Bayeuxtapeten 2007

bayeux1.jpgVilhelm Erövrarens kamp och seger över engelsmännen förevigades i ett broderi som sannolikt är utfört av engelska hovdamer under 1070-talet. Broderiet är ett stycke propaganda som slår fast att normandernas erövring av England var en bra sak. Det är också den främsta källan till vad som hände där vid Hastings 1066.

Broderiet har genom århundradena förvarats i den lilla staden Bayeux i franska Normandie och finns sedan förra året på världsarvslistan.

bayeux3.jpg Vi gjorde en veckolång resa i Normandie förra sommaren, och en av de viktigaste punkterna på programmet, enligt mig, var ett besök på Musée de la Tapisserie de Bayeux. Där finns den utställd i ett mörkt rum. Bayeuxtapeten är ungefär en halv meter hög och sjuttio meter lång. Den påminner om en serietidning. Händelseförloppet före och under slaget vid Hastings visas i en mängd scener med frustande hästar, soldater i stridsmundering, seglande krigsskepp och med kommentarer på latin i överkanten.

Den är broderad med ullgarn i mustiga medeltidsfärger på en blekt linnebotten. Främst har man sytt stjälkstygn och dubbel läggsöm. Ibland kedjestygn och klyvsöm. Dessa är vanliga stygn i medeltida broderi. Vackert, vackert.

bayeux4.jpg I museibutiken fanns mängder med böcker och muggar och pussel och kylskåpsmagneter, men också kopior av scener från tapeten som man får brodera själv. Efter mycket velande valde jag en broderisats med hästar och soldater. Den är i samma skala som originalet och mäter 1,4 x 0,5 meter. Det är alltså frågan om ett mastodontbroderi, fast den bara motsvarar 2% av hela tapeten.

Resten av sommaren broderade jag och kom en liten bit. På hösten lade jag undan broderiet och pysslade med annat. Snart börjar sommarperioden igen och snart ska jag fortsätta på min lilla Bayeuxtapet.

Jag längtar…

Share

2 svar på ”Bayeuxtapeten 2007

  1. Så kul med film på Bayeuxt. Hittade Din blogg genom måla med nål. Hoppas jag får titta in i Din blogg ibland.
    Lycka till

Kommentarer är stängda.