Applikation och broderi

stal400.jpg

Som sista moment i broderikursen på Handarbetets Vänner, gör vi tavlor med applikationer och broderi. Min tavla är inspirerad av Bayeuxtapeten. När jag hade applicerat på de långsmala tygbitarna i gråsvart grovt linne, så tyckte jag att de påminde om ett gammalt skepp och genast gick tankarna till normandernas långskepp i Bayeuxtapeten.

staldetalj.jpgSå när det sedan var dags att bestämma vilka stygn jag skulle använda för att brodera de övriga figurerna, så kändes det helt rätt att göra dem i dubbel läggsöm. Det är ju den tekniken som används i Bayextapeten, och jag tyckte det kunde vara intressant att testa den sömmen i ett nytt sammanhang.

Det mörka tyget är applicerat med svart sytråd och enkla tråckelstygn. Orsaken till att de inte syns är helt enkelt att tyget är så grovt och mörkt.

Jag har blandat lingarner av olika tjocklek i broderiet och dessutom lagt till några gråa syntettrådar, som ser lite metalliska ut. Stjälkstygnslinjen runt den månformade figuren uppe till vänster är broderad med ett underbart tjockt (och dyrt) silkesgarn, som jag har hittat på hemslöjden, och som är så läckert att brodera med. Det har ju egentligen ingen betydelse för den som tittar på tavlan, men jag vet att ett älsklingsgarn finns med på ett hörn, och det känns bra för mig.

ENGLISH VERSION: This applique and embroidery is inspired by the Bayeux Tapestry. A modern (and considerably smaller) interpretation embroidered with laid stitches on red linnen.

Share

3 svar på ”Applikation och broderi

  1. Bilden är som en sagonatt. Väldigt fin och fiffigt med din teknik inspirerat av B.-tapeten!

Kommentarer är stängda.