Brodera som Karin Larsson

En av mina favoritplatser är Lilla Hyttnäs i Sundborn där konstnärerna Karin och Carl Larsson bodde med hela sin familj. Först och främst är det den ombonade hemtrevligheten som jag uppskattar. Sedan gillar jag färgerna, många röda och gröna nyanser, men också gult och blått, turkos och rosa i oväntade men smakfulla kombinationer. Varje rum har en egen färgsättning och det skulle ju kunna bli kaotiskt men istället känns det så harmoniskt och genomtänkt.

Carl och Karin har tillsammans skapat inredningen i huset. Carl har en lite gulligare smak. Han målar blommor och små porträtt av barnen på väggar och dörrar. Karins uttryck känns mer modernt stramt. Hennes vävar och broderier har ofta geometriska och symboliska mönster med djärva färgkombinationer.

Karin hade liksom Carl en gedigen konstnärlig utbildning från Sverige och Frankrike. I sin ungdom målade hon i olja och akvarell, men med åren inriktade hon sig istället på textil. Hon vävde mattor och gobelänger och hon broderade gardiner, dukar och kuddar. Karin skapade broderier i en mängd tekniker. Yllebroderade kuddar i olika stilar finns i var och varannat rum. Hon har broderat skira gardinkappor i förmaket med hopdragssöm. Runt Carls säng finns förhängen i vitt linne med broderier som ser ut att vara inspirerade av Hallandssöm.

I det rödgröna matrummet där hela familjen samlades till middag kring det långa bordet ligger en löpare med ett broderi som Karin kallar ”Släktträdet”. Den föreställer två röda släktträd vars rötter börjar i varsin ända av löparen, och sedan växer de två träden upp mot mitten av duken. Det ena trädet har trekantiga frukter som växer åt olika håll. Det trädet sägs representera familjen Larssons äldre släktingar. Det andra trädet har runda, äppellika frukter som föreställer barnen Larsson. Äpplena växer åt olika håll. De två som växer uppåt är sönerna Ulf och Pontus och äpplena som växer nedåt är döttrarna Suzanne, Lisbet, Brita och Kersti. Ett äpple växer åt sidan och det är sonen Matts som bara blev ett par månader gammal. Den yngste pojken Esbjörn finns inte med på broderiet. Det är daterat 1897 med korsstygn, och då var han inte född än.

Karins löpare finns avbildad på en av Carls akvareller som heter ”Väninnan” och finns publicerad i boken ”Åt solsidan” 1910.

Nu råkar det vara så att Brodera mera har mönstret till Karins löpare i arkivet och vi börjar nu sälja den igen. Jag har ägnat min sommar åt att brodera en ny kopia av den. Den broderas på 10 trådars räknelinne med flätsöm. Vi har tagit fram fint bomullsgarn i en härlig röd nyans. Man broderar med 4 tunna trådar i nålen. Tidigare har jag bara broderat flätsöm fritt där motivet är uppritat på linne eller ylle, men nu är det räknade stygn som gäller. Det blir som ett mellanting mellan korsstygn och tvistsöm. Alla rötter och grenar broderas med linjer av flätsömmen och de geometriska figurerna täcks av rader med flätsöm. Stygnen passar väldigt väl ihop med den stiliserade designen. Det är fantastiskt kul att sy och det är ju så vackert med klarrött på vitt.

Vi har gjort ett särskilt stygnpapper där vi går igenom steg för steg hur man broderar flätsöm över räknade trådar. När man väl får kläm på det så går det som en dans. Det ligger med i materialsatsen så klart.

Vill ni läsa mer och se nytagna bilder från Sundborn kan jag rekommendera Tidningen Vi. I deras oktobernummer som kommer ut i dagarna finns en vackert reportage från Sundborn, med bilder på Karins löpare i matrummet.

Akvarellerna från Sundborn finns i böckerna Ett hem och Åt solsidan av Carl Larsson. Båda böckerna kan läsas på litteraturbanken.se.

Share

Bellmansudd och nio olika stygn

En av de bästa sakerna med att ställa ut på Syfestivalen är att man träffar andra utställare. Då får man chansen att utbyta erfarenheter och beundra deras produkter. Förra året träffade jag på ett par personer från Föreningen Svenska Spetsar. De kom till vår monter och beundrade våra broderier. Hedwig Silén Hermanson som är lärare i knyppling köpte en materialsats till vår nåldyna med nio olika stygn.

I år träffades vi igen och nu hade Hedwig broderat och monterat nåldynan och dessutom knypplat en spets som var fäst runtom som en fin ram.

Spetsen kallas för Bellmansudd och den är knypplad med åtta par, alltså 16 trådar. Hedwig har knypplat denna spets med det ullgarn som blev över när hon broderat färdigt. Ja, det är generöst med garn i den här materialsatsen. Vi tycker att när man väl har kommit igång och broderat nio stygn, så blir man säkert sugen på att brodera lite till och då är det bra att ha lite garn i närheten. Hedwig, som kanske hellre knypplar, utnyttjade det överblivna garnet och knypplade en liten spets av det.

Det är väldigt pedagogiskt att knyppla med flera färger för då ser man hur trådarna går i spetsen. Se hur de ljusgröna färgerna ligger närmast nåldynan och sedan hur varannan udd är blåare och varannan grönare.

För att fullborda ulltemat fyllde Hedwig nåldynan med ull, och sedan tog med sig den till Fårfesten i Kil. Där passade den bra förstås och så blev den ett fint exempel på hur man kan knyppla med ullgarn. Detta kallar jag produktutveckling!

Share

Broderibloggen fyller 10 år

Jag kan inte tro att det är sant. Nu har jag haft min broderiblogg i tio år. Den började som ett litet hobbyprojekt på skoj och det är ingen överdrift att säga att Broderibloggen har förändrat mitt liv. För tio år sedan var jag bibliotekarie och informationsexpert. Jag jobbade som konsult med eget företag och när jag hade några lediga dagar över efter jul- och nyårshelgen det året drog jag igång Broderibloggen. Jag broderade en del på fritiden. Jag hade lärt mig grunderna i skolan på 70-talet och så hade jag fyllt på med kunskaper med hjälp av diverse broderiböcker.

Det fanns en del bloggar på den tiden som handlade mer allmänt om handarbete eller var mer som livsstilsbloggar där enstaka bloggposter om broderi blandades med bakrecept och inredningsdetaljer. Redan från början var jag mycket bestämd på att avgränsa min blogg till att enbart handla om broderi. Jag ville att det skulle bli riktigt nördigt och jag visste att jag hade material till att blogga en eller ett par gånger i veckan i åtminstone ett halvår. Jag ville också att varje inlägg skulle vara tidlöst och fungera lika bra idag som om tio år.

Parallellt med bloggen hade jag en informationssida, Brodera.nu, med fakta om broderi som jag länkade till. Det bor en liten folkbildare i mig och jag tänkte att om några bloggläsare blir nyfikna på broderi så kan det vara bra att presentera lite mer strukturerade fakta vid sidan av.

Nu ska vi se vad som har hänt med Broderibloggen och med mitt broderiliv under de här tio åren:

2008
Jag drar igång bloggen och bloggar enligt plan en till två gånger i veckan. Blogginläggen handlar om större och mindre broderiprojekt som jag håller på med.

Här en tvistsömskudde som jag skapade till mina föräldrar och bloggar om.

Och här har jag broderat Fröllingestjärnan som är ett traditionellt mönster i Hallandssöm.

Väldigt snabbt börjar jag få en massa respons på bloggen. Det är andra glada broderiamatörer och även en hel del slöjdlärare som hör av sig med kommentarer och frågor. Väldigt roligt, men jag inser också att mina kunskaper behöver fyllas på, så jag anmäler mig till en kurs hos Handarbetets Vänner. Där utbildar jag mig i Konstsömnad under de närmaste åren.

2009
Jag bloggar bland annat en del om min broderiutbildning och visar upp mina broderiövningar.

En övning i yllebroderi. Mitt mål här var att brodera rörelse och fart. Jag minns att jag grubblade en del på om rosa verkligen är en färg med fart i, men jag tycker nog att det funkade rätt bra.

Här har vi lite andra hästar. Det är mitt långtidsprojekt, Bayeuxtapeten, som jag broderar på varje sommar och rapporterar om i bloggen framåt höstkanten.

2010
Jag bloggar inte lika ofta som i början, men bloggen har blivit en viktig del av mitt liv, så jag fortsätter i lugnare takt. Jag fortsätter att testa olika tekniker och idéer på broderikursen och hemma.

Här testar jag tambursöm på ett myggnät. En bra idé som jag borde göra mer av någon gång när jag hinner.

På broderikursen broderar jag med guld. Roligt men svårt som tusan.

2011
Det kommer många kommentarer och frågor till bloggen. En av de vanligaste frågorna handlar om hur man ska få tag på material till sitt broderi. Jag ger goda råd, men inser också att det saknas något.

Jag testar att börja sälja ullgarner för broderi. Jag köper in stora mängder vävgarn och nystar upp i små dockor och säljer dem via Broderigarn.se. Det fanns uppenbarligen ett behov av detta, för det går riktigt bra. Dessutom är det roligt att få en ny sorts kontakt med en massa kreativa brodöser. Jag tänker att det skulle vara roligt att sälja mer broderigrejer, kanske materialsatser. Men ännu har jag ingen konkret idé om hur det skulle gå till.

2012
Har jag testat allt inom broderi nu?

Nej, jag måste ju prova att brodera på formfranska. Det går. Kanske inte det snyggaste jag gjort, men det går.

Det här året kommer Expressen på besök och gör en sju-sidig artikel i en handarbetsbilaga om mig och min blogg.

2013
Jag bloggar om det vackra broderiet som jag har köpt hos Brodera mera på Drottninggatan för några år sedan och som nästan var färdigt när min man av misstag råkade slänga det på soptippen. En sorglig historia som gav stort gensvar. Många kommenterade och föreslog att jag skulle köpa en ny materialsats och börja om. Men nej, jag ville inte det. Jag accepterade att jag aldrig skulle äga en färdigbroderad Bröllopskudde från Frösön.
PS. Vi är fortfarande lyckligt gifta.

Lilla Saga döps i en klänning broderad av mig.

Jag snöar in på langetthjul och det blir en soffkudde av det.

2014

Jag lägger upp små korta filmer med broderistygn på Youtube. De används flitigt i undervisningen av slöjdlärare runtom i landet och av hobbybrodöser.

Jag blir tillfrågad om jag vill hålla ett föredrag om svenskt broderi på en ambassad i Stockholm.

Inför föredraget behöver jag ett yllebroderi, så jag beger mig till Monica Zetterström som har Brodera mera och köper en materialsats. Vi har aldrig träffats förut och Monica känner inte till mig sedan tidigare, men vi får väldigt bra kontakt. Vi börjar prata om broderier och livet och framtiden. Fortsättning följer…

I april får jag en idé. Jag ska försöka brodera korsstygnshus på plast. Jag gör en prototyp av det första huset, korsvirket, i maj och när jag inser hur lätt det är att brodera ett korsstygnshus, börjar jag fundera på om det inte skulle fungera som materialsats.

Jag ägnar sommaren åt att skapa två hus till, hitta på en fin förpackning och göra beskrivningar på svenska och engelska. Jag visar mina hus och förpackningar för Monica och hon ger mig Stora A. Det stärker mig förstås. På hösten börjar husen säljas hos Svensk Hemslöjd i Stockholm och det går riktigt bra.

2015
Det här året exploderar mitt broderiliv.

Monica Zetterström och jag har hållit kontakten och nu kommer vi överens om att jag tar över Brodera mera. Mitt i sommaren går flyttlasset och jag har plötsligt fått ett nytt jobb. Vilken chock! Vad har jag gjort! Jag jobbar järnet och under hösten drar jag igång vår webshop.

Övertagandet innebär att jag nu äger alla mönsterrättigheter till över 2000 broderier och jag har också fått ta över en massa broderade modeller, bland annat den här skönheten. Det är Bröllopskudden från Frösön som min man slängde på soptippen. Plötsligt är jag ägare till en sådan. Tänk som det kan bli!
PS. Min man påpekar att det nog egentligen var bra att han slängde den andra kudden för annars hade jag haft två av samma sort och det hade ju varit onödigt.

Mina hus säljer som smör och samma år blir jag erbjuden att resa till Japan med Svensk Hemslöjd för att sälja hus och annan hemslöjd. Inte tackar man nej till något sånt! Vi tillbringar två fantastiska veckor över julen i Japan. Jag säljer hus och håller workshops.

2016
Jag har anställt min syster Amelie och har även hjälp av Ann-Mari Eriksson, Monica Zs gamla kollega. Vi jobbar på och tar fram gamla Brodera mera-mönster på nytt och skapar även helt nya produkter.

Den här pensékudden fick vi göra om mönstret på för att färgerna inte stämde med de garner som går att få tag på idag.

På hösten var vi med på Syfestivalen i Stockholm för första gången. Mycket jobb var det, men såå roligt!

2017
Det har varit så mycket jobb med Brodera mera att jag nästan inte hunnit blogga under det senaste året, men jag hoppas att jag ska hinna lite mer framöver.

Jag bloggade till exempel om vår fina butik i Danderyd som har öppet på tisdagar.

Vi spelade också in en liten film om vad vi gör hela dagarna hos Brodera mera.

2018
Nu är vi inne på elfte året och även det här året kommer det att hända grejer. Vi ska ta fram många nya materialsatser till Brodera mera. Vi jobbar på en ny webshop som ska sjösättas under året. Vi jobbar också på att fräscha upp Brodera-sidan. Den har ju några år på nacken och det syns. Dessutom skriver jag just nu för fullt på en broderibok som ska komma ut i höst på Bokförlaget Semic. Det är såå spännande att göra en egen broderibok.

Foto: Charlotte Gawell

Här en bild som vi tagit till den kommande boken. Jag återkommer så småningom i bloggen och berättar mer om den.

Detta var en snabb sammanfattning av min tioåriga blogg- och broderikarriär. När jag går igenom allt som hänt så tänker jag vilken tur jag har haft och vad tacksam jag är att jag har hittat något som jag brinner för. Jag älskar verkligen att brodera, men jag är också så glad för alla trevliga människor som jag träffar tack vare broderandet.

Vad roligt det har varit! Nu kör jag tio år till!

Glöm inte att följa mig och Brodera mera på Facebook och Instagram.

Share

Min brodeributik

Det här inlägget handlar om min brodeributik Brodera mera i Danderyd.

När jag tog över Brodera mera så tänkte jag inte öppna någon fysisk butik. Jag tänkte att det räckte med en webshop, men Monica Z övertalade mig. Hon menade att det är bra att ha ett ställe, ett showroom, dit kunder kan komma och titta på broderierna.

Själv hade Monica tillverkning och försäljning i det ombyggda garaget hemma i Enebyberg. Jag bor i en suterrängvilla på gångavstånd från tunnelbanestationen i Mörby Centrum och jag råkade ha ett nyligen övergivet tonårsrum med egen ingång som skulle kunna fungera som butik. Vi behövde inte fixa så mycket för att göra lokalen mer affärslik. Vi målade väggarna i vitt, bytte ut den tråkiga källardörren och satte in spotlights i taket. Sedan valde vi några av våra egna möbler som kunde passa i en brodeributik: en bokhylla, ett halvrunt bord, en pinnsoffa. På IKEAs fyndavdelning köpte vi hyllor och täcksidor till en köksbänk som fick bli disk.Sedan fyllde vi väggarna med broderade bonader och pinnsoffan med broderade kuddar och genast började tonårsrummet likna en butik.

Hyllorna är fyllda med kuddar och annat broderat och på golvet står korgar med materialsatser till alla våra broderier. Vi säljer också tyger för den som vill hitta på egna broderier. Vi har en hel hylla fylld med ylletyger i alla färger. Dessutom har vi räknelinne och aidaväv i vår verkstad för den som behöver. Alla tygerna är sådant som vi använder i våra materialsatser, väl beprövade med andra ord. En hyllsektion är full av broderigarner. Vi har bland annat ullgarner som vi själva nystar till dockor och så har vi lingarner och lite silke.

Det är så roligt att få besök i butiken. De flesta kommer för att handla broderi, men en del tittar in bara för att få ett litet broderisnack, kanske fråga lite om något broderi eller visa upp något snyggt broderiprojekt.

Butiken är öppen varje tisdag kl 11.00-17.00. När butiken är öppen ställer jag ut en stor skylt framför vårt hus som pekar kunderna rätt till butiksdörren på sidan av huset. Ibland har vi specialöppet på en lördag för de som gillar att helgshoppa. Då brukar vi meddela detta på Internetsidan innan.

Detta inlägg är reklam för min brodeributik Brodera mera i Danderyd.

Share

Till minne av Annika Eklund

Jag har aldrig träffat Annika Eklund. Vi har bara pratats vid på telefon. Första gången hon ringde mig var för ett drygt år sedan, bara några veckor efter att jag hade tagit över Brodera mera från Monica Zetterström. Hon presenterade sig och berättade att hon har broderat en hel del modeller på uppdrag av Monica och nu undrade hon om jag kanske hade något broderiuppdrag till henne. Hon var sjukpensionär och bodde på Ekerö (det var något med ryggen tror jag). Jag lovade att fundera på det och återkomma.

rod-tulpankuddeJag hade enormt mycket att göra den där första tiden och glömde förstås alltihop. Ett par veckor senare ringde Annika igen och undrade om jag hade tänkt på saken. Nu funderade jag lite och kom på att det fanns en yllebroderad kudde som Monica ville behålla själv. Jag frågade Annika om hon kunde tänka sig att brodera en kopia av den. Det ville hon gärna. Vi tryckte mönster på kläde och skickade en materialsats till Annika och så glömde jag bort henne igen. Efter några månader, i februari tror jag det var, så ringde Annika. Kudden var färdig. Hon skickade broderiet till mig och det var helt underbart. På ungefär fem månader hade hon skapat en fantastisk skånsk bröllopskudde med broderi på rött kläde.

Nu ville hon genast ha ett nytt uppdrag. Jag hade insett att hon var en mycket skicklig yllebrodös så jag frågade om hon vill ha en riktig utmaning. Det ville hon, så nu tryckte vi upp ett gammalt mönster på natursvart kläde och plockade ihop mängder med garn och skickade till Ekerö. Sedan var det tyst därifrån några månader och jag tänkte att det kanske var ett för svårt projekt vi hade gett henne. I början av hösten hörde Annika av sig och behövde mer garn. Hon beklagade sig då över att trycket på kudden inte var så bra och att färgerna inte stämde riktigt. Jag bad henne använda sin fantasi och göra en fri tolkning av mönstret.

annikaeklund2För några veckor sedan ringde Annika igen. Det var sista gången vi talades vid. Hon var inlagd på S:t Görans sjukhus och de höll på att göra en massa undersökningar på henne. Hon hade haft problem med magen under sommaren och gått ner i vikt, men nu skulle allt ordna sig, trodde hon. Hon satt och broderade mellan undersökningarna och var nästan färdig med broderiet. Hon behövde tyg och band för monteringen. Jag skickade grejerna till sjukhuset.

annikaeklund1Någon vecka senare ringde en väninna till Annika och hälsade att hon nu var inlagd på Stockholms sjukhem och att hon frågade efter mer band till monteringen, så då skickade jag det till sjukhemmet. Bara ett par dagar senare ringde väninnan igen och nu stod det klart att Annika inte skulle brodera mer. Hon hade cancer och det var bara dagar kvar.

annikaeklund4Annika avled för en vecka sedan och idag kom ett paket med posten. Det var medeltidsbroderiet som Annika hade arbetat med så länge hon orkade: en avlång dyna med en enhörning och en massa fantasiblommor. Broderiet är avslutat och hon höll på att sy fast små band längs hela kanten. Visst är det helt fantastiskt! Det är så inspirerande att studera det. Hon har lagt ner så mycket arbete på alla detaljer.

Det kanske blir så att vi aldrig kan göra en materialsats på det här broderiet, eftersom schablonen som vi trycker med inte var så bra och garnerna inte stämmer. Annika Eklund har i alla fall lämnat efter sig ett fint minne i form av ett väldigt vackert broderi. Tack Annika!

annikaeklund3

Här finns det ursprungliga broderiet (tack för länktips Elisabet Jansson)

Share

Vad jag gjorde när jag inte bloggade

Nu var det länge sedan jag bloggade. Jag har helt enkelt inte haft tid. Eller, rättare sagt, jag har prioriterat andra broderigrejer före att blogga. De senaste månaderna har jag lagt all min tid och ork på att få igång verksamheten i mitt broderiföretag. Det var ju ganska precis ett år sedan jag tog över Brodera mera och jag vill så gärna att det här ska bli ett riktigt lyckat projekt.

Butik2När jag jobbar med Brodera mera varje dag, tillverkar materialsatser, mailar kunder, skickar ut beställningar, så kan det ibland kännas som att jag står och stampar på samma plats. Men när jag tänker tillbaka på hur det var för ett år sedan så inser jag att mycket har hänt sedan dess. Då var hela huset fyllt av korgar och lådor och rullar med broderigrejer. Det var totalt kaos. Nu har vi ordnat en väldigt trevlig verkstad, ett lager (eller faktiskt två) och en jättefin butik. I början tillverkade vi ett broderikit i taget, ofta på beställning. Vi visste ju inte vad som skulle sälja och vi låg alltid efter. Nu har vi mycket bättre koll på läget. Vi tillverkar fem, tio eller tjugo materialsatser på en gång och vi håller på att lägga upp ett lager av de mest populära broderikiten. Mycket tillfredställande.

PensekuddeVi har också tagit fram några gamla godingar från Brodera meras arkiv, till exempel den vackra linneduken med vårlökar och bröllopskudden från Frösön. Vi hittade en jättefin korsstygnskudde med penséer som tyvärr innehöll en massa garnnyanser som inte går att få tag på längre. Då ritade vi om det mönstret och anpassade färgerna till dagens garnutbud. Det tog ganska lång tid, men vi är riktigt nöjda med resultatet. Jag passade också på att äntligen skapa ett nytt korsstygnshus. Den här gången blev det ett kalkstenshus med rosor på gaveln som är inspirerat av husen på Gotland. Vi har också broderat upp en ny modell av en av Brodera meras finaste yllekuddar, en röd bröllopskudde med tulpaner.

Tulpanroddetalj2

Nu har jag unnat mig några lediga sommarveckor och vi har kommit igång igen. Det är fullt upp. Den 3 september ska vi ha en nybörjarkurs i yllebroderi hemma hos mig, där jag har butik och verkstad. Carina Olsson kommer att vara lärare och jag ser verkligen fram emot det (kursen blev snabbt fullbokad, men hör gärna av er om ni vill vara med på en framtida kurs). Nästa spännande punkt på höstschemat blir en Broderamera-kväll på Svensk hemslöjd i Stockholm den 8 september. Monica Zetterström och jag är inbjudna att berätta om Brodera meras historia och om hur jag tog över från Monica. I oktober är det Syfestival på Älvsjömässan i Stockholm. Då ska Brodera mera vara med för första gången sedan jag tog över. Jag har aldrig haft en egen monter på en mässa så det är både superspännande och läskigt på en gång. Hoppas vi ses där!

Share

Glasunderlägg i yllebroderi

Jo, jag blev ju bjuden till Japan på grund av mina korsstygnshus. Dels ska jag sälja broderikit och dels ska jag hålla i workshops där jag ska lära ut hur man gör ett korsstygnshus och tipsa om lite fiffiga trix och så. När jag började planera mer i detalj med varuhuset i Japan visade det sig att de ville att jag skulle hitta på ett broderikit till som skulle vara något helt annat än korsstygnshus och som man kunde hålla en workshop kring. Vi diskuterade en massa alternativ. Det måste vara något litet broderi. Jag föreslog nåldyna, armband, brosch, mobilväska. Till slut tyckte de att glasunderlägg var en bra idé. Jag fick två veckor på mig att komma med ett förslag.

glas2Det var stressiga veckor, för jag hade ju fullt upp med Brodera mera och att tillverka korsstygnskit som skulle med till Japan. Men jag hann i alla fall få ihop några underlägg som jag var nöjd med.

GlasforebildJag valde en fin blomma från en yllebroderikudde från 1700-talet som vi säljer hos Brodera mera.

GlasunderlaggSå broderade jag den i olika färgställningar mitt på ett cirkelformat glasunderlägg. Jag broderade med ullgarn och lingarn på rött kläde. Jag använde främst schattérsöm och franska knutar. De stygnen passar bra ihop i en workshop, tycker jag, för de kan båda broderas fritt för att täcka en yta. Sedan klippte jag ut glasunderlägget och broderade fast en baksida av mörkgrå vadmal med langettstygn runt kanten.

Glasunderlagg3Till min stora lättnad godkändes mitt förslag av japanerna och så fick jag snabbt fixa en beskrivning (med japansk översättning) och en förpackning som känns rätt i julhandeln. Det blev randiga godispåsar med en fin etikett. Även detta skulle godkännas och sedan producerade vi en himla massa broderikit som vi har skeppat iväg till Japan. Jag passade på att tillverka några extra godispåsar om det är någon i Sverige som blir lite sugen på broderigodis.

Share

Jag ska till Japan

Vilket märkligt år det här är. I början av juli tog jag över Brodera mera och sedan dess jobbar jag alla dagar i veckan med att få igång verksamheten hos mig: packa upp material, få allting på plats, börja producera broderikit, öppna webbshop och en butik och dessutom fortsätta att leverera broderigarner och Svenska hus.

Mitt i allt detta fick jag en chans som jag inte kunde säga nej till. Jag blev erbjuden att tillsammans med Svensk Hemslöjd resa till Japan för att marknadsföra mina broderier.

Så här ligger det till. I Japan finns en stad som heter Nagoya och i den staden finns ett varuhus som heter Takashimaya. Varje år kring jul sedan 15 år tillbaka, ordnar de en ”Scandinavian Market”. Ett helt våningsplan i varuhuset upplåts till denna marknad dit företag från Sverige, Finland och Danmark som är inriktade mot hantverk och design inbjuds. I år ska bland annat Svensk Hemslöjd få vara med och de öppnar en pop-up shop i marknaden med sina produkter. De ville ha med en hantverkare och eftersom mina korsstygnshus är populära hos japanska turister så frågade de mig om jag var intresserad och det var jag ju förstås.

Takashimaya3

Tanken är att jag ska sitta i hemslöjdsshopen och brodera hela dagarna och snacka med kunder och sälja broderier. Jag ska också ha workshops vid flera tillfällen och det är jag ganska nervös för, men det ska väl ordna sig.

Takashimaya2

För någon månad sedan hade jag fint besök ända från Japan. Ett helt gäng kom hem till mig och fotograferade broderier och en massa hemslöjdsgrejer i hemmiljö. Bilderna hamnade så småningom på reklamaffischer och på varuhusets hemsida.

Takashimaya1

Den korthåriga typen längst ner till vänster på affischen är jag och den långhåriga skönheten är Jenny Berge, VD på Svensk hemslöjd, som blir min jobbarkompis i Japan.

Vi reser i mitten av december och kommer hem till nyår. Japansk jul är väldigt kommersiell, så det blir att jobba tio timmar om dagen två veckor i streck. Det är så spännande och pirrigt. När ni sitter där och myser med julgröten kan ni tänka på mig och Jenny som är i ett glittrigt varuhus i Japan och säljer svenska broderier.

Share

Kreativt kaos

Här jobbar vi om dagarna

Här jobbar vi om dagarna

Om du tycker att livet börjar bli enahanda och känner för att få lite fart på det, då tycker jag att du ska ta över ett broderiföretag. Jag har gjort det och jag kan berätta att jag inte har haft en enda tråkig dag sedan jag tog över Brodera Mera. Det är fantastiskt roligt att jobba med broderier och broderimaterial på heltid. Det finns oändligt med jobb och då trivs jag. För att hinna med så mycket som möjligt har jag tagit hjälp av min syster och min dotter, som båda jobbar flera dagar i veckan hos mig. Vilken tur att de kunde ställa upp!

Det stora dokumentskåpet som innehåller alla originalmönster

Det stora dokumentskåpet som innehåller alla originalmönster

Första perioden efter övertagandet var verkligen kaotisk. En 40-årig produktion av broderier tar utrymme. Samtidigt skulle möbler sättas upp och jag har haft en hel del hantverkare här som har hjälpt till med diverse smågrejer: målning, snickeri och belysning bland annat. En jättestor kopiator som tar A3 och även fungerar som scanner kom på plats.

Samtidigt jobbade jag på att få kontroll på alla broderier. För varje materialsats finns dels en plocklista som visar vilket material och hur mycket av det som ska ingå i materialsatsen. Sedan finns ett originalmönster som i text och bild visar hur broderiet ska broderas och monteras, och en kopia av det mönstret följer med materialsatsen. Fria broderier har dessutom en schablon som används för att föra över mönstret till tyget som man ska brodera på. Schablonerna är tillverkade av ett kraftigt arkitektpapper och de ligger på stora rullar som förvaras i en specialbyggd hylla.

Så är kan en plocklista se ut

Så är kan en plocklista se ut

Det kan tyckas enkelt att få koll på detta, men det är ingen lek kan jag meddela. Den stora utmaningen är att mycket av det material som ursprungligen ingick i broderierna inte längre tillverkas. Dels byter leverantörerna produkter och färger och kvaliteter. Dels är det många leverantörer som inte finns kvar. De gamla plocklistorna är handskrivna och korrigerade om och om igen och kan vara lite svåra att tyda och dessutom är det oftast något som måste kompletteras. Därför måste vi gå igenom varje broderi ordentligt innan vi kan börja sälja det och det är väldigt tidskrävande. Samtidigt är det så spännande att hitta vackra gamla broderier och försöka blåsa liv i dem med nytt material.

Schablonerna ligger på rullar i den specialbyggda hyllan

Schablonerna ligger på rullar i den specialbyggda hyllan

Efter att ha kämpat på några veckor kände vi oss mogna att öppna webshopen. Vi hade inte så många produkter där till att börja med, men vi kände att det var bäst att öppna så snart som möjligt och sedan bygga på med fler produkter efterhand som vi fick ordning på grejerna. Vi fick omedelbart en massa beställningar och det kändes så bra.

Nästa steg är att öppna den fysiska butiken som ska inrymmas i undervåningen på mitt hus, som ligger på gångavstånd från Mörby Centrum utanför Stockholm. Vi tänkte att det kanske skulle ta två veckor, men så blev det inte. Just när vi började förbereda öppningen slog höstkylan till och det visade sig att vi hade något problem på värmesystemet i den blivande butiken. Rörmockare tillkallades och det är något fel på en kran som ska ersättas och det tar tyvärr några veckor att få det ordnat. Så vi får vänta på öppningen ett par veckor till tyvärr.

Så småningom tänker jag också börja sälja broderigarner och annat material i Brodera Meras webbshop, men tills vidare hänvisar jag broderigarnsköpare till Broderigarn.se.

Om du vill ha löpande koll på nya broderier hos Brodera Mera eller kanske vill veta exakt när den fysiska butiken öppnar då kan jag tipsa om nyhetsbrevet som du kan anmäla dig till här. Det kommer i mailen med någon veckas mellanrum.

Share

Mera Brodera Mera

Här kommer en lägesrapport från en som är ny på jobbet. Som ni vet har jag just tagit över Brodera Mera från Monica Zetterström som drivit företaget i över 40 år. Just nu är det paus i försäljningen medan jag kommer i ordning. Varje dag får jag mail och telefonsamtal med frågor om när jag egentligen ska dra igång igen. Jag jobbar stenhårt och jag lovar att jag ska öppna både webshop och butik här hemma så snart jag bara hinner.

bloggkuddar

Vad är det egentligen jag har tagit över, kanske ni undrar. Jo, det är mer än 2500 broderimönster som Monica har skapat under hela sin broderikarriär. Med övertagandet följde också mängder av modeller på broderade kuddar och dukar och diverse annat. Dessutom tyger och garner för att göra materialsatser av mönstren. Hela mitt vardagsrum är fullt av lådor och säckar med grejer.

blogghyllorTur för mig att mina barn flyttat hemifrån så jag kan använda ett stort sovrum till ateljé och verkstad. Igår fick jag upp alla garnhyllor där och jag är så lättad att de fick plats. Nu ska de fyllas med garn. Idag kommer en snickare som ska fixa lite i den lokal som jag ska använda till butik och kopiatorn ska också komma idag.

Ett viktigt moment i tillverkningen av broderikit för fria broderier är schabloneringen, alltså att trycka broderimönstren på tyg. Här har jag fått toppenbra undervisning av en av Monicas gamla medarbetare som jobbat med detta i hela sitt liv. Det fanns inte så mycket färdiga materialister när jag tog över så jag måste sätta igång så snart som möjligt och producera nytt.

Tyvärr är det så att många leverantörer av tyger och garner inte finns kvar. Därför letar jag nu efter nya leverantörer som har prisvärda produkter med hög kvalitet och med rätt färger som passar för broderimönstren. Det är väldigt spännande tycker jag.

Jag kan fortfarande inte spika ett exakt datum när jag påbörjar försäljning igen, men jag skyndar mig allt jag kan. Jag längtar ju också efter att öppna butiken. Jag har en lång lista på kunder som vill ha ett mail så snart jag har ett öppningdatum. Hör gärna av er om ni vill vara med på den.

Share

Vem tar över Brodera Mera?

Kudde fran JamtliJag har en god vän som heter Monica Zetterström och som är enastående på att brodera. Vi har haft många roliga inspirerande broderistunder ihop i hennes kök och ateljé hemma i Enebyberg.

Monica har ägnat hela sitt yrkesliv åt broderier, först som formgivare av materialsatser hos Bonniers tidskrifter och sedan som egenföretagare. Ni kanske minns den vackra brodeributiken Brodera Mera som låg på Drottninggatan i Stockholm i många år. Det var Monicas butik och när hon stängde butiken på Drottninggatan för några år sedan så fortsatte hon att ha en webshop, och även försäljning i hemmet i Enebyberg.

Tivstomskudde ValknutJag minns första gången jag klev in i butiken på Drottninggatan. Det var som att komma till broderihimlen. Så många vackra saker att välja på som jag kunde köpa med mig hem och skapa själv. Jag kunde hänga i butiken i timmar. Helst ville jag ju inte välja. Jag ville ha precis allt – alla vackra kuddar och dukar och bonader och allt vad där fanns. Många broderier var designade av Monica, men hon har också varit duktig på att leta fram gamla broderier ur arkiv och museer och göra broderikit av dem.

Och vet ni vad. Nu händer det. Broderihimlen kommer till mig, för den här veckan tar jag över Brodera Mera. Monica går i pension och har gett mig förtroendet att driva verksamheten vidare. Jag tar över rättigheterna till alla Brodera Meras mönster och mängder av broderade modeller.

Duk gullviva mandelblomTill hösten, så snart jag har kommit i ordning, öppnar jag webshopen Brodera Mera igen och jag kommer även att ha en liten brodeributik hemma hos mig i Danderyd som ska vara öppen en dag i veckan till att börja med. Det passar väldigt bra eftersom jag inte bor så långt ifrån Monica, så det blir lätt för alla gamla kunder att hitta till mig istället. Mer om det så småningom.

Nu kommer jag att ha flera bråda veckor med att få ordning på alla grejer och komma igång med produktionen. Monicas gamla internetbutik ligger kvar på nätet så länge, men tyvärr har jag inte möjlighet att leverera beställningar under inflyttningsperioden.

Det bästa vi har bonad

Håll koll här på bloggen eller skicka mig en mailadress så hör jag av mig när jag drar igång verksamheten igen. Det här är så spännande så jag håller på att spricka. Tack, tack Monica för förtroendet!

Share