korsstygn.

Alfabetet finns här.

IN ENGLISH: ”A broken leg never comes conveniently”. Not mine but my husband’s. Embroidered in frustration in hospital waiting for surgery. Cross stitch letters here.

Share

Varför broderar man på formfranska?

Kort svar: För att det går.

Långt svar: Jag kanske är sist på den här bollen, men jag måste ändå tipsa dem som kanske ännu inte har upptäckt Pinterest.com. Gå in där och sök på ”embroidery”. Sen är det bara att hoppa från den ena pinboarden efter den andra och inspireras av alla broderiidéer.

På Pinterest.com hittade jag en länk till den konstnärliga bloggen Stuff you can’t have. Catherine McEver har många tokiga idéer. En del inbegriper broderi.

Hon satsar på att brodera på wonder bread, amerikansk formfranska som håller forever. Själv testade jag pinfärsk fiberfranska från Pågens. Borde nog ha låtit den ligga någon dag och bli lite segare. Man får vara väldigt försiktig så att inte brödet brister, men jag lyckades på första försöket.

Jag funderar nu på att gå vidare i min brödbroderiforskning. Vad sägs om kavring med skånska yllebroderier eller kanske mjukt tunnbröd med tennbroderi på.

Share

Broderibloggen fyra år

Gott nytt år. Idag fyller Broderibloggen fyra år och då tänkte jag att vi skulle titta lite bakåt och se vad som har hänt på bloggen sedan starten. Jag gillar ju att testa olika tekniker och att brodera provlappar med idéer som jag får. Det mesta blir inte särskilt bra, men en del är jag tillräckligt nöjd med för att det ska få vara med på bloggen. Här följer några av mina favoriter genom åren.


Jag hade aldrig testat att brodera flätsöm och då var det kanske inte så smart att börja med cirklar. Det var ganska knepigt att brodera runt, men jag tyckte så mycket om färgerna så jag kämpade vidare och lyckades slutföra det och det gav lite broderisjälvförtroende.


Till det nymålade köket sydde jag fyra kuddar med broderier på. Detta är min favorit. Väldigt lättbroderade stjälkstygnsgrenar med öglestygnsknoppar på.


Jag testade att brodera löv med olika garner och olika stygn.


Ett knallturkost tyg inspirerade till fruktbroderi. Ett klassiskt tema med frukt i genomskärning, fast kanske med lite nya stygnkombinationer.


Jag insåg att man inte måste brodera på enbart enfärgade tyger, det går bra med mönstrade också. I änden på en kökshandduk testade jag Järvsösöm.


En egen variant av klassiskt yllebroderi.


Virkade påskägg med broderier på.


I lågstadieåldern någon gång i början av 70-talet gjorde jag slut på mina färgpennor genom att fylla papper efter papper med sådana här mönster. Bra sätt att göra slut på restgarnerna också.


Lite tyg från min makes avlagda skjortor förvandlades till broderiapplikation och knapparna fick också vara med.


En biologiläxa i genetik mynnade ut i ett DNA-broderi.


Tussilago på en dammig vägren i mars.

Två sorters läggsöm och kardad ull. Jag gillar färg.


Jag minns inte vem det var som tipsade om att brodera på myggnät. Jag testade tambursöm med en virknål.


Måla med textilkritor, pressa och brodera. Det här var ett jätteroligt broderi som fungerade på första försöket.


Det var ganska så knepigt att brodera på stickade vantar. Inspirationen kom från Hallandssöm och Jämtlandssöm.


Rött och vitt är oslagbart. Egendesignade Delsborosor.

IN ENGLISH: Some of my favorite designs from the last four years.

Share

…och en till julekula

När jag hade lyckats knåpa ihop en julgranskula enligt mönster i Julekuleboken, så ville jag naturligtvis fortsätta och hitta på fler varianter.

Jag kände mig inspirerad av skånska yllebroderier som ofta broderas på svart botten. Så jag stickade en enfärgad svart kula och plockade fram lite ullgarner i lämpliga färger. Jag har använt Moragarn och Fårögarn och hållit mig till en lite ljusare färgskala. Jag ville inte att julgranskulan skulle ge ett alltför mörkt intryck, för det blir nog inte så snyggt mot den mörkgröna julgranen.

Jag markerade med några tråckelstygn i vit sytråd var jag ville ha de olika blommorna och sedan broderade jag ganska fritt. Det ser kanske lite spretigt ut. Det beror dels på att jag inte hade markerat alla detaljer innan jag broderade och dels på att det är ganska svårt att brodera rakt och exakt på en stickad kula.

Slutligen broderade jag en grön bladslinga runt alltihop för att binda ihop det. Inte så pjåkigt för att vara ett första försök.

Share

En svensk julekula

Som den stora julromantiker jag är, har jag gått igång maximalt på Arnes och Carlos charmiga norska Julekuler. Vilken strålande idé att sticka julgranskulor med norska tröjmönster på.

Självfallet har jag ett exemplar av boken, och jag tänker att jag ska hinna sticka massor av julekuler innan det är dags att klä granen.

De norska rödvita kulorna är svåra att slå, men jag måste i alla fall göra ett försök att försvenska idén. Det första jag kommer att tänka på är den norrländska Lovikka-vanten.

Så här kommer en norrländsk Lovikka-kula med karaktäristiska korsstygn i juliga färger.

Share