Istället för en broderad duk

Angående dukar: Nej, jag gillar inte att lägga ut dem överallt, såsom farmor och mormor gjorde. Jag vill se bordsytan och det är väl inte unikt i våra dagar. Det går mode i sånt där. Även om vi blir alltfler som broderar, så broderas det inte dukar i samma omfattning som förr.

Jag är ändå väldigt tacksam för att farmor skyddade vardagsrumsbordet med en duk, för jag har ärvt det bordet och nu kan jag njuta av en ganska så välbevarad vacker träyta. Jag vill ju inte heller slita för mycket på den, så när vi bjuder på något drickbart, så används det glasunderlägg.

Och då kom jag på att även om jag inte gillar att ha duk på bordet, så kan jag ju ha något broderat där ändå. Nämligen broderade glasunderlägg.

Jag har valt att göra dem mörka, så att fläckarna inte syns. Mörkblå vadmal inköpt hos Harry Hedgren och på den yllebroderier i tunt Moragarn och DMCs guldmouliné. Baksidan består av tjock filt, som jag har sytt fast med langettstygn längs kanten. Har man inte tillgång till filt, så kan man använda vadmal till baksidan också.

Guldtråden trivs inte så bra ihop med den täta vadmalen. Den slits snabbt när man drar den genom tyget. Jag löste det genom att använda snoddsöm. Det är en himla bra söm att ta till när man har en tråd som är för skör eller för tjock för det tyg man syr på. Man syr den helt enkelt runt andra stygn, i det här fallet stjälkstygn och kedjestygn, och då behöver man inte dra den genom tyget. Så fiffigt!

Share

10 svar på ”Istället för en broderad duk

 1. Åh, så fina Helena! Vilken bra idé! Jag håller med, jag är inte heller så bra på att lägga fram dukar. Mina broderier är mestadels omonterade ännu, de sitter uppnålade på en vägg till lyst.

  • Vad glad jag blir. Fördelen med de här underläggen är att de går ganska fort att brodera och montera och då är det större chans att det blir gjort.

  • Tack Annicka!
   Ja guldet blir pricken över i, tycker jag. Jag är inte så bra på att fotografera, så det är lite svårt att återge hur lyxiga de ser ut med det glittriga guldet.

  • Tack snälla Lena!
   Även om man har en plan, så vet man ju aldrig i förväg hur det verkligen kommer att bli. Ibland blir det inte så bra som man hade tänkt. Den här gången tycker att färgerna och mönstret verkligen matchar varandra.

 2. En himla bra idé! Den ska jag ta efter. Det blir ett lagom stort broderi att ta med sig i båten i sommar. Tack.

Kommentarer är stängda.