Vad kan man egentligen brodera med lingarn?

Med anledning av att jag just har börjat sälja lingarn 16/2 hos Broderigarn.se har jag fått frågor om vad lingarn kan användas till i broderiväg. Bra fråga, tycker jag. Här kommer ett svar:

Det finns lingarner i många grovlekar. Dels tunnare lingarn, som knyppelgarn 35/2 och HV-garn 40/2. Det som jag säljer alltså Bockens lingarn 16/2 är lite tjockare. Vilket garn du väljer beror på vad du broderar och vilken grovlek tyget har som du broderar på. Väljer du för tjockt kan det bli klumpigt och väljer du för tunt riskerar garnet att försvinna i väven. Ibland kan det vara fint att blanda olika tjocklekar. Du kan också brodera in lingarn i ditt yllebroderi.

broderier_50_60_omslagNär det gäller fritt broderi kan jag rekommendera förra årets succebok: ”Broderier från 50- och 60-talen” som jag har skrivit mer om här. Den innehåller massor av fina exempel och mönster på fria broderier som designades för sådär en 50 år sedan, men som känns väldigt aktuella även idag. Mönstren är ofta geometriska eller föreställer stiliserade frukter och växter. De vanligaste stygnen är plattsöm, kedjestygn, stjälkstygn, läggsöm och franska knutar. De färggranna glansiga lingarnerna passar väldigt väl med de lite stela mönstren.

lingarnapple

Jag har provbroderat lingarn 16/2 på lite rött linne. Jag ritade på fri hand direkt på tyget med en vit gelpenna och valde lite kaxiga färger till mitt gröna äpple. Först testade jag att brodera plattsöm i lite olika vinklar för att se vilken effekt det fick. Sedan fyllde jag på med efterstygn, franska knutar och broderade en stjälk i läggsöm. Inte så pjåkigt. Man skulle kunna brodera en kudde med flera äpplen. Möjligheterna är ju oändliga med alla färger och alla stygn, men jag tänker att det kan vara bra att behärska sig lite för att få en snygg helhet. Antingen broderar man alla äpplen i samma färger men använder olika stygn eller så håller man sig till samma stygn men varierar färgerna på äpplena.

blommaframOm du inte vill kopiera ett mönster direkt ur en broderibok och tycker det är svårt att hitta på mönster själv, så kan du kopiera mönster från andra ställen.keramikfat För ett par år sedan broderade jag en blomma i lingarn som var kopierad från ett keramikfat. Jag valde brunt linne för att imitera den brända keramiken och så lingarner i vitt och blåa och gröna nyanser som ungefär matchade originalet.

Slutligen vill jag tipsa om att lingarn kan broderas trådbundet antingen på ett lämpligt tyg, till exempel räknelinne, eller så broderar du på ett tätare tyg och använder stramalj som hjälp. Det var så jag gjorde i julas när jag broderade julservetter som jag berättade om på Nordiska Museets julblogg. Även här använde jag lingarn 16/2.
NordiskaBild1

Förresten, jag har ett starterbjudande på lingarnet. Under april säljer jag dockor på 15 meter för 15 kr styck (ordinarie pris är 18 kr). Om du funderar på hur kvaliteten är på lingarnet och de andra garnerna jag säljer så skickar jag gärna provtrådar. Bara maila mig din adress så kommer provtrådar på posten. Gratis så klart.

Share

6 svar på ”Vad kan man egentligen brodera med lingarn?

 1. Hej!
  Tack för en inspirerande och informativ blogg!

  Jag undrar om du har tips om hur man för över mönster till tunnare tyger om man inte vill rita på frihand. Jag har testat metoden som brukar rekommenderas för yllebroderier, att pricka hål i en plast och använda textilfärg, men det flyter ut för mycket när man har t.ex. ett linnetyg istället för kläde att rita på. Med tanke på att mina projekt tenderar att bli liggande ett tag är det bra om det är relativt hållfast.

  • Tack för att du gillar bloggen och bra fråga.

   Det finns flera metoder:

   Om tyget är ljust kan du lägga det ovanpå mönstret så att det syns genom tyget och sedan rita mönstret på tyget med en blyertspenna. Om du tejpar upp mönster och tyg på ett soligt fönster så är det lättare att se mönstret genom tyget.

   Du kan använda sporre och markeringspapper som man gör när man syr kläder.

   Du kan rita mönstret på ett tunt silkespapper eller motsvarande och nåla fast det på tyget och sedan sy förstygn med sytråd längs linjerna genom både papper och tyg. Sedan river du försiktigt bort pappret och kvar finns mönstret i sytråd på tyget.

   Vissa mönster passar att rita på ett papper och sedan klippa ut figurerna och lägga dem på tyget och så rita längs kanten på pappersfigurerna.

   Blyertspennor funkar på ljusa tyger. Det finns också specialpennor för tyg där färgen försvinner efter ett tag av sig själv eller om du fuktar tyget (här är det viktigt att testa på en liten bit tyg först och se att färgen verkligen försvinner som den ska). När det gäller mörka tyger av ull eller lin har jag testat att använda vita gelpennor (finns i pappershandeln eller på Clas Ohlson), men det funkar bara om du inte tänker tvätta ditt broderi, t ex kuddar. Även här är det viktigt att först testa på en tygbit.

 2. Hej!
  Jag vill brodera hjärtan på gammeldags linneservetter. Vad ska jag använda för garn? Hur ska jag göra? Vilket sömnsätt?
  mvh Kristina Palm

Kommentarer är stängda.