Trettiotusen stygn

Det tar tid att brodera. Det är ju lite tjusningen med det hela. Ibland hinner man bli rätt så trött på ett broderi innan det blir färdigt. Då kan det vara bra att ha flera broderier på gång samtidigt.

Just nu håller jag på med ett par mastodontbroderier, som kommer att ta ett år eller så att brodera färdigt. Parallellt med dem gör jag småprojekt som omväxling.

Ett av de stora broderierna startade jag före sommaren förra året. Mina föräldrar hade köpt en blå fåtölj, som hade placerats framför den öppna spisen, som är grön. Min mamma tyckte att detta var helt okej, men min pappa tyckte inte om färgkombinationen. Då kom jag på att om de har en kudde i den blå fåtöljen, som tar upp den gröna färgen från öppna spisen, så kommer det att se mycket mer harmoniskt ut.

Jag har varit sugen på att testa tvistsöm. Det har jag inte broderat sedan jag gick i skolan och jag hade en idé om att blanda flera trådar i nålen och liksom komponera färgerna efterhand som jag broderar. Jag har utgått från ett enkelt geometriskt mönster, för att färgerna ska komma mer till sin rätt. Det är väldigt roligt att sy, men det tar tid. Kudden blir 40X40 cm. Jag har räknat ut att det blir mer än 30.000 stygn. Jag hade hoppats att jag skulle bli klar till jul, men där bedrog jag mig. Före sommaren är nästa mål. Vi får se hur det går. Jag får rapportera senare.

tvistrutor2.jpg

Share

Langettstygn på lekis

Apropå förra inlägget ska jag nu i serien ”Broderier jag minns” haha, berätta om mitt första langettbroderi. Jag var sex år och gick på en förskola i Nacka. Den var inrymd i en stor röd villa, minns jag, och fröken var väldigt sträng. Jag var nog lite rädd för henne.

I alla fall skulle vi tillverka katter i något vaxduksliknande tyg. Min var röd och bestod av två tygbitar som var utklippta i kattform. Man skulle lägga ihop dem och brodera langettstygn längs hela kanten och sedan fylla med bomull eller nåt sånt.

Langettstygn för sexåringar! Det är ganska avancerat va? Jag fixade det inte. När man väl kom igång längs ena kanten gick det väl bra, men så kom jag till ena örat, och då var det en 90-graderssväng. Skitsvårt! Fröken instruerade. Jag fattade inte. Hon visade igen. Jag förstod fortfarande inte. Hon blev irriterad och sydde örat själv. Sedan var det en kort raksträcka till nästa öra. I det här läget vågade jag inte går till fröken igen. Hon blev så lätt sur. I flera dagar satt jag med den förhatliga katten och försökte komma på hur man broderar langettstygn runt hörn. Det gick inte. Istället gömde jag katten längs bak i min låda, där jag förvarade teckningar och en del andra pågående projekt.

Sedan undvek jag handarbetshörnan under en vecka eller så. Jag grejade väl i dockvrån och lade pussel och sånt. När katten kom på tal nästa gång, hävdade jag att den redan var färdig och att jag tagit hem den. Fröken tyckte det var märkligt, men hon accepterade det till slut.

Mot slutet av terminen lyckades jag smuggla hem den halvfärdiga katten i en sockiplast. Vilket förhärdat barn jag var!

Vad lärde jag mig av detta? Langettstygn är pest. Lögner löser problem. Sockiplast har flera användningsområden.

Share

Jämtlandssöm

jamtlandssom300.jpg

Design Ingrid Eggiman-Jonsson. Broderad av Helena

Det finns en underbar bok, ”Svenska broderier” av Ingrid Eggimann-Jonsson. Tyvärr är den slut på förlaget, men jag fick tag på ett exemplar av den under bokrean för några år sedan. Boken är full av vackra bilder och mönster på broderier som är inspirerade av svenska landskapssömmar.

Min snälla mamma gav mig i födelsedagspresent för något år sedan några broderisatser som byggde på mönster ur broderiboken. Hon vet att jag är alltid är nyfiken på nya sätt att brodera, så det var verkligen en bra present. Jag satte genast igång.

Alla broderierna syddes med bomullstråd på vitt linne, men de hade ändå väldigt olika karaktär, tycker jag. Jag tänkte börja med att visa ett broderi i Jämtlandssöm. Den bygger främst på olika typer av langettstygn och är väldigt snabbsydd. Jag är inte helt förtjust i den lite smutsrosa färgen, men mönstret är väldigt charmigt.

Det var inte förrän jag fotograferade den idag, som jag märkte broderiet ser lite assymetriskt ut. Det är något som saknas. Eller hur…?

Share

Paisley

paisley4.jpg

När jag rensade garderoben idag, hittade jag en bit ljusgult linne, som måste ha legat därinne ett år eller två. Jag kände genast att jag måste brodera något, så jag grävde fram lite rött och brunt garn. Paisleymönstrat blev det. Jag broderade lite på en höft, så det blev en aningen ojämnt. Vad ska jag nu göra med det här broderiet då? Inte vet jag, jag ville ju bara testa.

Share

Hallandssöm

halland200.gif

Jag är väldigt förtjust i Hallandssöm. Den har sina rötter i norra Halland och broderas oftast med blå och mörkrosa garn på vit botten. Jag gillar färgerna och de geometriska mönstren.

Hallandssömmen innehåller många bottensömmar och de kan vara svåra att få snygga. Flätsömmen är också karaktäristisk för Hallandssöm. Den sys både tätt, så att den täcker helt, och glest, så att det ser ut som ett galler. Väldigt rolig och lättsydd, tycker jag. För övrigt använder man stjälkstygn, kedjestygn och langettsöm.

Jag har varit på hemslöjden i Halmstad och köpt bomullsgarn som är infärgat med den ”rätta” blå och rosa färgen. Vitt linne eller bomullstyg är bra att brodera på.

Share

Ny Brodera-sida

brodera102.GIF

Idag har jag uppdaterat Brodera.nu.
Jag har inte skrivit något nytt på den sidan på jättelänge, men nu hoppas jag komma igång med den igen samtidigt som jag börjar broderiblogga.
Det känns trevligt med lite uppfräschning.
Imorgon ska jag plocka fram kameran och ta lite nya bilder på mina senaste broderier.

Share