Assisi-broderi

assisi.jpgLedsen att det har dröjt med uppdatering av bloggen, men min broderikamera har varit på en veckas språkresa i Frankrike.

Själv har jag ägnat mig åt att testa lite italienskt broderi. Assisi-broderi har sina rötter i medeltida trådbundna tekniker, har jag läst mig till. Sedan blev det lite bortglömt, men i början av 1900-talet tog man upp det igen i den lilla staden Assisi i norra Italien, därav namnet.

Här handlar det om att brodera allt utom själva motivet. Först syr man en linje runt motivet med förstygn i en mörk nyans. Sedan fyller man bakgrunden med korsstygn. Det är väldigt effektfullt och enkla motiv ser mer komplicerade ut än de är, tycker jag.

Traditionellt broderades ofta olika mytologiska djur och fåglar och mönstret var vanligen symmetriskt. Jag har en bok med mönster från svenska rölakansmattor (Textila kuber och blixtar, Viveka Hansen), och de traditionella rölakansmönstren påminner mycket om Assisi-broderierna. Så jag har använt en detalj från ett rölakansmönster till mitt Assisi-broderi.

ENGLISH VERSION: Assisi embroidery originates from medieval Italy. Here the motif is left void while the outlines and background are embroidered (Holbein and cross stitches). Traditionally the motifs were often mythological animals and birds. I this case I have used a detail from an old Swedish carpet för my embroidery.

Share

7 svar på ”Assisi-broderi

 1. Hej
  Jag har provat på assisi broderi någon gång och fann det roligt. Vad snyggt ditt motiv blev.
  Broderi är väldigt avkopplande, men det tar sin lilla tid. Numera blir det mest fritt broderi för mej, när jag tar mej tid till det.Ha en skön kväll nu.
  Kram Birgitta

 2. Jag gillar att varva det trådbundna och det fria broderiet. Det här Assisi-broderiet tog längre tid än jag hade förväntat mig, främst för att det är så många trådar som ska ner i varje hål, så det blir lite trångt och krångligt. Avkopplande var det i alla fall. 🙂

 3. Just Assissi har jag inte provat på men ett och annat korsstygn har det blivit genom åren. Tycker ibland att det är skönt med det bundna broderiet, lite mer meditativt på nåt sätt, jämfört med fritt broderi. Ha det så gott!

 4. Hejsan!
  Vad fantastiskt duktig du är. Jag googlade bröllopskudde och hamnade på din blogg, det var två timmar sen =) Jag måste nog börja från början och kolla igenom hela din blogg.
  Tack också för alla broderibeskrivningar, det behövs när man är ny på sånt här.
  Jag återkommer, det är 100% säkert.
  Glada sommarhälsningar
  / Ammii

Kommentarer är stängda.