Ett vitt löv

vitblad.jpgJag kände att jag var tvungen att testa det här med trådbundet vitbroderi lite mer. Jag ritade ett löv och fyllde det med en hopdragssöm. För att förstärka kontrasten mellan den broderade och den obroderade ytan, placerade jag en tråd längs vissa kanter och fäste den med läggsöm.

Den här typen av broderi kräver mycket övning för att bli jämnt och vackert. En del broderier blir charmigare om de är lite ojämna, men det gäller inte vitbroderi. Om jag hade haft mer rutin på hopdragssömmar, så hade hålen blivit jämnare och jag skulle ha dragit till tråden mer så att hålen blev större.

Tidskrävande är det också att brodera och när broderiet var färdigt så såg det inte så fräscht ut, lite solkigt. Jag sköljde upp det och när det var dyblött så lade jag det på den släta diskbänken och pressade ut det. Där fick det torka och det blev jätteslätt och fint. Rekommenderas!

ENGLISH VERSION: This leaf is made in pulled thread embroidery. This technique requires lots of practise and had I been more experienced, the holes had been larger and more even. I have added a thread with couched stitches around parts of the leaf to create a shadow effect.

Share

7 svar på ”Ett vitt löv

  1. Så vackert. Duktig du är! Jag har testat sånt vitbroderi, och jag säger bara herregud vad pilligt och tidskrävande. Tacka vet skånskt yllebroderi där man gärna får sy lite slarvigt och med knutar på baksidan ; )

  2. Anna, du vågar! Om man vill testa vitbroderi så finns det massvis med gamla böcker om detta. Det var ju jättepoppis förr i tiden. Leta på antikvariat eller på biblioteket. Sedan krävs det ett lämpligt linnetyg och knyppeltråd i lagom tjocklek (det är detta som kan vara lite svårt att få till)

    Jag håller med nål och tråd: det krävs en viss typ av personlighet för att verkligen njuta av att utföra vitbroderi. Nuförtiden är nog den personligheten lite ovanligare. Jag har den inte! 🙂

    Amelie: Ja, visst vore det snyggt på en gardin och om man väl orkade genomföra det, så skulle man se sitt mästerverk varje dag. Det vore nåt!

  3. Vackert!
    Jag har inte gjort någon hopdragssöm sen jag gick grundkursen på HV och det är väl en 12 år sen tror jag. Jag tyckte att det var kul minns jag, men också som du – att det var ganska svårt att få det vackert. Jag kanske ska fotografera det och lägga ut på bloggen. Får fundera på det! Ha en bra kväll!

Kommentarer är stängda.