Klyvsöm

Jag har varit på Historiska museet i Stockholm. Där har de en textilkammare med broderier och vävnader från medeltiden.

En del kanske tycker att det låter lite mossigt, men där finns faktiskt mycket att lära och inspireras av. Korsstygnsbroderierna t ex, var mycket vildare och mer avslappnade än vad de är i våra dagar. Medeltidsbrodöserna funderade inte så mycket på att lägga alla stygn åt samma håll eller att det ska vara jätteprydligt på baksidan. De gick lite mer på känsla, verkar det som. Resultatet blir mer levande, tycker jag.

Det finns också riktiga klosterarbeten, som man kan beundra, även om de är svåra att imitera. Exempelvis klyvsöm var väldigt poppis under 1400-talet. Den sys ungefär som stjälkstygn, men istället för att låta nålen gå upp bredvid tråden, så sticker man nålen mitt i tråden och klyver den. Första gången jag hörde talas om detta stygn tänkte jag att då måste man väl ha en ganska tjock tråd, annars blir det svårt att klyva den. Men så tänkte man inte på medeltiden. På Historiska finns arbeten sydda med millimetertunn silkstråd i klyvsöm. Man täcker ytor med rader på rader med klyvsöm och får en blank damastliknande yta. Otroligt effektfullt.

klyvsom.jpg

Jag har testat lite klyvsöm i konstsilke. Min tråd är mer än en millimeter, kan jag meddela. Det är faktiskt ganska roligt att brodera en liten stund, men jag tror inte att klosterarbete är något för mig.

Slutligen vill jag tipsa om ett par intressanta filmer som finns på Historiska museets hemsida. Dels en film om Birgittasystrarna och deras textilier, med fina närbilder på vackra broderier, och dels en film där Dick Harrison berättar om textiliernas roll under medeltiden. Väldigt sevärda båda två.

Share

2 svar på ”Klyvsöm

Kommentarer är stängda.