Vad jag gjorde när jag inte bloggade

Nu var det länge sedan jag bloggade. Jag har helt enkelt inte haft tid. Eller, rättare sagt, jag har prioriterat andra broderigrejer före att blogga. De senaste månaderna har jag lagt all min tid och ork på att få igång verksamheten i mitt broderiföretag. Det var ju ganska precis ett år sedan jag tog över Brodera mera och jag vill så gärna att det här ska bli ett riktigt lyckat projekt.

Butik2När jag jobbar med Brodera mera varje dag, tillverkar materialsatser, mailar kunder, skickar ut beställningar, så kan det ibland kännas som att jag står och stampar på samma plats. Men när jag tänker tillbaka på hur det var för ett år sedan så inser jag att mycket har hänt sedan dess. Då var hela huset fyllt av korgar och lådor och rullar med broderigrejer. Det var totalt kaos. Nu har vi ordnat en väldigt trevlig verkstad, ett lager (eller faktiskt två) och en jättefin butik. I början tillverkade vi ett broderikit i taget, ofta på beställning. Vi visste ju inte vad som skulle sälja och vi låg alltid efter. Nu har vi mycket bättre koll på läget. Vi tillverkar fem, tio eller tjugo materialsatser på en gång och vi håller på att lägga upp ett lager av de mest populära broderikiten. Mycket tillfredställande.

PensekuddeVi har också tagit fram några gamla godingar från Brodera meras arkiv, till exempel den vackra linneduken med vårlökar och bröllopskudden från Frösön. Vi hittade en jättefin korsstygnskudde med penséer som tyvärr innehöll en massa garnnyanser som inte går att få tag på längre. Då ritade vi om det mönstret och anpassade färgerna till dagens garnutbud. Det tog ganska lång tid, men vi är riktigt nöjda med resultatet. Jag passade också på att äntligen skapa ett nytt korsstygnshus. Den här gången blev det ett kalkstenshus med rosor på gaveln som är inspirerat av husen på Gotland. Vi har också broderat upp en ny modell av en av Brodera meras finaste yllekuddar, en röd bröllopskudde med tulpaner.

Tulpanroddetalj2

Nu har jag unnat mig några lediga sommarveckor och vi har kommit igång igen. Det är fullt upp. Den 3 september ska vi ha en nybörjarkurs i yllebroderi hemma hos mig, där jag har butik och verkstad. Carina Olsson kommer att vara lärare och jag ser verkligen fram emot det (kursen blev snabbt fullbokad, men hör gärna av er om ni vill vara med på en framtida kurs). Nästa spännande punkt på höstschemat blir en Broderamera-kväll på Svensk hemslöjd i Stockholm den 8 september. Monica Zetterström och jag är inbjudna att berätta om Brodera meras historia och om hur jag tog över från Monica. I oktober är det Syfestival på Älvsjömässan i Stockholm. Då ska Brodera mera vara med för första gången sedan jag tog över. Jag har aldrig haft en egen monter på en mässa så det är både superspännande och läskigt på en gång. Hoppas vi ses där!

Share

Ett manligt broderi

Vi har haft en inneboende de senaste tre åren. Lasse är mitt syskonbarn och han har bott hos oss i veckorna under hela sin gymnasietid. Det har varit väldigt trivsamt att ha honom här, men nu är den tiden slut. Igår tog Lasse studenten och flyttar ut och vidare mot nya äventyr.

En sak som jag särskilt kommer att sakna är våra pannkakskvällar. Lasse och jag delar nämligen en passion för pannkakor. Vi har försökt se till att ha pannkakor till middag en gång varje vecka. Vi tänker att det kanske inte är så nyttigt att äta det oftare än så och att äta det mer sällan en en gång i veckan skulle vi inte stå ut med. Nu får vi fortsätta vårt pannkaksätande på var sitt håll.

Som studentpresent kändes det alltså självklart att ge Lasse ett förkläde för framtida pannkakskvällar. Jag köpte ett förkläde på Cervera i svart bomullsrips och så broderade jag med Lasses bästa färg: stålblått. Jag har använt lingarn 16/2 som kändes lagom tjockt för det kraftiga bomullstyget.

Pancakes

”PANCAKES – the manliest of cakes”. Denna text har jag tidigare sett på en t-shirt och tänkte att den passade perfekt för Lasse. ”Pancakes” är broderat i korsstygn med hjälp av stramalj. Hur den tekniken fungerar har jag skrivit om här. Skrivstilstexten är broderad med läggsöm. Jag har helt enkelt lagt en tråd på tyget och sytt fast den med små stygn.

Suck! Allting har sin tid. Lycka till i fortsättningen Lasse och ät många pannkakor! Det vet jag att jag ska göra.

Share

Skånska korsstygnsarmband

Jag har haft så roligt på sistone med ett litet korsstygnskit som jag har köpt från Hemslöjden Skåne. Jag köpte det på Syfestivalen i Stockholm för några veckor sedan och hade äran att få en pratstund med upphovskvinnan bakom armbandet, Gunvor Johansson. Hon berättade att det var ett misstag som ledde till att armbandskitet kom till.

ArmbandVilland2

En gång för några år sedan skulle Gunvor klippa till räknelinne till några broderikit, men när hon hade klippt färdigt så insåg hon att hon hade tagit fel sorts linne. Så stod hon där med en massa tillklippta bitar av dyrt räknelinne som ingen hade någon nytta av. Inte så roligt! Då fick Gunvor en idé. De tillklippta linnebitarna var lagom stora att sy armband av. Frågan var bara vad man skulle brodera på armbanden. Gunvor har hållit på en hel del med skånska röllakansvävnader och tänkte att de färggranna geometriska mönstren skulle kunna fungera i korsstygn också. Så hon designade ett armband med ett röllakansmönster som ska broderas med bomullsgarn i yttepytte korsstygn. Jättefint blev det och populärt var det hos kunderna, så då blev det fler armband med andra röllakansmönster. Det finns ju mängder av mönster att ta av. Röllakansvävnader har tillverkats i hela Skåne och varje gång Gunvor designade ett armband så angav hon vilket härad i Skåne som just det mönstret kom ifrån. Det finns 24 härader i Skåne och det kom hela tiden nya kunder som ville ha armband från just deras härad. Rätt som det var fanns det 24 olika mönster att välja på.

Det är inte lätt att välja bland alla fina mönster. Titta själv i Hemslöjdens webshop. Jag har valt armbandet från Villands härad för jag har nämligen bott i Åhus som ligger i det häradet.

Veckan efter att jag hade köpt armbandet från Hemslöjden Skåne var jag och besökte Nordiska museet i Stockholm. Där fanns det också korsstygnsarmband. Vilken slump, tänkte jag.

Nordiskaarmband

De berättade på Nordiska att för ett par år sedan hade de en väldigt välbesökt vävutställning och i samband med den så såldes några av Gunvor Johanssons armband i museishopen. När utställningen var slut frågade Nordiska om inte Gunvor ville designa några armband som byggde på röllakansvävnader ur Nordiskas samlingar. Det gjorde hon och nu finns de till salu i Nordiska museets butik.

Jag kan varmt rekommendera ett litet armbandsprojekt. Det blir så fint och tar lagom lång tid att slutföra. Själv är jag väldigt sugen på att köpa ett till. Frågan är bara vilket jag ska välja…

Share

En broderiutställning i Danmark

I år är det 100 år sedan kvinnorna fick rösträtt i Danmark. Grattis! Det firar Silkeborgs Museum, Blicheregnen på Jylland med en broderiutställning. Trädgårdsdesignern Grethe Gerhardsen Traeland har samlat broderier i många år. Hon har letat i secondhand-butiker efter inramade korsstygnsbroderier som är broderade med ullgarn på stramalj. Hon har särskilt sökt efter tre olika motiv: rosor, hemmets idyll och broderad kristen tro. 350 broderier ur hennes samling ställs ut på Blicheregnen som är ett kulturhistoriskt museum.

blicherosor

Många, många kvinnor har använt en stor del av sin fritid till att skapa dessa korsstygnstavlor. Det har säkert fungerat som en avstressande aktivitet. Sedan har de ramats in och hängt i många hem och värdesatts av dem som har broderat. Men redan i samtiden var broderiernas estetik ifrågasatt, och när det är dags för nästa generation att fördela kvarlåtenskapen då väljs broderitavlorna bort och säljs på loppisar för några enstaka kronor.

Utställningen funderar kring vad som är god och dålig smak och vem som bestämmer det, om varför ett broderikit som kostar flera hundra kronor och tar många timmar att förvandla till en tavla efter ett antal år endast är värd fem kronor. Är det godkänt att brodera korsstygnstavlor? Kan inte självständiga kvinnor med rösträtt göra vad de vill med sin fritid och sina pengar? frågar de. Jo, jag tycker absolut det!

blichekopior

Nu undrar ni kanske hur det kommer sig att jag känner till en utställning på ett museum i andra änden av Danmark. Jo, Grethe är min nya Instagram-kompis och hon ville gärna att mina broderikit Svenska Hus skulle säljas i museishopen under utställningen. Vilken ära! Det ställer jag så klart upp på. Varför? För att jag kan! Ha!

Utställningen ”Sting for sting og hundrade flag” pågår på Museum Silkeborg Blicheregnen 21 mars-21 juni.

Share

Jag gästbloggar hos Nordiska Museet

Glad tredje advent! Hoppas ni hinner ha lite söndagsmys och njuta av adventsljusen.

I år har Nordiska museet en julblogg och de lägger ut ett inlägg varje dag fram till jul. Den handlar om julpyssel och traditioner. Jag har blivit inbjuden att gästblogga där och idag har de publicerat mitt inlägg. Där kan ni läsa om min mormors julservetter och hur man kan brodera egna servetter med lite korsstygn i hörnen.

Vi kanske inte hörs något mer före jul, så jag vill passa på att önska alla bloggläsare en riktigt skön jul. Tack för alla trevliga mail och kommentarer på bloggen. Det betyder jättemycket för mig.

Så vill jag påminna om att om ni vill beställa korsstygnshus eller broderigarn och vara säkra på att få det före jul så kan det vara bra att beställa senast på torsdag den 18/12.

Share

Vem vill sälja Svenska Hus?

Jag har berättat om hur jag hittade på tre korsstygnhus och om hur jag gjorde broderikit av dem, som jag kallade Svenska Hus. Nu ska jag berätta om när jag letade återförsäljare.

Stackars alla människor som var tvungna att umgås med mig den här sommaren. Jag var helt besatt av mina korsstygnshus. Så fort det dök upp en ny person vid vår sommarstuga så var jag där och visade och ville ha feedback. En del var inte så intresserade, men de flesta reagerade positivt och kom med goda råd och så. En bekant fotograferade husen just när jag var färdig med dem. Hon tog med sig fotona och visade för en av hennes bekanta som har presentbutik/café vid en gågata i Helsingborg. Hon i sin tur blev eld och lågor, så jag åkte dit med husen och prototyp till förpackningen, och hon beställde omedelbart ett gäng askar och ville ha så snabb leverans som möjligt. Jättekul men stressigt också förstås.

Nu hade jag bråttom att göra färdigt alltihop. Det tog ett par veckar att skriva manualerna och att köpa in material och packa askarna. I slutet av augusti gick leveransen iväg till Helsingborgsbutiken som heter Lindegårds och ligger på Bruksgatan (TILLÄGG FEB 2015: Lindegårds stängde tyvärr i början av det här året, så just nu säljs inga Svenska Hus i Helsingborg.)

Tillbaka i Stockholm var det någon som föreslog Designtorget som återförsäljare. De har en jury som träffas regelbundet och tar ställning till de hundratals varuprover de får in varje månad. Jag hade hört att de säger nej till det mesta, men man måste ju försöka, tänkte jag. När jag lämnade in mina hus hade de precis haft ett möte, så jag fick vänta nästan en månad på svar, och det var … nej tack. Det kom ett standardmail som sa att de kan ju inte lämna motiveringar till alla när de får så många förslag. Jag hade blivit refuserad! Suck! Hur kunde de? Mina små fina hus. Inte förtjänade de detta??!!

Sen kom det ett mail med en särskild hälsning från Designtorgets jury: De berättade att de hade tyckt jättemycket om korsstygnshusen. Det var en väldigt fin produkt, men det är för mycket hantverk över dem för att passa in i Designtorgets profil. Det var ju en liten tröst i alla fall.

Då tog jag mina demohus och kilade till Svensk Hemslöjd på Norrlandsgatan i Stockholm. Där fick jag minsann napp. De blev dödskära i husen och i förra veckan levererade jag en massa askar till dem. Det känns riktigt bra.

Är det någon som har något bra förslag på fler butiker där mina hus skulle passa in så får ni gärna höra av er. För övrigt diskuterar jag med ett par andra butiker som inte har bestämt sig än. Så funderar jag så klart på att ha egen försäljning på nätet, men det är inte riktigt klart än. Jag får återkomma om det.

Dessutom har jag gjort en hemsida om mina broderikit: helenaericsson.se

TILLÄGG FEB 2015: Jag har nu en webshop för husen och lite annat broderi: Svenska Broderier.
Lindegårds i Helsingborg har stängt sin butik. Istället säljer jag numera hos Cranberry Corner i Danderyd och i Nordiska Museets butik.

Share

Mer om korsstygnshusen

Här kommer fortsättning på mitt förra inlägg om korsstygnshusen som jag har designat.
Korsstygnshusen tillverkas av sex delar: fyra väggar och två takdelar. Först täcker man delarna med korsstygn och sedan syr man ihop dem med kaststygn. Takdelarna till fäboden täcks med ryaknutar innan det fästs på väggarna med kaststygn.

Medan jag höll på att fixa med husen kom jag på att de nog skulle passa väldigt bra som materialsatser. Jag har ju aldrig gjort något broderikit tidigare så jag funderade lite på hur jag ville att ett sånt skulle vara. Hur ser mitt drömbroderikit ut? Nu hade jag chansen att förverkliga den drömmen. Materialsatser kommer ju ofta i en plastpåse. I bästa fall är det en färgbild på hur det färdiga resultatet är tänkt att bli, men ibland finns inte ens det. Broderigarnerna brukar ofta ligga hopklämda i en härva tillsammans med tyg och papper med broderibeskrivning. Jag tänkte att jag vill att mina broderikit ska vara roligare att titta på. Man ska känna att man köper en present till sig själv eller, om man vill ge det till en annan person, ska det kännas som en fin sak att ge bort. Så jag har lagt broderikiten i en liten ask.


Det finns alltså tre olika materialsatser: korsvirke, parstuga och fäbod och samlingsnamnet på materialsatserna är Svenska Hus.

I asken ligger färdigklippt plastcanvas, broderigarner i ull, en broderinål så klart och under garnerna ligger beskrivningen. Den innehåller ett korsstygnsmönster och en steg-för-steg beskrivning med illustrerande foton. I fäbod-asken ligger en träpinne med rätt diameter för att sno ryaknutarna runt.

Jag har visat mina hus för en massa människor som passerat vår stuga under sommaren. De var väldigt uppskattande. Flera personer som kanske inte broderar själva, kom genast att tänka på någon pysslig person som de ville ge en ask till. Vi har många vänner och släktingar som bor i utlandet eller kommer från utlandet och de var särskilt intresserade av mina hus. Med tanke på utlandsintresset har jag gjort beskrivningen både på svenska och engelska.

När jag nu hade formgivit tre finfina broderikit, så gällde det att hitta någon som ville bli återförsäljare, och den historien berättar jag om här.

Share

Mina korsstygnshus

Nu, kära vänner, är det äntligen dags att berätta om mitt sommarjobb (det som gjorde att jag inte hann med att brodera på Bayeuxtapeten, som jag alltid gör på somrarna). Någon gång i våras fick jag en strålande idé till ett annorlunda broderi. Under hela sommaren har jag skissat och ritat och provbroderat och provbroderat igen och nu är det äntligen färdigt.

Jag har designat tre stycken små korsstygnshus. De är inspirerade av olika svenska byggnadstyper och är broderade i korsstygn med ullgarn på plastcanvas. Jag ska berätta lite om vart och ett av husen:


Från södra Sverige har jag gjort ett korsvirkeshus. Jag har ju bott i Skåne så det kändes självklart att göra ett korsvirke med gult halmtak och Skåneblå snickerier i fönster och dörr.


Från Mellansverige har jag gjort en parstuga. Den har gröna fönsterluckor och väggarna är faluröda. Vita knutar så klart och på taket ligger tegel i brunrött ullgarn med en liten ljusgrön tråd i som föreställer mossa.


Från norra Sverige har jag gjort en fäbod i en vindpinad gråfärg med grönt gräs på taket som är gjort av ryaknutar.

Nu undrar säkert en del vad jag ska göra med dessa små broderade hus och det ska jag snart berätta. Här är fortsättningen på historien.

Share

Terapi-broderi

Nej, det är inte jag som har brutit ett ben, utan min man. Samma dag som det hände kläckte min son ur sig de kloka orden. Efter drygt tio dagar på sjukhus är nu maken lyckligen hemma igen med ett stort gips.

Det har varit tio dagar av väntan på operation och många timmar har jag sällskapat sjuklingen och vad passar bättre än att förvandla sin frustration till några kloka ord i korsstygn.

Alfabetet finns här.

IN ENGLISH: ”A broken leg never comes conveniently”. Not mine but my husband’s. Embroidered in frustration in hospital waiting for surgery. Cross stitch letters here.

Share

En svensk julekula

Som den stora julromantiker jag är, har jag gått igång maximalt på Arnes och Carlos charmiga norska Julekuler. Vilken strålande idé att sticka julgranskulor med norska tröjmönster på.

Självfallet har jag ett exemplar av boken, och jag tänker att jag ska hinna sticka massor av julekuler innan det är dags att klä granen.

De norska rödvita kulorna är svåra att slå, men jag måste i alla fall göra ett försök att försvenska idén. Det första jag kommer att tänka på är den norrländska Lovikka-vanten.

Så här kommer en norrländsk Lovikka-kula med karaktäristiska korsstygn i juliga färger.

Share

Karamelliga katter

Knallturkost räknelinne är inte så vanligt, så när jag hittade det i en brodeributik i Båstad köpte jag genast en bit.

Jag hade en idé om att brodera något i orangerosa toner. Det blev mitt kära gamla kattmönster för korsstygn, som jag skapade för ett par år sedan. Jag valde bland DMCs moulinégarner. Det är så läckert med alla färger.

Nu ska jag ha tag på en kilram, alltså en träram, som jag ska fästa broderiet runt, så det blir en tavla att hänga på min gula vägg.

ENGLISH VERSION: Cat pattern for cross stitch

Share

Fria korsstygn

friakorsstygn.jpgDet mest kontrollerade av alla stygn är korsstygnet. Vi tänker genast på att räkna trådar och att sy jämnt och fint och baksidan ska vara förstås vara oklanderlig. Men korsstygn kan förstås vara lika busiga som alla andra stygn, både sneda och ojämna.

Jag ritade upp några bladliknande former på vit lakansväv och plockade fram svart tråd i olika tjocklekar och kvaliteter. Så satte jag igång med att fylla bladen med korsstygn i rader. Det var jättekul! Kan verkligen rekommenderas.

Jag tänker att man kan göra det här i mycket större skala och i flera glada färger. Det kan bli en stor tavla att hänga upp på väggen. Kanske ett projekt för sommaren.

Share

Broderade julkort

christmas-card-embroidery.jpgJisses, det är redan advent. Jag som hade tänkt hinna med att brodera julkort till hela släkten. Borde nog ha börjat i augusti, men det var inte riktigt stämning för det då.

Ett par julkort ska jag väl ändå hinna med. Det tar inte så lång tid brodera ett hjärta eller en stjärna. Man kan ju också klippa ut figurer i filt eller något annat tyg och bara brodera på några stygn eller pärlor. Guld- och silvertråd kan vara läckert att sy med.

Här har jag broderat en stjärna i typisk hallandssöm. Tre tunna trådar vitt bomullsgarn hade jag i nålen och så broderade jag på rött linne som jag fäste på det vita kortet med några stygn.

Nu måste jag fundera ut vilken släkting som mest skulle uppskatta ett hemgjort julkort.

TILLÄGG: Den som gillar korsstygn kan hitta gratismönster som är lämpliga för julkort här.

ENGLISH VERSION: I am preparing for Christmas by embroidering Christmas cards in typical hallandssöm.

Share

Assisi-broderi

assisi.jpgLedsen att det har dröjt med uppdatering av bloggen, men min broderikamera har varit på en veckas språkresa i Frankrike.

Själv har jag ägnat mig åt att testa lite italienskt broderi. Assisi-broderi har sina rötter i medeltida trådbundna tekniker, har jag läst mig till. Sedan blev det lite bortglömt, men i början av 1900-talet tog man upp det igen i den lilla staden Assisi i norra Italien, därav namnet.

Här handlar det om att brodera allt utom själva motivet. Först syr man en linje runt motivet med förstygn i en mörk nyans. Sedan fyller man bakgrunden med korsstygn. Det är väldigt effektfullt och enkla motiv ser mer komplicerade ut än de är, tycker jag.

Traditionellt broderades ofta olika mytologiska djur och fåglar och mönstret var vanligen symmetriskt. Jag har en bok med mönster från svenska rölakansmattor (Textila kuber och blixtar, Viveka Hansen), och de traditionella rölakansmönstren påminner mycket om Assisi-broderierna. Så jag har använt en detalj från ett rölakansmönster till mitt Assisi-broderi.

ENGLISH VERSION: Assisi embroidery originates from medieval Italy. Here the motif is left void while the outlines and background are embroidered (Holbein and cross stitches). Traditionally the motifs were often mythological animals and birds. I this case I have used a detail from an old Swedish carpet för my embroidery.

Share

Istället för Sudoku

smile.jpg Det finns många anledningar till att man tycker om att brodera. Man vill sysselsätta sina händer, man kanske gillar färger, man känner att man slappnar av eller man kanske har ett behov av att skapa något eget.

På fredagskvällarna efter kvällsmålet, när chipsen kommer fram och det är något halvbra på TV, då finns det de som plockar fram ett korsord eller löser sudoku. I det läget blir jag ofta sugen på att rita bokstäver i korsstygn. Det finns en sudokuliknande utmaning i att få korsstygnen att gå jämnt upp samtidigt som man skapar snygga bokstäver.

När jag börjar bli nöjd med ett alfabet visar jag upp det för min man, som sitter i andra änden av soffan. Då säger han: ”N:et ser konstigt ut” eller ”A är för brett” eller något sånt. Då får jag försöka lösa det. Jättekul, tycker jag.

Den här gången hittade jag på ett alfabet som kräver två färger. Hela alfabetet och fler varianter finns här.

ENGLISH VERSION: This is my latest creation when it comes to cross stitch letters. You will find the whole alphabet and more here.

Share

God Jul

julpar.jpgNu tar Broderibloggen jullov. Först några intensiva dagar av förberedelser och sedan ett välbehövligt lugn.

Bifogar en detalj från mormors julduk som hon broderade för många, många år sedan. Den börjar bli både blekt och sliten, men jag hoppas att den ska hänga med många, många år till.

God Jul på er allesammans och tack för det här året och alla trevliga kommentarer och intressanta mail med broderifrågor. Jag återkommer efter helgerna.

Share

Julservetter

Jag älskar julen, men ibland kan jag tycka att affärerna drar igång julskyltningen lite tidigt. Redan för ett par veckor sedan började ljusbågar och juldukar dyka upp i en del butiker. Kunde de inte vänta lite. Vi kommer nog att hinna handla det vi behöver inför julen ändå.

julservetter2.jpg

Vi som handarbetar har däremot fullt legitima skäl att börja förbereda oss. Broderier och annat handarbete tar tid och en vacker broderad julgransmatta eller kanske en löpare med tomtar förstärker verkligen julkänslan. För ett par år sedan broderade jag julservetter. Jag använde färdigsydda servetter. De här servetterna köpte jag på IKEA.

När man vill brodera korsstygn på ett tätt vävt tyg eller på tvären, som jag har gjort här, använder man stramalj. Det är ett lite stelt tyg med tydliga hål och få trådar i väven. Man klipper ut en bit av stramaljen och fäster den på det tyg man vill brodera på (tråckla fast det eller använd ett par knappnålar), sedan syr man korsstygn tvärs igenom stramaljen och det underliggande tyget. När broderiet är färdigt fuktar man stramaljen och så tar man bort den genom att dra tråd för tråd, så att bara broderiet och det underliggande tyget blir kvar. Tänk på att den här tekniken inte fungerar om broderiet är för stort.

De små julsymbolerna som jag har broderat på servetterna hittade jag på själv. Mönster till dem finns här.

Share

Broderibloggen i etern

radio.jpgDen här veckan är det skollov och jag befinner mig i min stuga i Skåne.

Idag hade jag besök av en trevlig journalist från Sveriges Radio Kristianstad, som gör ett reportage om mitt broderibloggande.

Det kommer att sändas under en förmiddag i slutet av den här veckan eller början av nästa. De som inte bor i Skåne kan lyssna på reportaget på Internet. Jag återkommer med en länk.

UPPDATERING: Idag 3 november sändes reportaget.
UPPDATERING 2: Det låg kvar i arkivet under en månad, men är nu borta från nätet.

Share

Om förslösad kvinnokraft

Nu har jag städat ett skåp igen. I det här skåpet förvarar jag dukar och servetter och på nedersta hyllan har jag haft några ihoprullade dukar som jag ärvde av min farmor när hon gick bort för tio år sedan. De flesta av dessa dukar har jag använt under åren, men ett par av dem har legat oanvända.

1932

En av dukarna var vikt och virad runt en rulle och när jag rullar upp den upptäcker jag till min förvåning att rullen som har dolts av duken i alla dessa år är ett konstverk i sig. Den är ca 40 cm lång med korsstygnsbroderi i svart och grönt. I mitten står det ”1932” och runt ändarna har man broderat bårder i mera korsstygn och slutligen prytt ändarna med tofsar i det gröna garnet. Den är verkligen stilig och jag blir så glad när jag hittar den. Min farmor gifte sig 1932, så det troliga är att någon av alla hennes mostrar eller fastrar, som har lämnat massor av fantastiska handarbeten efter sig, har broderat och givit denna rulle i bröllopspresent.

Sedan börjar jag fundera över vad som gör att någon lägger ner så mycket tid och engagemang i att pryda en rulle som ska ligga dold av en duk i ett mörkt skåp. Det finns de som talar om förslösad kvinnokraft, när de ser invecklade broderier eller annat handarbete, och jag har alltid tyckt att det finns ett stort mått av kvinnoförakt i ett sån attityd. Dock kan jag inte låta bli att i det här fallet fundera över meningen med den broderade rullen.

UPPDATERING:
Jag har fått flera mail och kommentarer till försvar för den broderade rullen. Vad roligt med ett sånt engagemang! Jag vill förtydliga att jag är den första att propagera för broderier och broderande i alla dess former. Och det är ju, som någon kommenterade, inte bara det färdiga resultatet utan även vägen dit som räknas.

Share