Nya friska tag

Jabbi! Äntligen är sommaren slut. Dags för nya friska tag. Jag har ägnat en hel dag åt att städa ur ett gammalt syskrin. Trassla ut gummiband och sytrådar och sortera knappar och säkerhetsnålar.

Där hittade jag en massa synålar som inte har någonstans att bo, så jag bestämde mig för att sy ett litet nålbrev åt dem. Eller i alla fall en lite snyggare tyglapp att fästa nålarna i. Inspiration till broderiet har jag hämtat i en bok om gamla tapeter. Jag har kopierat en detalj ur en 1800-talstapet rakt av, och bara ändrat lite på färgerna.

För att imitera det lite prickiga trycket på tapeten har jag sytt små strödda förstygn. De ser ut som utströdda riskorn. Linjerna är broderade med efterstygn. Jag har broderat med pärlgarn i bomull på en botten av ylletyg. Sedan har jag klippt ut en baksida av samma ylletyg och fäst ihop fram- och baksida med langettstygn. Synålarna får plats på baksidan, såklart.

Share

7 svar på ”Nya friska tag

 1. Hallå där! Minns jag fel eller har du inte ett tjusigt nålbrev med hästar (hästen Ferdinan) Det är klart broderar man så mycket som du behövs kanske flera nålbrev. Under alla förhållanden så är det mycket snyggt! Ha det bra Chris

 2. Hallå Chris!
  Du har verkligen ett gott minne. För ett par år sedan broderade jag ett nålbrev för mina broderinålar. Läs vidare om det här: https://broderibloggen.se/?p=143

  Den här gången broderade jag för mina synålar. Du är inne på rätt linje: Jag har så himla mycket nålar att jag måste börja sortera upp dem i olika nålbrev.

  Jag har en gäng pärlnålar också. Kanske jag borde sy ett nålbrev till dem, med pärbroderier på då förstås. Vi får se.

 3. Vilket härligt nålbrev! Jag har varit inne här en del och kikat på dina gamla alster. Du är en inspirationskälla för mig och jag är glad att se att du kommit igång igen. Spänd på att se vad som kommer härnäst!

 4. Hej!

  Jag har upptäckt att det är bra med många nålar om man inte vill trä på ny färg hela tiden på samma nål, Vad har du för favoritnålar? Jag behöver lite guidning, om du har tid och lust. Kanske du kan visa insidan på nålbrevet och berätta vilka nålar du använder till vad?

 5. Hej Eva!
  Mycket bra idé att ha flera nålar på gång samtidigt. Det måste spara tid och besvär.
  När det gäller nålar brukar jag tänka så här:
  Det som skiljer broderinålar från synålar är att synålarna har ett litet runt öga för sytråden, medan brodeinålarna har ett avlångt öga, för att tjockare och luftigare trådar ska kunna träs igenom nålen.
  Det finns trubbiga och spetsiga broderinålar. De trubbiga är till för broderier över räknade trådar, då du alltid vill sticka ner nålen mellan trådar i tyget du broderar på. De spetsiga broderinålarna använder du till fritt broderi, alltså när du broderar på tätare tyger och sticker ner nålen oavsett hur tyget är vävt.
  Hur grov nål ska man använda? Jo, den ska vara så grov så att den gör ett tillräckligt stort hål i tyget för att tråden kan glida igenom utan att det sliter för mycket på den, men nålen får inte vara så grov så att den efterlämnar hål som syns i det färdiga broderiet.
  För övrigt är det en smaksak vilka nålar man föredrar.
  Hoppas detta är till hjälp.

Kommentarer är stängda.