Broderiböcker för önskelistan

Broderier är hett just nu och det märks på bokutgivningen. Det är väldigt roligt att kunna tipsa om flera alldeles färska svenska broderiböcker. En perfekt julklapp att ge bort till den handarbetsintresserade eller att skriva upp på önskelistan.

Hallandssöm : hängkläden och pudevar från norra Halland, Inger Skantze-Ärlemalm och Inger Karlsson

Irene Karlsson har under många år samlat och dokumenterat Hallandssömmens uttryck i norra Halland. I denna bildrika bok presenteras broderier från olika härader med berättelser om dem som skapat dem. Vi har blivit vana att se en Hallandssöm med blåröda broderier på vit botten. I norra Halland är det kärleksröda broderier på vit linnebotten som gäller och det är så vackert och inspirerande. Stygnanvisningar medföljer för den som vill prova själv.

Yllebroderier : berättande folkkonst från Norden, Annhelén Olsson (red.)

Om det är hett med broderier, så är det glödhett med yllebroderier. Kanske beror det på de färgrika och fantasifulla broderierna. Ska man brodera, så ska man göra det ordentligt, signalerar de.

Den här boken smög jag in på Hemslöjden och bläddrade lite i. Jag ville inte titta för mycket, för jag har stora förhoppningar om att få den i julklapp, och då vill man ju spara det mesta till julläsningen.

Jag kan iallafall säga att det är ganska mycket text. Verkar handla en hel del om kulturhistorien runt yllebroderierna. Många vackra bilder är det också, men jag tror inte att den innehåller mönster och stygnbeskrivningar och sånt.

893 hjärtan och kronor, Britta Johansson

Britta har inte legat på latsidan. Hon har samlat på sig gamla mönster från broderier, vävar och stickningar från hela världen. I den här boken har hon ritat upp mönster i rutnät. Gemensamt för dessa mönster är att de innehåller antingen hjärtan eller kronor. De är utmärkta att brodera korsstygn efter, eller sticka tvåfärgat.

Om man tycker att kronor och hjärtan inte är det man helst hade velat ha i sitt korsstygnsbroderi så kanske någon av Britta Johanssons andra böcker faller på läppen: stjärnor, träd, bårder och blommor har alla fått egna böcker

Karins broderier, Karin Holmberg

En urcharmig broderibok med massor av små broderiprojekt inspirerade av svenska landskapssömmar. En härlig blandning av gamla stygn i ny omgivning.

Karin, som är broderiutbildad på Handarbetes Vänner, är känd för sina broderade munkjackor och har en finfin blogg Brodösens blogg.

Karins broderier innehåller mängder av vackra bilder och beskrivningar och i slutet finns det mönsterark, för den som vill sätta igång själv.

Share

11 svar på ”Broderiböcker för önskelistan

 1. Men oj och tack med länk till min blogg! Bug och nig! En ära!

  Kan det vara så att du kommer till brodericaféet i morgon 2 december – Kulturhuset?
  I så fall – undrar om vi kan hitta fram till varandra. Skulle vara skoj!

 2. Om allt går som jag har tänkt så dyker jag upp ikväll. Ser verkligen fram emot detta och att träffa dig.

 3. Hej!

  Vad trevligt det var igår! Så roligt att se ansiktena bakom några av de bloggar man läser. 🙂
  Har lagt upp ett litet inlägg om gårdagen.

  Ha en trevlig helg och hoppas vi ses igen den 16:e!
  /Hedvig

 4. Hej!
  Det var så roligt att träffa er alla igår! Den 16:e kommer jag inte, men om det blir en fortsättning efter jul, och det blir det väl?, så ska jag försöka komma.

 5. Hej hej!

  Vilken härlig blogg du har. Jag sökte på engelska hål och kom till dig. Det var annars inte så många broderiträffar:)

  Jag såg dina underbara pastelliga katter och det turkosa räknelinnet. Det är inte så att du kan sälja lite av det till mig. Jag läser till textillärare på linköpings universitet och har nu broderi på schemat. Du kanske har tips på nätbutiker som säljer lite roligare räknelinne??

  Ha det gott! Hanna

 6. Hej Hanna!
  Vad roligt att du gillar bloggen.
  Tyvärr. Jag har inget turkost kvar. Det är ett par år sedan jag köpte det och om jag då hade förstått hur svårt det är att hitta räknelinne i roliga färger, så hade jag köpt mer.
  Nu när du frågade, så letade jag lite på nätet efter räknelinne och det är verkligen sorgligt lite som finns.
  Hälsningar
  Helena

Kommentarer är stängda.