Broderibloggen fyra år

Gott nytt år. Idag fyller Broderibloggen fyra år och då tänkte jag att vi skulle titta lite bakåt och se vad som har hänt på bloggen sedan starten. Jag gillar ju att testa olika tekniker och att brodera provlappar med idéer som jag får. Det mesta blir inte särskilt bra, men en del är jag tillräckligt nöjd med för att det ska få vara med på bloggen. Här följer några av mina favoriter genom åren.


Jag hade aldrig testat att brodera flätsöm och då var det kanske inte så smart att börja med cirklar. Det var ganska knepigt att brodera runt, men jag tyckte så mycket om färgerna så jag kämpade vidare och lyckades slutföra det och det gav lite broderisjälvförtroende.


Till det nymålade köket sydde jag fyra kuddar med broderier på. Detta är min favorit. Väldigt lättbroderade stjälkstygnsgrenar med öglestygnsknoppar på.


Jag testade att brodera löv med olika garner och olika stygn.


Ett knallturkost tyg inspirerade till fruktbroderi. Ett klassiskt tema med frukt i genomskärning, fast kanske med lite nya stygnkombinationer.


Jag insåg att man inte måste brodera på enbart enfärgade tyger, det går bra med mönstrade också. I änden på en kökshandduk testade jag Järvsösöm.


En egen variant av klassiskt yllebroderi.


Virkade påskägg med broderier på.


I lågstadieåldern någon gång i början av 70-talet gjorde jag slut på mina färgpennor genom att fylla papper efter papper med sådana här mönster. Bra sätt att göra slut på restgarnerna också.


Lite tyg från min makes avlagda skjortor förvandlades till broderiapplikation och knapparna fick också vara med.


En biologiläxa i genetik mynnade ut i ett DNA-broderi.


Tussilago på en dammig vägren i mars.

Två sorters läggsöm och kardad ull. Jag gillar färg.


Jag minns inte vem det var som tipsade om att brodera på myggnät. Jag testade tambursöm med en virknål.


Måla med textilkritor, pressa och brodera. Det här var ett jätteroligt broderi som fungerade på första försöket.


Det var ganska så knepigt att brodera på stickade vantar. Inspirationen kom från Hallandssöm och Jämtlandssöm.


Rött och vitt är oslagbart. Egendesignade Delsborosor.

IN ENGLISH: Some of my favorite designs from the last four years.

Share

16 svar på ”Broderibloggen fyra år

  • Between you and me: they are my favorites too. I ought to embroider animals more often.

 1. Kul sätt att minnas 4 år på! Du har verkligen gjort mycket snyggt genom åren! I agree with B.T,Carolus. The horses are realy lovely – so full of life.
  Gott Nytt År önskar jag dig med många trevliga broderier!!!

 2. Underbara broderier……………… så inspirerande.
  Då jag lästa om löven till hemslöjdens jubileum började min hjärna att forma olika löv på mina vantar och nu får jag även inspiration av din 4årskavalkad.
  Du har verkligen gjort många underbara broderier.
  Önskar dej Gott Nytt År
  Kram/ Elaine

 3. Så fina broderier! Inspirerande, lekfullt och roligt att få lov att följa. Hoppas att du fortsätter i minst fyra år till! En fråga, när du broderar vantar, har du något inuti typ ”stoppsvamp” (som man har till strumpstoppning) eller kör du utan? Har du andra tips just för vantbroderi? Hur fäster du trådarna t ex?

  Gott nytt år!
  ///Kajsa

  • Jag använde handen som stoppsvamp. Den stackars handen fick vridas och vändas i alla möjliga knepiga vinklar, så det var inte så lätt.
   Det är svårt att brodera på alltför elastisk stickning. Det bästa är tvåändsstickning som blir mer oelastisk. Tovade vantar är också mer oelastiska. De gråa vantarna som jag broderade här var varken det ena eller det andra, så när jag broderade var jag noga med att inte dra åt tråden för mycket och inte för litet. När man fäster måste man tänka på samma sätt, annars finns risken att hela vanten drar sig.

 4. Vilken fin broderiodyssé från 2011.
  Kan tipsa dig, om du hänger på Fb, att jag startat en grupp ”Vi som broderitwittrar för en bättre värld”. Välkommen att hänga där.

 5. Hej Helena, thank you for visiting my blog and your sweet comment.
  Your embroidery is beautiful and you have a nice blog too.
  Maybe you can install Google translate for the foreign visitors.
  Have a wonderful 2012.

  • Thanks for your kind words. I’ve taken your advice and have put Google Translator in the right column.
   Best Regards.

Kommentarer är stängda.