Sommarpyssel i tambursöm

myggnatsfjaril.jpgEtt nödvändigt ont. Så har jag betraktat myggnät ända tills jag kom på att de är utmärkta att brodera på. Här finns enorma möjligheter. Man kan brodera trådbundet, till exempel korsstygn eller hopdragssömmar som myrgång.

Jag har valt en fri broderiteknik, nämligen tambursöm. Den är ett mellanting mellan broderi och virkning. Det finns speciella tambursömsnålar, men det går också bra att använda en tunn virknål. Jag har broderat med pärlgarn nr 8 i bomull.

Spänn upp myggnätet på en ram eller använd en broderibåge. Håll tråden redo på undersidan av nätet och stick ned virknålen genom nätet och haka på en ögla av tråden och dra upp den genom myggnätet. Så sticker man ner virknålen en stygnlängd bort och drar upp en ny ögla av tråden genom nätet och genom den ögla som redan sitter på virknålen. Det blir liksom en smygmaska. Så fortsätter man och nu växer en kedjestygnsliknande söm fram.

Någonstans i källaren har jag en ask med glasiga pärlor. Jag ska leta reda på den och sy på några pärlor på fjärilen. Tänk vad de kommer att glittra i solen.

ENGLISH VERSION: Butterfly embroidery on a mosquito net

Share

2 svar på ”Sommarpyssel i tambursöm

  1. Åh, tänk att man kan göra något så snyggt av något som är nödvändigt ont så här års. Som sagt i solen kommer ett par glaspärlor att lysa upp ytterligare.

Kommentarer är stängda.