Jämtlandssöm

jamtlandssom300.jpg

Design Ingrid Eggiman-Jonsson. Broderad av Helena

Det finns en underbar bok, ”Svenska broderier” av Ingrid Eggimann-Jonsson. Tyvärr är den slut på förlaget, men jag fick tag på ett exemplar av den under bokrean för några år sedan. Boken är full av vackra bilder och mönster på broderier som är inspirerade av svenska landskapssömmar.

Min snälla mamma gav mig i födelsedagspresent för något år sedan några broderisatser som byggde på mönster ur broderiboken. Hon vet att jag är alltid är nyfiken på nya sätt att brodera, så det var verkligen en bra present. Jag satte genast igång.

Alla broderierna syddes med bomullstråd på vitt linne, men de hade ändå väldigt olika karaktär, tycker jag. Jag tänkte börja med att visa ett broderi i Jämtlandssöm. Den bygger främst på olika typer av langettstygn och är väldigt snabbsydd. Jag är inte helt förtjust i den lite smutsrosa färgen, men mönstret är väldigt charmigt.

Det var inte förrän jag fotograferade den idag, som jag märkte broderiet ser lite assymetriskt ut. Det är något som saknas. Eller hur…?

Share