Brodera en haiku

Det finns många sätt att modernisera gamla hantverk. Säkert känner ni till Annika Huetts bok från förra året, Korsstygn på nytt, där hon broderar korsstygnsbonader i gammal hederlig stil, fast med nya budskap. Vad sägs om DIN MAMMA JOBBAR INTE HÄR eller SKAFFA DIG ETT LIV broderat på köksväggen.

Ännu kaxigare är designgruppen Fuldesign som säljer broderikit (också korsstygn) med texter som REGELBUNDEN AVFÖRING ÄR DEN BÄSTA HUVUDKUDDEN och HOMO SWEET HOMO. Det är humor det!

Själv föredrar jag att skapa mer stillsamma budskap. Jag har fastnat vid den meditativa känsla som broderande ofta framkallar. För några dar sedan fick jag för mig att broderande och haiku-diktande har något gemensamt.

En haiku är en mycket kort japansk dikt, som belyser ett ögonblick som ofta innehåller förändring. För att komma i diktarstämning rekommenderas man att ta en promenad och insupa alla intryck. Kanske går det lika bra att sitta och brodera, tänkte jag. I alla fall kunde jag inte släppa tanken på haiku och så småningom hade jag diktat nedanstående alster. En enkel haiku ska broderas med en enkel söm: efterstygn. Vitt lingarn på oblekt linne förstärker det enkla uttrycket. Vilken text som helst känns viktig när man tar sig tid att brodera den.

haiku.jpg

Jaha, säger ni, nu tror hon att hon kan dikta också!
Men vadå, säger jag, det är något som broderi och haiku-diktning har gemensamt: alla kan brodera och alla kan dikta en haiku. Försök själv!.

Share

5 svar på ”Brodera en haiku

  1. Vilken fin! Och finurlig lite haiku. Jag skulle kanske ha avslutat efter halva t:et i ”slut”, men så är ju jag über-finurlig, också. 😉

    Roligt att se att någon bloggar om broderi. Jag återkommer!

  2. åh, vad fint det blev! Måste också testa att brodera haiku, var ett tag sedan man skrev sådana. Har broderat en tavla med ett av Annika Huett’s motiv (ur boken) och är nu taggad på att göra fler tavlor med budskap – eller ja, jag tänkte inte begränsa mig till bara tavlor. Nu fick du mig inspirerad. tack! /sofia

  3. Jag gillar oxå haiku…. Du gör väldigt fina broderier. Jag uppskattar den konsten, har sparat dukar och annat gammalt som mina förfäder tillverkat. Tänk så många timmar de suttit och broderar.

Kommentarer är stängda.