Blommor från Blekinge

blekingetest.jpg
Blekingesöm känner många igen. Den är väldigt karaktäristisk med sina rosa och blå färger och blommiga stil. Det vanliga är att man broderar på en vit botten.

Jag såg ett svartvitt foto på något som liknade Blekingesöm, där bottentyget inte var alldeles vitt, utan lite mer oblekt. Då framträdde de vita broderade partierna på ett nytt sätt och jag ville testa att brodera på det viset. Här är resultatet. Visst ser det vita väldigt rent ut, som nyborstade tänder.

ENGLISH VERSION: This is a small sampler of Blekingesöm, a kind of embroidery characterized by its blue and pink colours (and somtimes yellow). It comes from the southern Swedish province of Blekinge but is popular all over Sweden for its colours and beatiful patterns of flowers and fruits.

Share

Broderi från Blekinge

blekingesom1.jpg

Design Ingrid Eggiman-Jonsson. Broderad av Helena

I väntan på att den fjärde kökskudden ska bli färdig, måste jag säga några ord om blekingesöm. Ovanstående broderi blev jag klar med för ett par veckor sedan. Det är första gången jag försöker mig på den här landskapssömmen.

När det gäller stygn är det lite av varje: schattersöm, oliksidig plattsöm, stjälkstygn och franska knutar. Två trådar Danskt blomstergarn har jag haft i nålen och ofta blandat två nyanser av samma färg, för att det ska bli mer levande. Alla vackra detaljer gör att det tar ganska lång tid att brodera.

Det känns mycket 1700-tal och ibland när jag har suttit med sybågen en sen kväll har jag känt mig lite som en karaktär i en Jane Austen-film.

Share