Guld

guld.jpg Den här lilla guldplutten på 3 cm tog tre timmar att brodera. Men så är jag också nybörjare. En erfaren guldbrodös hade säkert fixat det på en och en halv timme.

Att brodera i guld är en hel vetenskap i sig och innan jag hade testat tittade jag lite snett på det. Men jag har verkligen blivit fascinerad av detta pilliga hantverk. Det är inget man lär sig hemma genom att bläddra i en bok. Här behövs en kurs för att komma igång. Själv får jag nosa lite på det hos Handarbetets Vänner. Sätergläntan erbjuder ibland veckolånga kurser i guldbroderi och blir man riktigt biten får man åka till England och utbilda sig.

ENGLISH VERSION: A small piece of goldwork by a beginner.

Share

7 svar på ”Guld

 1. Lyckost – så duktig du är.
  Själv har jag köpt ett broderi med nästan bara stjälkstygn – mitt livs andra försök – så det är alltså för nybörjare. Köpte det på Vendelas Hantverk i Stockholm och fick höra att det enda som behövs är tålamod!!!
  En väninna skall i morgon inviga mig i broderiets värld – utan hjälp skulle det nog inte fungera.
  Att jag skall lära mig brodera beror på att jag har stickat så mycket så min högerarm har sagt ifrån.
  Önska mig gärna lycka till!

 2. Lyckost DEJ Lottie!
  Tänk vad mycket roligt du har framför dig. Ta det bara lite lugnt med broderandet. Jag sabbade min arm för några år sedan när jag broderade för intensivt. Det är som med allting annat: Lagom är bäst.
  Lycka till med stjälkstygnen och ha det så trevligt!

 3. Så jättefint arbetet blev! Visst är det härligt med guldbroderi. Och jag beundrar särskilt att du fått spetsen så fin – här knycklar det ju gärna samman sig och guldtråden kan brytas av på det mest taskiga sätt! Men visst är gulddroppen gjord med underarbetet? Är det någon form av filt?? Tycker du fått till den välvda formen så fint.
  Maria

 4. Tack Maria!
  Ja, det ligger tre lager gul filt under. Pilligt som tusan!
  Har ännu inte råkat ut för några allvarligare malörer, men så har jag också ägnat detta hantverk sammanlagt sex timmar.
  Igår var jag på Siden-Carlson och köpte lite siden till ett guldbroderi som jag planerar och det visade sig att expediten var guldbrodös med en treårig utbildning från Ryssland. Snacka om att jag blev imponerad! Och hur sannolikt är det? Det är ju inte så att det vimlar av professionella guldbrodöser i Stockholm precis.

 5. Hej igen!
  Tack för tipset om Siden-Carlsson – är själv på jakt efter svart sidentyg till alla mina galaxer och nebulosor och vill ha absolut bästa kvalitet. En person som är så kunnig i guldbroderi (tänkt -TRE ÅR – lyckost) måste förstå vad jag menar. Lycka till med ditt nya projekt, låter spännande.
  Och nej, jag känner bara en professionell guldbrodös och hon bor i London……

 6. Hej Helena! Din blogg är väldigt inspirerande och jag vill ge dig utmärkelsen creativ blogger. Du har säker fått den redan men du får samla dom på hög… Hälsningar MadeByMarty

 7. Tack snälla Marty för utmärkelsen!
  Vad gald jag blir för att du gillar bloggen.
  Glad hälsning från Helena

Kommentarer är stängda.