Broderibloggens stygnfilmer

För sådär en fyra år sedan höll jag på med ett broderiprojekt som inbegrep broderifilmer. Min filmkompetente svärfar hjälpte mig att göra små korta instruktionsfilmer om hur man broderar de vanligaste stygnen. Projektet rann ut i sanden och jag glömde bort filmerna. De har legat i en mapp i en annan mapp i en tredje mapp långt ner i min dator.

Nu håller jag på med ett annat intressant broderiprojekt som jag får berätta mer om så småningom (vad hemligt det låter). I alla fall så kom det här med stygnfilmer på tapeten och då mindes jag plötsligt att jag hade pysslat med det där för länge sen. Jag började gräva i datorarkivet och hittade filmerna. De var gjorda i något gammalt format, men jag har lyckats konvertera dem.

Numera finns det rätt många exempel på stygnfilmer på youtube, både på svenska och andra språk. Jag funderade på om det är meningsfullt att lägga upp ännu fler. Jag minns att målet, när jag gjorde mina filmer, var att hålla dem korta och sakliga. Och det är väl det som utmärker dem. Alltså, om du föredrar en föredömligt kort och torr film om hur du broderar till exempel kråkspark, då kan broderibloggens 15 stygnfilmer vara något för dig.

Share

6 svar på ”Broderibloggens stygnfilmer

 1. Kul! Det var längesedan jag broderade kråkspark men det är ju väldigt dekorativt. Måste nog kolla dina andra filmer! alltid lär man sig något nytt (igen)!!!

  • Ja kråkspark är faktiskt fint och så älskar jag att det heter kråkspark. Låter så hantverksmässigt.

 2. Jättebra filmer! Filmen om franska knutar var till stor hjälp, även om jag ändå inte lyckas få till det riktigt.
  En fråga bara – i andra beskrivningar/filmer står det att man ska linda tråden 3 varv runt nålen vid en fransk knut, medan du säger 2 varv. Någon särskild anledning?
  (och nej, jag får inte något av det att fungera…)

  • Vad bra att du gillar filmerna!
   Man kan linda ett eller två eller flera varv runt nålen. Det vanligaste är dock två varv. Jag hade också svårt att få till det i början, men jag tränade som sjutton och till slut satt det.
   En grej som jag missade i början var att efter att jag har snott garnet runt nålen och stuckit den i tyget är det viktigt att dra åt tråden så att det blir en kompakt knut, innan jag drar tråden genom tyget (10 sek in i filmen).
   Testa lite mer och lycka till. Du kommer att klara det om du inte ger dig!

Kommentarer är stängda.