Min nya förälskelse

Kanske har ni läst den sorgliga historien om det bortkastade broderiet. Jag fick många vänliga kommentarer om det. Broderiet var ju köpt hos Brodera Mera som tidigare låg på Drottninggatan i Stockholm, och det var flera personer som föreslog att jag skulle köpa ett likadant broderi och sy en ny kudde. Även om Brodera Mera inte finns på Drottninggatan längre så har de fortfarande en Internetbutik.

Jag funderade ett tag på om jag ville göra om alltihop. Det var ju en väldigt vacker kudde och jag hade planer på att placera den i min röda soffa. Fast med broderier så är det ju inte bara målet som gäller utan minst lika viktigt är vägen dit (ja, jag vet att det är en klyscha, men den är ju sann). Jag kände att jag inte ville göra om alltihop, så jag bestämde mig för att börja på en helt ny kudde.

Jag begav mig till Enebyberg norr om Stockholm, för där har Brodera Mera ”gårdsförsäljning” hemma i kedjehuset varje tisdag. Om ni är i Stockholmsområdet måste ni göra en utflykt dit (det är väldigt enkelt, bara en liten busstur från tunnelbanan vid Danderyds sjukhus). Gårdsbutiken är inte lika vacker som den fina butiken på Drottninggatan var, men alla broderierna finns där, mycket mer än vad de har på hemsidan. Dessutom är de väldigt trevliga att snacka broderier med.

Jag valde ett traditionellt skånskt yllebroderi som har dokumenterats av Lilli Zickerman. Färggranna finkar och exotiska blommor i glada färger på svart vadmalsbotten. Jag broderar med två sorters ullgarner och ofta har jag två olika färger i nålen. Mest är det liksidig plattsöm, men också schattérsöm, stjälkstygn och franska knutar och så lite bottensömmar.

Jag ääälskar mitt nya broderi. Egentligen skulle jag vilja sitta i soffan och brodera precis hela tiden, men det går ju inte så klart.

Share

8 svar på ”Min nya förälskelse

 1. Det är otroligt färgrikt och uppmuntrande! Finns verkligen sådana fåglar i Skåne?

  • Uppmuntrande var ordet!
   Angående fåglarna: jag har också funderat på var de kan ha fått fåglarna. Originalkudden sägs vara från ca 1830 och från Skåne. Antingen har formgivaren inspirerats av importerade mönster av exotiska fåglar eller så är det en synnerligen fantasifull person som har givit svenska småfåglar lite nya färger för att hon gillar färg. Bra gjort i så fall, tycker jag.

 2. Jag beställde ett par helt underbara broderier från Brodera mera i höstas. Synd att butiken inte är kvar!

 3. Men det var väl en bra ”slut” på den bedrövliga historien. Låter som om du hittat ett drömbroderi. Jag är ju inte där än …. teknikmässigt men jag kan lätt leva mig i in i hur du vill BARA brodera denna kudde just nu – galet vackert mönster.
  Visst finns det färgglada småfåglar i Skåne, men kanske inte alla olika färger på en och samma fågel. Konstnärlig frihet på 1830-talet – Häftigt vågat!
  Lyckat ill!
  Malin

 4. Vilka härliga glada färger! Visst blir man lycklig med ett sånt broderi. Jag tror att det är läkande att brodera. Minskar stress och tankarna flyger som – ja finkar kanske.

  • Kan bara hålla med. Så har jag läst att självkänslan växer om man broderar. Visst är det bra!

Kommentarer är stängda.