Kreativt kaos

Här jobbar vi om dagarna

Här jobbar vi om dagarna

Om du tycker att livet börjar bli enahanda och känner för att få lite fart på det, då tycker jag att du ska ta över ett broderiföretag. Jag har gjort det och jag kan berätta att jag inte har haft en enda tråkig dag sedan jag tog över Brodera Mera. Det är fantastiskt roligt att jobba med broderier och broderimaterial på heltid. Det finns oändligt med jobb och då trivs jag. För att hinna med så mycket som möjligt har jag tagit hjälp av min syster och min dotter, som båda jobbar flera dagar i veckan hos mig. Vilken tur att de kunde ställa upp!

Det stora dokumentskåpet som innehåller alla originalmönster

Det stora dokumentskåpet som innehåller alla originalmönster

Första perioden efter övertagandet var verkligen kaotisk. En 40-årig produktion av broderier tar utrymme. Samtidigt skulle möbler sättas upp och jag har haft en hel del hantverkare här som har hjälpt till med diverse smågrejer: målning, snickeri och belysning bland annat. En jättestor kopiator som tar A3 och även fungerar som scanner kom på plats.

Samtidigt jobbade jag på att få kontroll på alla broderier. För varje materialsats finns dels en plocklista som visar vilket material och hur mycket av det som ska ingå i materialsatsen. Sedan finns ett originalmönster som i text och bild visar hur broderiet ska broderas och monteras, och en kopia av det mönstret följer med materialsatsen. Fria broderier har dessutom en schablon som används för att föra över mönstret till tyget som man ska brodera på. Schablonerna är tillverkade av ett kraftigt arkitektpapper och de ligger på stora rullar som förvaras i en specialbyggd hylla.

Så är kan en plocklista se ut

Så är kan en plocklista se ut

Det kan tyckas enkelt att få koll på detta, men det är ingen lek kan jag meddela. Den stora utmaningen är att mycket av det material som ursprungligen ingick i broderierna inte längre tillverkas. Dels byter leverantörerna produkter och färger och kvaliteter. Dels är det många leverantörer som inte finns kvar. De gamla plocklistorna är handskrivna och korrigerade om och om igen och kan vara lite svåra att tyda och dessutom är det oftast något som måste kompletteras. Därför måste vi gå igenom varje broderi ordentligt innan vi kan börja sälja det och det är väldigt tidskrävande. Samtidigt är det så spännande att hitta vackra gamla broderier och försöka blåsa liv i dem med nytt material.

Schablonerna ligger på rullar i den specialbyggda hyllan

Schablonerna ligger på rullar i den specialbyggda hyllan

Efter att ha kämpat på några veckor kände vi oss mogna att öppna webshopen. Vi hade inte så många produkter där till att börja med, men vi kände att det var bäst att öppna så snart som möjligt och sedan bygga på med fler produkter efterhand som vi fick ordning på grejerna. Vi fick omedelbart en massa beställningar och det kändes så bra.

Nästa steg är att öppna den fysiska butiken som ska inrymmas i undervåningen på mitt hus, som ligger på gångavstånd från Mörby Centrum utanför Stockholm. Vi tänkte att det kanske skulle ta två veckor, men så blev det inte. Just när vi började förbereda öppningen slog höstkylan till och det visade sig att vi hade något problem på värmesystemet i den blivande butiken. Rörmockare tillkallades och det är något fel på en kran som ska ersättas och det tar tyvärr några veckor att få det ordnat. Så vi får vänta på öppningen ett par veckor till tyvärr.

Så småningom tänker jag också börja sälja broderigarner och annat material i Brodera Meras webbshop, men tills vidare hänvisar jag broderigarnsköpare till Broderigarn.se.

Om du vill ha löpande koll på nya broderier hos Brodera Mera eller kanske vill veta exakt när den fysiska butiken öppnar då kan jag tipsa om nyhetsbrevet som du kan anmäla dig till här. Det kommer i mailen med någon veckas mellanrum.

Share

6 svar på ”Kreativt kaos

 1. Hurra! va´ roligt att höra av dig och alla dina äventyr! Vi ser fram mot butikens öppnande. Hinner du i god tid före jul ? Avundas dig som får hålla på med din önskedröm!

  • Det tar två eller tre veckor till, sedan hoppas jag att det ska vara klart för öppning.
   Anmäl dig gärna till vårt nyhetsbrev så kan hålla dig informerad. 🙂

 2. Så roligt att läsa om arbetet bakom kulisserna med att få igång Brodera Meras verksamhet igen! Sedan butiken och webbshoppen stängde har jag inte broderat en tråd, men saknar verkligen hantverket. Ser fram emot också en del kanske nya mönster. Och stor eloge till dig som gör den här fantastiska kulturgärningen!

  • Tack Maria! Vilka snälla ord! I första hand jobbar vi på att återskapa en del av alla de mönster som vi tagit över från Brodera mera. Men vi har en hel del idéer till nya broderier. Det gäller bara att få tid att fram dem.

 3. Hej! vilken fantastisk blogg jag har hittat!
  Jag behöver dock lite tips, Jag ska brodera en heltäckande kuddfodral, men jag funderar på vilket broderigarn jag ska ha, jag vill hitta ett som inte blir så slitet, det blir tråkigt när man brodera som slits tråden ut, när man drar den fram och tillbaka.
  har du några tips? /MVH Nathaly

  • Hej Nathaly!
   Vad härligt att du gillar min blogg! Tack tack.
   När du skriver heltäckande så tolkar jag det som att du ska täcka med korsstygn i lite tjockare garn. Det finns ett ullgarn som heter Bragegarn och som jag säljer på Broderigarn.se. Det är väldigt tåligt och går sällan av. Så vet du säkert också att det är bäst att inte brodera med så lång tråd åt gången för då hinner den slitas ut innan det är dags för nästa tråd. Bästa hälsningar, Helena.

Kommentarer är stängda.