Mormors skattkammare


Jag har grävt i mormors gamla stickkorg, en rymlig sak som mest innehöll förvånansvärt välbevarade stickgarner av olika sorter. Längst ner i korgen hittade jag en liten skatt. Där låg mormors broderigarner.

Hon var nog inte någon frekvent brodös. Strumpstickning var mer hennes specialitet. Men som de flesta kvinnor i äldre generationer kunde hon självfallet både väva och sticka och brodera till husbehov.

I botten av korgen hittade jag ett hemsytt etui för broderigarner. Det är sytt av lakansväv med ett jugendbroderi i plattsöm och hålsöm runtom. Inuti har mormor sparat diverse gamla broderigarner i olika kvaliteter. Dessutom upptäckte jag en massa knapphålssilke gammaldags upprullat på pappersrullar. Det fungerar toppenbra att brodera med. Vilken glädje!

I våra dagar, när handarbetsaffärerna blir allt färre och många garnsorter försvinner, så gäller det att ta vara på det vi har. Man kan beklaga att det blir allt svårare att få tag på broderimaterial. Eller också kan man, som jag, bli fanatisk samlare av broderigarner. Det gäller att hålla sig framme när den äldre generationen rensar bland gamla grejer. Man vet aldrig vad som dyker upp.

Share

7 svar på ”Mormors skattkammare

  1. Åh, så underbart. Vilken skattgömma! Jag har kvar min farfmors broderigarner och hennes etui med bland annat de tunnaste virknålar för spetsvirkning. Älskar tanken att jag har hennes saker och att jag får föra vidare traditionen av handarbete. :o)

  2. Det är ju toppenhärligt! Hoppas de kommer till användning på ett bra sätt Jag kan inte göra en sådan där ”glad sol”! Du får tänka dig en!!!!!

  3. Åh! Detta var ett underbart inlägg! Jag har ärvt liknande skatter av min mormor, och det ger sån inspiration tycker jag.
    Såpass, att när min första rest-trasselkorg med mormors moulineer började sina o jag gick o köpte mina första egna nya dockor, fick jag lov att dra upp dem o trassla till o lägga i hög, annars kom jag inte på nåt att brodera av dem. Det ska liksom va lite hoptrasslat, verkar det. Det är då det syns vad det ska bli av det.

Kommentarer är stängda.