Keramikblomma

Tillbaka från sommaruppehållet med nya intryck. Jag vill börja med att tacka för alla trevliga mail och andra påhälsningar, som jag har fått under sommaren. Det känns väldigt uppmuntrande.

I nordvästra Skåne och södra Halland, där jag tillbringar sommaren, finns det gott om vacker keramik, både ny och gammal. I Laholm fanns på 1950- och 60-talen ett krukmakeri som hette Jani Keramik och som tillverkade underbara föremål i vackra färger. Särskilt uppskattad var deras keramik i rödlera med glasyr i blåa, gröna och lila nyanser och så vitt för kontrastens skull.

jani-blomma.jpg

Jag har använt ett litet Jani-fat som inspiration till min broderade blomma. Janis keramik var mer rödbrun än det kaffebruna linne, som jag har broderat på, men jag tycker ändå att färgkombinationerna fungerar riktigt bra. Särskilt nöjd är jag med de tunna vita langettstygnen. De blir liksom pricken över i. Jag tror det blir fler såna här broderier framöver.

Den som är intresserad av Laholmskeramik kan läsa mer här www.laholmskeramik.se

Share

5 svar på ”Keramikblomma

 1. Hej, jag har precis hittat till din blogg.
  Fantastisk – vad sugen jag blir på att börja…. Broderade en julgransmatta när jag väntade mitt första barn, den blev klar till andra barnets första födelsedag 🙂
  Kan någon ge mig lite tips på vad man använder för garn/tråd beroende på material man vill brodera på? Eller är det bara (som jag hoppas) kreativiteten som styr?
  Var hittar man bra material?
  Tack!

 2. Tack för alla uppmuntrande tillrop!

  Helen: Du ställer bra frågor.
  När det gäller kombination av material så är det, såvitt jag vet, bara att köra. Du får prova dig fram och se vad du tycker funkar.

  Det du bör tänka på är att om du broderar saker som behöver tvättas ibland, t ex handdukar eller servetter, så bör du kontrollera att både tyget och tråden tål lite högre temperaturer och att färgen håller i tvätt. Dessutom är det viktigt att tyget tvättas innan du börjar brodera, så att det inte krymper sedan och hela broderiet drar sig.

  Var kan man köpa bra material? I handarbetsaffärer och hemslöjdsbutiker, men det blir allt färre ställen. Bara de senaste tre åren har ett par jättebra handarbetsaffärer i Stockholm slagit igen. I småstäderna finns det ofta handarbetsaffärer kvar, På internet finns också försäljning, t ex canvasshop.se, som också har butik i Göteborg.

  När du besöker en handarbetsaffär, var inte rädd att ställa frågor. Jag har lärt mig jättemycket genom att ställa ”dumma” frågor i affärer. Personalen är oftast väldigt generös och hjälper till på alla sätt.
  Lycka till
  Helena

 3. Hej Helena!

  Jag har broderat mycket de senaste åren och mer och mer blir det. Nu har jag ett handarbete som nästan är klart – men jag saknar en enda färg. Jag broderade en trästam och har endast lite kvar så det måste vara rätt färg. Har Du tips om en affär som har många, många färger? Tyvärr har jag ej någon uppgift om vad färgen har för nummer så jag måste gå till affären och kolla noga. Eftersom det är ett stort handarbete skulle jag bli mycket, mycket tacksam om Du kunde ge mig ett bra tips.

  Hälsningar
  Doris Kahnlund

  PS Annars har jag en mycket, mycket bra handarbetsaffär i Sundbyberg, Mejans handarbeten. En utomordentlig bra tjej med gedigna kunskaper i ämnet. DS

Kommentarer är stängda.