Att brodera på en öde ö

Här kommer en klurig fråga: Om du hamnade på en öde ö, och du bara fick ha en sorts stygn med dig, vilket stygn skulle du välja då?

Det tål att tänka på. Jag har naturligtvis lagt många timmar på att grubbla kring detta problem och mitt svar är: läggsöm.

couchedstitches.jpg

Läggsöm är ett broderistygn som går att variera i det oändliga. Det handlar helt enkelt om att fästa en tråd med en annan tråd vid ett tyg. Den tråd som du syr med kan vara tunn eller tjock. Du kan sy glest eller så tätt att den tråd som du syr runt inte alls syns. Dessutom kan du sy fast annat än tråd. Kanske plast eller metall eller en träpinne.

Jag hade lite kardad ull som jag köpte på Panduro för något år sedan för att tova. Tovad ull kan vara jättefin att brodera på. Men den här gången hoppade jag över tovningen och broderade fast obearbetad ull direkt på bottentyget. Vilket stygn använde jag då? Just det – läggsöm.

Ni ser säkert att jag har använt olika tekniker på spiralblomman och på bladen. Spiralblommans ull är fastsydd direkt med enkel läggsöm. Bladen är fästa med dubbel läggsöm. Då drar man först en tråd över det som ska fästas och sedan fäster man den tråden med små stygn, sedan drar man nästa tråd och så vidare.

ENGLISH VERSION: A carded wool flower created with couched stitches.

Share

5 svar på ”Att brodera på en öde ö

  1. Mycket snyggt. Har aldrig sytt läggsöm. Syr du inte det när du broderar på ”din” Bayeuxtaptet?

  2. Mary: So nice to hear from you!

    Smalis: Du har rätt! Bayeuxtapeten är broderad med dubbel läggsöm. Där ligger det ett lager med tätt sydda trådar i botten istället för kardad ull.

  3. Åh en så’n vacker blomma! Håller med – absolut läggsöm!

    Kanske du – eller någon av dina besökare är intresserad av att vara med på utlottningen av en bok på min blogg. Det är Allmogekläder av Grytnäs Barbro Ersdotter. En källa till inspiration för en brodös.
    Välkommen!

Kommentarer är stängda.