Skånska korsstygnsarmband

Jag har haft så roligt på sistone med ett litet korsstygnskit som jag har köpt från Hemslöjden Skåne. Jag köpte det på Syfestivalen i Stockholm för några veckor sedan och hade äran att få en pratstund med upphovskvinnan bakom armbandet, Gunvor Johansson. Hon berättade att det var ett misstag som ledde till att armbandskitet kom till.

ArmbandVilland2

En gång för några år sedan skulle Gunvor klippa till räknelinne till några broderikit, men när hon hade klippt färdigt så insåg hon att hon hade tagit fel sorts linne. Så stod hon där med en massa tillklippta bitar av dyrt räknelinne som ingen hade någon nytta av. Inte så roligt! Då fick Gunvor en idé. De tillklippta linnebitarna var lagom stora att sy armband av. Frågan var bara vad man skulle brodera på armbanden. Gunvor har hållit på en hel del med skånska röllakansvävnader och tänkte att de färggranna geometriska mönstren skulle kunna fungera i korsstygn också. Så hon designade ett armband med ett röllakansmönster som ska broderas med bomullsgarn i yttepytte korsstygn. Jättefint blev det och populärt var det hos kunderna, så då blev det fler armband med andra röllakansmönster. Det finns ju mängder av mönster att ta av. Röllakansvävnader har tillverkats i hela Skåne och varje gång Gunvor designade ett armband så angav hon vilket härad i Skåne som just det mönstret kom ifrån. Det finns 24 härader i Skåne och det kom hela tiden nya kunder som ville ha armband från just deras härad. Rätt som det var fanns det 24 olika mönster att välja på.

Det är inte lätt att välja bland alla fina mönster. Titta själv i Hemslöjdens webshop. Jag har valt armbandet från Villands härad för jag har nämligen bott i Åhus som ligger i det häradet.

Veckan efter att jag hade köpt armbandet från Hemslöjden Skåne var jag och besökte Nordiska museet i Stockholm. Där fanns det också korsstygnsarmband. Vilken slump, tänkte jag.

Nordiskaarmband

De berättade på Nordiska att för ett par år sedan hade de en väldigt välbesökt vävutställning och i samband med den så såldes några av Gunvor Johanssons armband i museishopen. När utställningen var slut frågade Nordiska om inte Gunvor ville designa några armband som byggde på röllakansvävnader ur Nordiskas samlingar. Det gjorde hon och nu finns de till salu i Nordiska museets butik.

Jag kan varmt rekommendera ett litet armbandsprojekt. Det blir så fint och tar lagom lång tid att slutföra. Själv är jag väldigt sugen på att köpa ett till. Frågan är bara vilket jag ska välja…

Share

2 svar på ”Skånska korsstygnsarmband

  1. Fantastiskt fint! Hur brett är det? Som en manschett kanske? Med din fantasi kanske du ska designa ett eget armband! Ha det bra i vårvärmen! Chris

    • Tack! Jag tror att det är ca 5 cm brett. Längden bestämmer man själv efter sin egen arm (eller den som ska bära armbandet). Lite sugen blir jag på att hitta på egna mönster, men det är faktiskt trevligt att brodera andras formgivning ibland. 🙂

Kommentarer är stängda.