Jag drömde att jag broderade

En natt i förra veckan sov jag riktigt illa och när jag väl somnade så drömde jag en massa konstiga drömmar. De flesta kommer jag inte ihåg, såsom det brukar vara. En dröm minns jag dock väl, det var en mycket detaljerad dröm om hur jag broderade.

Jag valde ut ett gult linnetyg. Sedan började jag brodera långa parallella stygn med ett olivgrönt pärlgarn. Så letade jag reda på en tunn svart tråd och den drog jag över de gröna stygnen i en rombform som fästes i hörnorna. Slutligen letade jag länge tills jag hittade en mörkt orange tråd som jag fäste den svarta tråden med så att det blev läggsöm.

Jag har hört någon gång att vi brukar drömma i svartvitt, men detta var ju verkligen en färgdröm. Så sägs det att drömmar innehåller mer känslor än händelser. I den här drömmen minns jag inga känslor. Var jag inspirerad? Tyckte jag det som jag broderade var snyggt? Hade jag roligt? Ingen aning. Jag minns bara en självklarhet. Jag visste exakt hur jag ville ha det och så genomförde jag det.

Självfallet måste jag testa att brodera det som jag drömde. Blev det som i drömmen? Nja, det var förstås mycket rakare och jämnare och mer symmetriskt i drömmen, men en sak vet jag säkert. Jag drömmer tydligen sanndrömmar.

Share

7 svar på ”Jag drömde att jag broderade

 1. Mycket intressant! Jag drömmer också i färg! Bl a cirklar som bildar en virvel. Men jag målar nog den för jag har aldrig drömt att jag broderar. Det är i alla fall kalla färger från rosa via lila till marinblått.
  Ditt drömbroderi blev i alla fall fängslande! Undrar just vad en drömtydare skulle få ut av det.

  • Jag är kanske väldigt obildad, men jag hade aldrig hört namnet Hilma af Klint, så jag googlade förstås. Vilken intressant kvinna! En verklig pionjär. Spännande med symbolisk, spiritistisk konst.
   Haha, min man förslog just att jag kanske är Hilma af Klint i nästa liv.

 2. Måste bara få påpeka angående det där med att drömma i svartvitt att det finns nyare forskning på det som säger att det var framförallt generationen som växte upp med svartvit tv som drömde i svartvitt, vi som är uppväxta med färgtv drömmer i färg!

  • Det känns tryggt att veta att drömmarna följer den tekniska utvecklingen. Då tänker jag på Chris, som i en kommentar ovan berättar att hon drömmer om färggranna virvlar. Kanske inspirerat av skärmsläckaren på datorn.

Kommentarer är stängda.