2 svar på ”Välkommen

 1. Hej Helena,

  Vilka fina broderier! Jag gillade skarpt din färgglada namnskylt med ”BRODERA”.

  Jag vill också börja brodera och är nu inne på att brodera mina barns teckningar. Vet inte riktigt hur jag skall göra för att överföra teckningen till tyget. Jag hoppas du kan hjälpa mig med lite tips om hur jag kan göra.

  Jag har teckningen på papret men vill ha det ritat på tyget för att sedan brodera. Att göra det helt fritt verkar för svårt. För att göra det lite mer knepigt så bor jag i ett land där det inte finns så välsorterade syaffärer. Karbonpapper kan jag få tag i. Kan man använda det (går det bort i tvätt)? Någon form av genomskinligt papper kan jag nog också få tag i (typ bakplåtspapper).

  Toppen om du kan ge mig lite tips.

  Tack på förhand, Lotta

 2. Hej Lotta!

  Tack för ditt trevliga mail. Jag tycker att det är en jättebra idé att göra broderier av barnteckningar..

  När det gäller karbonpapper, så finns det åtminstone två problem: dels det som du själv är inne på, nämligen om det går bort i tvätten. Dels finns risken att karbonfärgen missfärgar ditt broderi när du tvättar det. Det är svårt att förutsäga vad som kommer att hända.

  Något som oftast går att tvätta bort och som inte missfärgar, är blyerts. Jag kom att tänka på hur mormor gjorde på sin tid.

  Min mormor broderade monogram på allt hon kom åt. Hon kopierade ofta vackra bokstäver ur tidskrifter och böcker. Till detta använde hon någon form av smörpapper eller motsvarande. Hon lade alltså smörpappret på det mönster hon ville avbilda och ritade av det. Sedan vände hon på smörpappret och skuggade över alla linjer med en blyertspenna (gärna en mjuk penna, så att det blev tjockt med blyerts). Nu hade smörpappret blivit som ett kalkerpapper som hon lade på det tyg som hon ville överföra mönstret till. Sedan ritade hon i linjerna igen och mönstret fanns nu överfört i blyerts på det blivande broderiet.

  Jag vet inte om du hade tänkt brodera en kudde eller en tavla eller kanske ett broderi på ett klädesplagg, men oavsett vad du planerar, så kan det vara bra att tvätta tyget innan du börjar brodera, så att det får möjlighet att krympa. Annars riskerar du att att det drar sig och blir fult när du tvättar det senare. Om du har möjlighet kanske du kan testa att använda karbonpapper på en provlapp och se vad som händer när du tvättar den.

  Hör gärna av dig om du har fler frågor.

  Lycka till
  Helena

Kommentarer är stängda.