Kaxiga ryablommor

Inspiration till nya broderier kan komma från väldigt olika ställen: böcker, tidningar, utställningar, film och från Internet, till exempel. Pinterest är en rolig sida att hänga på. Man kan surfa runt från den ena pinboarden till den andra och se mönster, färgkombinationer och nya idéer.

Exakt vad som sedan sår ett frö till en broderiidé kan vara svårt att veta. När det gäller de här ryablommorna vet jag att jag för några veckor sedan såg ett broderi på Pinterest med ungefär sådana här blommor. Bilden fastnade i huvudet på mig, men nu hittar jag inte tillbaka till den på Pinterest.


Här är i alla fall mitt försök. Jag kallar dem ryablommor eftersom de består av klassiska ryaknutar. Jag testade att använda lingarn från Växbo Lin, och det visade sig vara ett bra val. Lingarn är ju ganska busigt och spretar åt alla håll. Den egenskapen passar bra här.

Jag har sytt ryaknutarna i en ring och sedan i en ring till innanför den första. Jag hade två trådar knallrosa i nålen för att få fler kronblad. Om man har tunnare garn, kan man sy med kanske tre eller fyra trådar. En ryaknut består av två stygn och mellan knutarna gör man en ögla. Kolla den här lilla filmen på YouTube. Där använder de en pinne för att alla öglor ska bli lika stora. När du broderar en blomma är det bara bra om det blir lite ojämnt, så då kan du göra öglorna på fri hand. När du har sytt alla ryaknutar så klipper du öglorna.

I mitten av blomman har jag sytt några franska knutar och de limegröna bladet är broderade med förstygn.

Share

5 svar på ”Kaxiga ryablommor

    • Tack! Ja, jättebra idé. Jag kollade in dina läckra kuddar. Du måste testa. Om det blir något, kan du väl maila en bild.

      • Absolut! Du kanske såg att jag lagt din blogg i min läslista på min blogg så jag ser när du uppdaterar. Så roligt med nya idéer!

Kommentarer är stängda.