Bottensömmar

bottengron.jpgJag har testat några bottensömmar som en del i ett broderiprojekt. Bottensömmar är ett dekorativt sätt att täcka en yta. De är jättefina att sy i bara en färg, eller så kan man blanda flera färger som jag har gjort här.

Det finns en massa variationer av bottensömmar och de är ganska lätta att få till, men det är viktigt att använda sybåge eller syram, så att man sträcker tyget ordentligt när man syr. Man spänner upp trådar i ett rutmönster och sedan fäster man dem i tyget med olika stygn.

Bottensömmar förekommer i några bygdebroderier. Hallandssömmen är mest känd för detta, med det förekommer t ex även i Blekingesömmen.

ENGLISH VERSION: My English embroidery vocabulary doesn’t cover this kind of stitches.

Is it some kind of couching? Does anyone know?
UPDATE: I have received a plausible suggestion: lattice stitch. At least, it seams to apply to the embroidery in the lower right of the picture. Thank you.

Share

7 svar på ”Bottensömmar

 1. åhlala. Tjusigt! Jag gillar också bottensömmar. Min engelska broderibok är nedpackad i ett förråd så jag kan inte hjälpa dig med översättningen.

  Jag vill inte leka lärare… men vet du att man med bottensömmar ofta drar ihop stygnen så att de vävda trådarna liksom bildar stjärnmönster.

 2. Jättekul att du konsentrerade dig på just bottensömmar för jag har funderat en hel del på det. Snygga är de dessutom

 3. Tjena läraren! 🙂
  Nej, jag visste inte att man brukar dra ihop trådarna. Vad spännande! Har du någon bild på det? Eller kan du tipsa om någon bok, där de visar det? Jag blir väldigt nyfiken.

 4. Intressant. Väldigt häftigt!
  Såvitt jag förstår är det i princip samma stygn som på min bottensöm längst upp till höger, fast jag har tunnare tråd och tvåfärger och har dessutom sytt glesare och inte dragit åt som du. Jag har en annan version av denna söm här https://broderibloggen.se/?p=25 i mitten av Fröllingstjärnan. Den påminner mer om ditt broderi.
  Tack för lektionen!

Kommentarer är stängda.