Bayeuxtapeten 2012

Som ni kanske minns använder jag somrarna till att brodera på en kopia av Bayeuxtapeten. Eller rättare sagt en del av Bayeuxtapeten. Originalet är ju 70 meter långt och själv nöjer jag mig med 1,4 meter. Tapeten, som har ett eget museum i franska Bayeux, är broderad på 1000-talet. Den föreställer slaget vid Hastings 1066 och alla dramatiska och politiska intriger som ledde fram till detta slag.

Broderiet fungerar ungefär som en serietidning. Det är uppdelat i olika scener och ovanför de broderade bilderna finns förklarande text på broderat latin. Den scen som som jag broderar utspelar sig några månader före själva slaget. Den handlar om ett gäng soldater som vadar i strandkanten vid Mont Saint Michel. De obroderade strecken bakom männens ben är vatten som jag ska brodera i stjälkstygn med mörkblått garn.

Orsaken till att jag bara broderar på detta under somrarna är att det tar så fruktansvärt lång tid, så jag behöver en lång paus ibland. I slutet av sommaren (eller början av hösten i år) är jag hjärtligt trött på dubbel läggsöm. Då får broderiet gå i ide. När sedan nästa sommar närmar sig är jag supersugen på att brodera Bayuextapet igen.

I år blev det tre grabbar med randiga kalasbyxor. De håller sköldarna högt och jag tror inte det beror på att de vill skydda sig mot pilregn, utan det är nog så att de inte vill att sköldarna ska bli blöta i vattnet.

Om ni vill läsa om tidigare somrars Bayeuxbroderande kan ni göra det här.

Share

5 svar på ”Bayeuxtapeten 2012

  1. Det är verkligen roligt att följa utvecklingen av din Bayeuxtapet. Det är fantastiskt dekorativt. Valet av män till häst före kriget är ju färggladare än när de får på sig ringbrynjorna vid striderna. Som sagt verkligt kul!!! Sov gott i vinter och kom tillbaka med förnyad kraft i vår!!!

    • Tack, jag ska vila ut och fira jul och rätt som det är börjar löven slå ut på träden igen och då kommer broderiet fram igen.

Kommentarer är stängda.