”The Embroidery Professor”

Nu ska jag berätta om ett märkligt evenemang som jag har varit med om. Det är så att de utländska ambassadörer vi har i Sverige vanligen är män (av någon anledning) och deras medföljande fruar har en klubb där de ses regelbundet kring något litet arrangemang. Den här gången var jag inbjuden att visa broderier och berätta lite om svenska broderitraditioner. Det hela gick av stapeln igår och jag hade förberett mig genom att läsa på broderi- och textiltermer på engelska och samla ihop ett gäng broderier som kändes typiskt svenska. Jag hade en hel resväska med material med mig.

Jag var självfallet lite nervös för hur det skulle gå, men vilket fantastiskt gäng det var. För det första var de precis så vänliga och artiga som man kan föreställa sig att erfarna diplomater är. För det andra var de genuint intresserade av vad jag hade att visa och berätta. Jag visade skånska yllebroderier och landskapssömmar. De ställde många smarta frågor och berättade om egna erfarenheter. Det blev en väldigt lyckad stund med broderiprat över gränserna.

Efteråt var det fikastund och det skulle fotograferas diverse gruppbilder. Flera damer ville ha med ”the embroidery professor” och jag undrade vem det var. Fanns det en professor i rummet? Nej, ”the embroidery professor” – det var ju jag.


Tvistsöm, skånskt yllebroderi och Hallandssöm. Notera särskilt det fina lilla bokmärket i korsstygn till höger i bild. Det fick jag i present av ”Cross Stitch Patricia”, som självfallet hade broderat det själv. Vilken fin gåva!

Share

12 svar på ””The Embroidery Professor”

    • Korsstygn var väl vad de flesta där hade pysslat med, men jag visade faktiskt inga korsstygn. Det närmaste korsstygn vi kom var tvistsöm, som du ser i vänster på bilden (för övrigt broderad av mig i skolan vid tolv års ålder).

    • Ja, nog var det läskigt först. Men det var såå värt det. Och när folk är så intresserade så blir man ju himla stolt över vilka fina grejer vi har i det här landet.

    • Det lilla Rönneberga-äpplet köpte jag från er för ett par veckor sedan just med tanke på detta tillfälle. Jag tyckte att det kompletterade de övriga broderierna perfekt och det var mycket uppskattat av damerna. ”Tänk ända från 1789”, sade Australiens ambassadörsfru. Det är samma år som Australien blev en engelsk straffkoloni.

Kommentarer är stängda.