Ett broderibesök i Reykjavik

Jag blev inbjuden att besöka Reykjavik för att visa upp svenskt broderi. Det var Sveriges ambassadör på Island, Håkan Juholt, som hade kontaktat Svensk Hemslöjd och frågat om de ville vara en vecka på residenset och de ville gärna ha med mig. Vilken ära!

Jag hade sällskap av Jenny Berge, VD på Svensk hemslöjd och Ulla Parkdal, tidigare ordförande i styrelsen och textilkonstnär. Vi tog med oss så mycket hemslöjd och broderier som fick plats i våra resväskor. Vi fick bo i gästvåningen på residenset som ligger mitt i charmiga Reykjavik. I byggnaden finns också en gallerilokal där vi inredde en utställning med allt vi hade med oss. Ambassadören hade ordnat med en julgran som vi pyntade. Det skulle vara lite jultema och jag hade tagit med några av våra finaste julbonader.

Det blev invigning med fika och kanelbullar. Ambassadfolket hade varit riktigt duktiga med att marknadsföra oss, så det kom många besökare. Islänningar är trevligt folk. Vi hade mycket att prata om, jämföra kulturer och hantverk. Mitt resesällskap Jenny och Ulla berättade om hemslöjd och broderier i Sverige och ambassadören höll tal och invigde utställningen.

Vår utställning var öppen under fyra dagar och vi hade rekordmånga besökare (jämfört med andra utställningar som har varit i den lokalen). Dessutom ordnade jag ett par workshops i yllebroderi. Det kom mer folk än vi hade räknat med, så vi fick hålla till i matsalen och vi lade i extra skivor i matsalsbordet så att alla fick plats under kristallkronan. Jag visade skånska och jämtländska yllebroderade kuddar och vi pratade traditioner, material och stygn och så fick alla prova på att brodera på kläde.

När vi satt där och broderade tillsammans så lärde jag mig minsann också ett och annat. Till exempel: Tvistsöm kallas för ”isländska korsstygn” på Island. De blev väldigt förvånade när de insåg att vi också broderar sådana stygn och med liknande mönster.

Det var verkligen en lyckad vecka! Tack Ambassadör Juholt och Svensk hemslöjd för att jag fick vara med på detta äventyr. Och tack Jenny och Ulla för trevligt sällskap.

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *