Årets julklapp: ”Broderier från 50- och 60-talen”

Lagom till julhandeln kommer en riktig inspirationsbok. Ann-Sofie Svansbo och Anna Lindqvist har grävt i Östergötlands museums magasin och hittat massor av superläckra skisser och broderier som skapats av några av de främsta svenska textilkonstnärerna under mitten av 1900-talet.

Jag har nästan längtat ihjäl mig ända sedan jag hörde ryktet om boken för någon månad sedan och när jag sedan har mitt exemplar i handen så kryper jag upp i soffan och öppnar högtidligen boken och försjunker i alla färgsprakande bilder.

Det finns många rent geometriska kompositioner, men också stiliserade blommor och frukter. Det är underbart färggrannt och vissa broderier har riktigt kaxiga färgkombinationer. Andra går i en elegant gråskala och det är inte dumt det heller. Det mesta är linnebroderier, alltså lin både i tyg och tråd. Favoritstygn verkar vara plattsöm, kedjestygn och läggsöm. Jag bläddrar och bläddrar och alldeles för snart är boken slut. Då börjar jag om igen och sedan ännu en gång.

Nu måste jag naturligtvis prova själv. Först behöver jag färgglatt linne att brodera på. Här kan jag varmt rekommendera Växbo Lins servettväv i 100% lin som finns i 15 fina nyanser som passar väldigt bra till den här typen av broderier. Servettväven säljs som metervara och ligger på 50 cm bredd. Det är så svårt att välja, helst vill jag testa alla färger, men jag nöjer mig med lime och blått linne den här gången.

I boken finns ett par mönster som passar på mobilfodral och det känns som ett lagom startprojekt. På det första fodralet broderar jag ett mönster av Raine Navin som jag har kopierat rakt av ur boken. Det är från 1962 och heter ”Rosamunda”. Fast jag har hittat på helt egna färger. Det blir en blå ros med gröna blad mot en limefärgad bakgrund.

På det andra mobilfodralet är broderiet inspirerat av Ingrid Dessaus ”Fyrverkeri” från 1955. Här har jag ungefär samma färgskala och stygn som på originalet men jag har gjort om mönstret för att det ska fungera på en liten yta. När det gäller broderigarn så har jag använt lingarn 16/2.

Det här är såå roligt att brodera. Man kan ha boken som bas och sedan hitta på egna mönstervarianter och andra färgkombinationer. Det finns många bra handfasta tips i boken om allt som inte är rent broderi, men som är bra att veta, till exempel om mönsteröverföring och montering.

Alltså hörni: Jag utnämner härmed ”Broderier från 50- och 60-talen” till årets julklapp!

Share

6 svar på ”Årets julklapp: ”Broderier från 50- och 60-talen”

 1. Det låter verkligen lockande! Ditt arbete är ju helläckert! Har man kamera kan man ju brodera ett hål mitt i en raket eller blomma! Mycket roligt att se att de mönster, som jag växte upp med, kommer tillbaka!
  /Chris

  • Först förstod jag inte vad du menade med kamera, men så ramlade polletten ner. 🙂
   Jag känner mig också hemma i den här typen av mönster, men så är jag ju också född mitt i den aktuella perioden.

  • Tackar så mycket!

   Jag har monterat som de beskriver det i boken. De föreslår att man fodrar med samma linne som broderiet är sytt på. Så först syr man på en baksida på broderiet med öppning uppåt förstås. Sedan syr man ett foderfodral i samma tyg. På både det broderade fodralet och på foderfodralet viker man ner överkanten. Så stoppar man foderfodralet i det broderade fodralet och syr ihop ytter- och innefodral längs den nervikta överkanten.
   Det kanske var en konstig beskrivning. De förklarar det bättre i boken, tror jag. 🙂

Kommentarer är stängda.