Nyårslöfte

Det är ju så här med nyårslöften att antingen kan man mumla dem lite för sig själv i smyg eller också kan man basunera ut dem för alla som vill höra. Fördelen med privata löften är att man inte behöver leva upp till dem. Det är ingen som märker och man slipper stå där med skammen när man inte lyckas. Fördelen med att berätta för alla man känner om sitt nyårslöfte är att det nu blir mycket viktigare att leverera och då kommer man antagligen att lägga mer energi på att leva upp till sitt löfte.

Efter ett par veckors velande har jag nu bestämt mig för att modigt redogöra för mitt nyårslöfte 2012: Jag ska avsluta fem broderier som jag har liggande i gömmorna.

Jag har genom åren påbörjat flera lite större broderiprojekt. En del har jag blivit färdig med, men det finns några stycken som inte är avslutade, fast inte långt ifrån. Jag tror det beror på två saker. Dels är min största broderidrivkraft min nyfikenhet. Jag vill se hur det ska bli. När ett broderi närmar sig slutet, så ser jag hur det kommer att bli och då tappar jag lusten för det broderiet. Den andra orsaken till att jag har svårt att avsluta broderier är att jag ogillar montering, att sy ihop kudden, fålla duken osv.

Men nu ska det bli ändring. Följande broderier ska avslutas innan året har gått:

Den gamla tvistsömskudden som jag broderar till mina föräldrar. Den på börjades för kanske fem år sedan och i början höll jag ett högt tempo, men så kom det andra broderier emellan.

På senare tid har jag tagit upp broderandet av den här kudden. Den är perfekt att ha med på broderikafé, för det är bara den gråa bakgrunden som är kvar att brodera och när man har sytt sådär en 20.000 tvistsömsstygn, så går det på automatik och då kan man konversera de andra brodöserna samtidigt.

Uppdraget är alltså att brodera färdigt, hitta ett lämpligt tyg till baksidan och en lagom stor innekudde och sy ihop alltihop.

Det andra uppdraget är att brodera färdigt en tavla som jag påbörjade på en broderikurs för ett par år sedan.

Jag har gjort en grov skiss som jag broderar efter och så hittar jag på detaljerna efterhand. Det kräver en hel del kreativitet. Ibland blir jag missnöjd med något och så repar jag upp en del stygn.

Det är svårt att säga hur mycket som är kvar, men jag tror att broderandet närmar sig slutet på denna tavla. Då ska jag bestämma hur stor den ska vara och sedan köpa en kilram i rätt storlek och montera broderiet på den. Det är lite pilligt, men jag har gjort det förr så jag vet i alla fall hur jag ska bära mig åt.

Det tredje broderiet är en kudde som jag inköpte på Brodera Mera för sådär en tio år sedan. Vackert blå med färgstarka yllebroderier på.

Jag skäms verkligen för att jag inte har avslutat den, för den är så fin. Ursäkten jag har är att vissa av garnerna tog slut och när jag väl hade lyckats komplettera dem hos Brodera Mera så var jag igång med nya projekt.

Jag ska alltså brodera färdigt och det är inte mycket kvar. Sedan ordna en lämplig innerkudde och sy ihop. Kanske blir det någon slags tofsar i hörnen. Vi får se.

Så har jag en ofärdig julduk. Mönstret hittade jag i ICA-kuriren på 1980-talet och broderade som vanligt på i bra takt, men jag hann inte färdigt till julen och så blev den liggande. Suck.

Den är i alla fall riktigt fin och väl värd att avsluta. Bara röda korsstygn på vit botten. Jag måste hitta mer DMC mouliné i rätt nyans och sedan bestämma hur jag vill fålla den. Det skulle vara trevligt med en liten hålsömsfåll.

Det femte projektet kan jag inte berätta så mycket om för det är något jag ska ge bort till en läsare av denna blogg. Men jag kan berätta att jag tänker avsluta ett broderi som har påbörjats av någon annan och sedan montera och ge tillbaka det i färdigt skick.

Nej. Jag ska inte avsluta Bayeuxtapeten i år. Det är alldeles för mycket kvar att göra där. Det får bli ett annat år.

For English translation: Please use Google Translator i the right column.

Share

13 svar på ”Nyårslöfte

  • Åh, jag blir alldeles kallsvettig. Vad har jag gjort? Vad har jag lovat? Nu finns ingen återvändo.

 1. Bayuextapeten är väl dessutom ett sommararbete, så det förväntar vi oss inte att den ska bli klar. Men julduken kan ju lämpligen bli klar till julen 2012. Lycka till!

  • Precis. Bayeuxtapeten får jag slappna av med under semestern mellan de andra prestationerna. Puh. Och julduken får komma sist, lagom till julen.

 2. Om jag ska ha ett nyårslöfte så är det nog att avsluta mina projekt bättre och faktiskt montera dom eller fålla eller så. Nu hamnar de på min vägg, halvfärdiga, uppsatta med knappnålar. Jag skulle behöva gå en montagekurs. Eller nåt sånt. Och så borde jag inte starta fler projekt än tre i taget, men det är så svårt att låta bli.
  Dina nyårslöften låter väldigt bra Helena.
  Inget nyårslöfte är det, men jag tittar på TAST-utmaningen på pintangle.com och ska försöka lära mig några nya stygn.

  Brodera på, alla internetvänner!

  • Vad glad jag blir att jag inte är ensam om att slarva med monteringen. Tack för tipset om stygn-utmaningen, Eva.

 3. Bra lovat! det finns inget som gör att man känner sig så duktig som att göra färdigt! Svårt att sätt aigång med slutarbetet är det ju men när man väl bestämt sig och tagit sig före så är det de bästa av arbeten. Nästan lika bra som att drivas av lust och inspiration! Lycka till!

 4. Hallå! Har du någon bild på julduken där man ser hela projektet? Någon gång på 80-talet broderade min dåvarande svärmor en stor julduk från ICA-kuriren till mig, helt underbar är den och pryder sin plats varje jul. TROR jag någonstans, långt ner i gömmorna har kvar lite av garnet (SLÄNGA garn – det kan man väl inte göra?) Skulle det vara samma duk så kan du i så fall få överta garnet (OM det finns, OM jag hittar det, OM…..)

  • Så omtänksamt av dig, Maria.
   Nej, broderigarn slänger man ju inte. Det är inte säkert att man hittar det, när man vill ha det, men slänger det gör man inte. Jag återkommer till dig om några dagar med en bild. Tänk om det är samma duk.

 5. Jag blev så nostalgisk… tror jag broderade den röda julduken du skriver om, mormor fick den i julklapp, den var så fin!
  Tack för en underbar blogg – ser fram emot Bayeux-rapporterna!
  Hälsningar, Eva K.

  • Vad roligt att du känner igen julduken på en liten detalj. Jag får visa den i sin helhet när den är färdig till jul, men innan dess blir det Bayeux-tapet förstås. Det är väldigt trevligt att höra att du gillar bloggen. Tack.

Kommentarer är stängda.