Tvistsöm

tvistsom
När det gäller bundna sömsätt, alltså att brodera över räknade trådar, så är tvistsöm min favorit. Den skiljer sig inte mycket från korsstygn i utförandet, men uttrycket blir väldigt olika, tycker jag.

Tvistsömmen ger en flätad effekt och om man broderar den fram och tillbaka, som här bredvid, ser det broderade nästan vävt ut.

Materialet till den här kudden har jag köpt på hemslöjden. Jag har två trådar av olika nyans i nålen, för att det ska bli mer levande. Jag kombinerar färgerna efterhand. På hemslöjden tipsade de mig om att blanda två sorters ullgarn, nämligen moragarn och bragegarn. Moragarnet är mjukare och glider lättare, men bragegarnet är lite ojämnare och det bidrar till en mer levande yta.

Den här kudden skulle ha varit färdig före sommaren, enligt min plan. Det blev inte så, men jag börjar närma mig slutet, så kanske till jul.

Frågan är nu vad jag ska välja för tyg till baksidan. Tål att tänka på.

Share

3 svar på ”Tvistsöm

 1. Hittade hit via en av blogbannrarna. Intresserad av handarbete. Har mest stickat.
  Det var länge sedan jag broderade.
  Har en mamma som är tokig i broderi även min mormor och farmor har broderat mycket.
  Har mycket vackra broderier från alla tre hemma. Vackrast tror jag är en duk och löpare i Hallandsöm såg jag på din hemsida att det heter.
  Vacker bröllopskudde i ett tidigare inlägg.
  Gillade även broderiet i det här inlägget.. Tvistsöm visste jag inte att det hette
  Har gjort en kudde i plattsöm som täckte hela ytan i egen design(visste vad jag ville ha, hittade inget mönster så jag gjorde ett själv) när jag var fjorton.

  Inspirerande och vacker blogg.

 2. Tack Rihane.
  Jag tycker det är jätteroligt att höra om olika människors relation till broderi, och jag tycker verkligen att vi ska vara stolta över vad våra farmödrar och mormödrar har presterat på handarbetsfronten.

 3. Hej!
  Jag har ett gammalt tvistsömsbroderi som jag tänkte göra färdigt. problemet är bara att det saknas en del garn och det tillverkas inte längre. Finns det någomn som har tvistsömsgarn av märket Marks liggande så köper jag det gärna av er. Kontakta mig på min email.
  Marianne Persson

Kommentarer är stängda.