Bellmansudd och nio olika stygn

En av de bästa sakerna med att ställa ut på Syfestivalen är att man träffar andra utställare. Då får man chansen att utbyta erfarenheter och beundra deras produkter. Förra året träffade jag på ett par personer från Föreningen Svenska Spetsar. De kom till vår monter och beundrade våra broderier. Hedwig Silén Hermanson som är lärare i knyppling köpte en materialsats till vår nåldyna med nio olika stygn.

I år träffades vi igen och nu hade Hedwig broderat och monterat nåldynan och dessutom knypplat en spets som var fäst runtom som en fin ram.

Spetsen kallas för Bellmansudd och den är knypplad med åtta par, alltså 16 trådar. Hedwig har knypplat denna spets med det ullgarn som blev över när hon broderat färdigt. Ja, det är generöst med garn i den här materialsatsen. Vi tycker att när man väl har kommit igång och broderat nio stygn, så blir man säkert sugen på att brodera lite till och då är det bra att ha lite garn i närheten. Hedwig, som kanske hellre knypplar, utnyttjade det överblivna garnet och knypplade en liten spets av det.

Det är väldigt pedagogiskt att knyppla med flera färger för då ser man hur trådarna går i spetsen. Se hur de ljusgröna färgerna ligger närmast nåldynan och sedan hur varannan udd är blåare och varannan grönare.

För att fullborda ulltemat fyllde Hedwig nåldynan med ull, och sedan tog med sig den till Fårfesten i Kil. Där passade den bra förstås och så blev den ett fint exempel på hur man kan knyppla med ullgarn. Detta kallar jag produktutveckling!

Share

Till minne av Annika Eklund

Jag har aldrig träffat Annika Eklund. Vi har bara pratats vid på telefon. Första gången hon ringde mig var för ett drygt år sedan, bara några veckor efter att jag hade tagit över Brodera mera från Monica Zetterström. Hon presenterade sig och berättade att hon har broderat en hel del modeller på uppdrag av Monica och nu undrade hon om jag kanske hade något broderiuppdrag till henne. Hon var sjukpensionär och bodde på Ekerö (det var något med ryggen tror jag). Jag lovade att fundera på det och återkomma.

rod-tulpankuddeJag hade enormt mycket att göra den där första tiden och glömde förstås alltihop. Ett par veckor senare ringde Annika igen och undrade om jag hade tänkt på saken. Nu funderade jag lite och kom på att det fanns en yllebroderad kudde som Monica ville behålla själv. Jag frågade Annika om hon kunde tänka sig att brodera en kopia av den. Det ville hon gärna. Vi tryckte mönster på kläde och skickade en materialsats till Annika och så glömde jag bort henne igen. Efter några månader, i februari tror jag det var, så ringde Annika. Kudden var färdig. Hon skickade broderiet till mig och det var helt underbart. På ungefär fem månader hade hon skapat en fantastisk skånsk bröllopskudde med broderi på rött kläde.

Nu ville hon genast ha ett nytt uppdrag. Jag hade insett att hon var en mycket skicklig yllebrodös så jag frågade om hon vill ha en riktig utmaning. Det ville hon, så nu tryckte vi upp ett gammalt mönster på natursvart kläde och plockade ihop mängder med garn och skickade till Ekerö. Sedan var det tyst därifrån några månader och jag tänkte att det kanske var ett för svårt projekt vi hade gett henne. I början av hösten hörde Annika av sig och behövde mer garn. Hon beklagade sig då över att trycket på kudden inte var så bra och att färgerna inte stämde riktigt. Jag bad henne använda sin fantasi och göra en fri tolkning av mönstret.

annikaeklund2För några veckor sedan ringde Annika igen. Det var sista gången vi talades vid. Hon var inlagd på S:t Görans sjukhus och de höll på att göra en massa undersökningar på henne. Hon hade haft problem med magen under sommaren och gått ner i vikt, men nu skulle allt ordna sig, trodde hon. Hon satt och broderade mellan undersökningarna och var nästan färdig med broderiet. Hon behövde tyg och band för monteringen. Jag skickade grejerna till sjukhuset.

annikaeklund1Någon vecka senare ringde en väninna till Annika och hälsade att hon nu var inlagd på Stockholms sjukhem och att hon frågade efter mer band till monteringen, så då skickade jag det till sjukhemmet. Bara ett par dagar senare ringde väninnan igen och nu stod det klart att Annika inte skulle brodera mer. Hon hade cancer och det var bara dagar kvar.

annikaeklund4Annika avled för en vecka sedan och idag kom ett paket med posten. Det var medeltidsbroderiet som Annika hade arbetat med så länge hon orkade: en avlång dyna med en enhörning och en massa fantasiblommor. Broderiet är avslutat och hon höll på att sy fast små band längs hela kanten. Visst är det helt fantastiskt! Det är så inspirerande att studera det. Hon har lagt ner så mycket arbete på alla detaljer.

Det kanske blir så att vi aldrig kan göra en materialsats på det här broderiet, eftersom schablonen som vi trycker med inte var så bra och garnerna inte stämmer. Annika Eklund har i alla fall lämnat efter sig ett fint minne i form av ett väldigt vackert broderi. Tack Annika!

annikaeklund3

Här finns det ursprungliga broderiet (tack för länktips Elisabet Jansson)

Share

Vad jag gjorde när jag inte bloggade

Nu var det länge sedan jag bloggade. Jag har helt enkelt inte haft tid. Eller, rättare sagt, jag har prioriterat andra broderigrejer före att blogga. De senaste månaderna har jag lagt all min tid och ork på att få igång verksamheten i mitt broderiföretag. Det var ju ganska precis ett år sedan jag tog över Brodera mera och jag vill så gärna att det här ska bli ett riktigt lyckat projekt.

Butik2När jag jobbar med Brodera mera varje dag, tillverkar materialsatser, mailar kunder, skickar ut beställningar, så kan det ibland kännas som att jag står och stampar på samma plats. Men när jag tänker tillbaka på hur det var för ett år sedan så inser jag att mycket har hänt sedan dess. Då var hela huset fyllt av korgar och lådor och rullar med broderigrejer. Det var totalt kaos. Nu har vi ordnat en väldigt trevlig verkstad, ett lager (eller faktiskt två) och en jättefin butik. I början tillverkade vi ett broderikit i taget, ofta på beställning. Vi visste ju inte vad som skulle sälja och vi låg alltid efter. Nu har vi mycket bättre koll på läget. Vi tillverkar fem, tio eller tjugo materialsatser på en gång och vi håller på att lägga upp ett lager av de mest populära broderikiten. Mycket tillfredställande.

PensekuddeVi har också tagit fram några gamla godingar från Brodera meras arkiv, till exempel den vackra linneduken med vårlökar och bröllopskudden från Frösön. Vi hittade en jättefin korsstygnskudde med penséer som tyvärr innehöll en massa garnnyanser som inte går att få tag på längre. Då ritade vi om det mönstret och anpassade färgerna till dagens garnutbud. Det tog ganska lång tid, men vi är riktigt nöjda med resultatet. Jag passade också på att äntligen skapa ett nytt korsstygnshus. Den här gången blev det ett kalkstenshus med rosor på gaveln som är inspirerat av husen på Gotland. Vi har också broderat upp en ny modell av en av Brodera meras finaste yllekuddar, en röd bröllopskudde med tulpaner.

Tulpanroddetalj2

Nu har jag unnat mig några lediga sommarveckor och vi har kommit igång igen. Det är fullt upp. Den 3 september ska vi ha en nybörjarkurs i yllebroderi hemma hos mig, där jag har butik och verkstad. Carina Olsson kommer att vara lärare och jag ser verkligen fram emot det (kursen blev snabbt fullbokad, men hör gärna av er om ni vill vara med på en framtida kurs). Nästa spännande punkt på höstschemat blir en Broderamera-kväll på Svensk hemslöjd i Stockholm den 8 september. Monica Zetterström och jag är inbjudna att berätta om Brodera meras historia och om hur jag tog över från Monica. I oktober är det Syfestival på Älvsjömässan i Stockholm. Då ska Brodera mera vara med för första gången sedan jag tog över. Jag har aldrig haft en egen monter på en mässa så det är både superspännande och läskigt på en gång. Hoppas vi ses där!

Share

Glasunderlägg i yllebroderi

Jo, jag blev ju bjuden till Japan på grund av mina korsstygnshus. Dels ska jag sälja broderikit och dels ska jag hålla i workshops där jag ska lära ut hur man gör ett korsstygnshus och tipsa om lite fiffiga trix och så. När jag började planera mer i detalj med varuhuset i Japan visade det sig att de ville att jag skulle hitta på ett broderikit till som skulle vara något helt annat än korsstygnshus och som man kunde hålla en workshop kring. Vi diskuterade en massa alternativ. Det måste vara något litet broderi. Jag föreslog nåldyna, armband, brosch, mobilväska. Till slut tyckte de att glasunderlägg var en bra idé. Jag fick två veckor på mig att komma med ett förslag.

glas2Det var stressiga veckor, för jag hade ju fullt upp med Brodera mera och att tillverka korsstygnskit som skulle med till Japan. Men jag hann i alla fall få ihop några underlägg som jag var nöjd med.

GlasforebildJag valde en fin blomma från en yllebroderikudde från 1700-talet som vi säljer hos Brodera mera.

GlasunderlaggSå broderade jag den i olika färgställningar mitt på ett cirkelformat glasunderlägg. Jag broderade med ullgarn och lingarn på rött kläde. Jag använde främst schattérsöm och franska knutar. De stygnen passar bra ihop i en workshop, tycker jag, för de kan båda broderas fritt för att täcka en yta. Sedan klippte jag ut glasunderlägget och broderade fast en baksida av mörkgrå vadmal med langettstygn runt kanten.

Glasunderlagg3Till min stora lättnad godkändes mitt förslag av japanerna och så fick jag snabbt fixa en beskrivning (med japansk översättning) och en förpackning som känns rätt i julhandeln. Det blev randiga godispåsar med en fin etikett. Även detta skulle godkännas och sedan producerade vi en himla massa broderikit som vi har skeppat iväg till Japan. Jag passade på att tillverka några extra godispåsar om det är någon i Sverige som blir lite sugen på broderigodis.

Share

Ett 1700-talsbroderi

Vad glad jag blev i morse när en av mina broderigarnskunder mailade mig och visade vad hon gjort med garnet hon köpt. Isis skapar 1700-talskläder och har broderat en bröstlapp till sin gröna sammetsklänning. Stiligt, eller hur!

Förlagan är från första halvan av 1700-talet och finns på Metropolitan Museum. Broderiet är utfört främst i kedjestygn och om ni vill se fler bilder och läsa mer om hur man broderar 1700-tal så får ni inte missa den finfina bloggen som heter Isis’ Wardrobe. Seså iväg och kika nu!

Share

Min nya förälskelse

Kanske har ni läst den sorgliga historien om det bortkastade broderiet. Jag fick många vänliga kommentarer om det. Broderiet var ju köpt hos Brodera Mera som tidigare låg på Drottninggatan i Stockholm, och det var flera personer som föreslog att jag skulle köpa ett likadant broderi och sy en ny kudde. Även om Brodera Mera inte finns på Drottninggatan längre så har de fortfarande en Internetbutik.

Jag funderade ett tag på om jag ville göra om alltihop. Det var ju en väldigt vacker kudde och jag hade planer på att placera den i min röda soffa. Fast med broderier så är det ju inte bara målet som gäller utan minst lika viktigt är vägen dit (ja, jag vet att det är en klyscha, men den är ju sann). Jag kände att jag inte ville göra om alltihop, så jag bestämde mig för att börja på en helt ny kudde.

Jag begav mig till Enebyberg norr om Stockholm, för där har Brodera Mera ”gårdsförsäljning” hemma i kedjehuset varje tisdag. Om ni är i Stockholmsområdet måste ni göra en utflykt dit (det är väldigt enkelt, bara en liten busstur från tunnelbanan vid Danderyds sjukhus). Gårdsbutiken är inte lika vacker som den fina butiken på Drottninggatan var, men alla broderierna finns där, mycket mer än vad de har på hemsidan. Dessutom är de väldigt trevliga att snacka broderier med.

Jag valde ett traditionellt skånskt yllebroderi som har dokumenterats av Lilli Zickerman. Färggranna finkar och exotiska blommor i glada färger på svart vadmalsbotten. Jag broderar med två sorters ullgarner och ofta har jag två olika färger i nålen. Mest är det liksidig plattsöm, men också schattérsöm, stjälkstygn och franska knutar och så lite bottensömmar.

Jag ääälskar mitt nya broderi. Egentligen skulle jag vilja sitta i soffan och brodera precis hela tiden, men det går ju inte så klart.

Share

Bayeuxtapeten 2013

Dags för årets rapport om mitt Bayeux-broderi. Som ni säkert minns påbörjade jag detta projekt sommaren 2007 och sedan dess broderar jag en liten bit varje sommar på min Bayuextapet-kopia. Broderiet kommer att bli 140 cm långt och cirka 50 cm högt. Så jag broderar alltså bara en liten bit av hela den 70 meter långa originaltapeten som finns att beskåda i Bayeux som ligger i Normandie som ligger i norra Frankrike.

Det är intressant att fundera på hur detta enorma broderi kom till. Det föreställer slaget vid Hastings 1066 och man tror att det har broderats under åren därefter. År 1077 finns det en notering om att ett broderi har visats i katedralen i Bayeux. Några personer som måste ha varit vittnen till det blodiga slaget har ritat de 50 scener som broderiet består av. Det är mycket blod och avhuggna huvuden, men också vackra hästar och stolta långskepp. Att det är flera personer som ritat figurerna kan man räkna ut eftersom stilen på olika scener skiljer sig åt. Man är ganska säker på att det är engelsmän, sannolikt nunnor, som har stått för broderandet. Det är antagligen ett sammansvetsat gäng, för broderitekniken är lika över hela broderiet.

Bottentyget är oblekt linne och broderitråden är ullgarn i flera murriga medeltidsfärger. De stygn som använts är kedjestygn, stjälkstygn och klyvsöm. Ytorna har fyllts med dubbel läggsöm. Genom att studera baksidan av broderiet kan man räkna ut att först har de broderat alla linjer och sedan har de fyllt ytorna med läggsöm.

När jag sitter här och broderar så tänker jag att visserligen finns det en hel del som har utvecklats sedan 1000-talet. Jag kan till exempel brodera på kvällstid med bra belysning, medan nunnorna bara kunde brodera i dagsljus. Men å andra sidan så tar varje stygn lika lång tid att brodera nu som det gjorde för tusen år sedan och det är ganska trevligt att känna att vi har något gemensamt, nunnorna och jag.

Om ni vill se en liten informationsfilm om broderiet kan jag rekommendera den här från BBC.

Share

Påsöm med Tunagarn

Det har väl inte undgått någon att jag säljer ullgarner för broderi. En av de bästa sakerna med att sälja broderigarner är alla trevliga och engagerade kunder som jag kommer i kontakt med. Det är alltid välkommet med synpunkter och ibland dyker det upp önskemål om att jag ska ta in nya produkter.

Nyligen har jag börjat sälja en ny sorts ullgarn som heter Tunagarn. Det är ett tvåtrådigt, fylligt garn som passar väldigt bra till fria broderier. Jag har länge haft funderingar på att börja sälja Tunagarnet, men jag kom inte till skott förrän en av mina kunder hörde av sig och undrade varför jag inte hade Tunagarn i sortimentet. Det avgjorde saken. Tack Lisa!


Över hundra nyanser finns det att välja på och jag måste genast testa att brodera lite påsöm. Detta är en söm som broderas med liksidig, tät plattsöm i ullgarn. Den är väldigt färgrik och fyllig, lite knubbig. Då är Tunagarnet perfekt. Enda svårigheten är att välja bland alla färger. Blommönstret som jag har broderat, ritade jag för ett par år sedan till ett broderi i Delsbosöm. Det såg ut så här:


Vilken skillnad i uttrycket! Eller hur?

PS. Jag skickar gärna garnprover till dig som är nyfiken på de fyra garnkvaliteterna. Skicka ett mail till helena@broderigarn.se så postar jag några provtrådar. Gratis så klart.

Share

Vad kallas det här stygnet?

Nu börjar det bli kallt om morgnarna – fingervantsväder. Jag köpte ett par svarta häromdagen och sedan visade det sig att min käre make hade köpt ett likadant par till sig, fast någon storlek större. Himla besvärligt. Vi bara blandar ihop dem. Nåja, problem är till för att lösas och de flesta viktiga problem kan ju, som ni vet kära bloggläsare, lösas med broderi.

Jag har under en tid gått och funderat över ett stygn som jag vill testa och när fingervantsproblemet dök upp, så kom jag på att jag kunde göra två flugor på smällen och använda fingervantarna som provlappar.

Jag har helt enkelt dragit trådar över en yta och bara fäst dem i ändarna, som liksidig plattsöm, fast glesare och med längre stygn. Sedan har jag dragit trådar vinkelrätt mot de första och dessutom vävt ihop trådarna. Det kanske räknas som en bottensöm, men i de bottensömmar jag känner till sys trådarna ovanpå varandra och fästs på olika sätt i underlaget. I mitt fall ligger de vävda broderitrådarna ovanpå och fästs bara i kanterna.

Vad tycker jag om resultatet? Tja, jag tycker det ser lite tufft och skrufsigt ut. Den vävda delen av stygnen sitter bra. Sedan försökte jag göra en hjärtform genom att låta trådarna gå ut en bit utanför väven. Det ser kanske coolt ut, men är nog inte så praktiskt på ett par fingervantar. Det är bara en tidsfråga innan jag fastnar i nåt och drar upp broderiet.

I alla fall undrar jag om någon kan säga mig om detta är en bottensöm eller om det finns något annat namn på dessa stygn.

Share

Brodera på ylle!? Ja tack.

Vad är det som gör yllebroderier så lockande för oss moderna människor? Jag tror att det kan vara de sprakande färgerna och den oändliga mängden detaljer. Jag blir ju så barnsligt glad när jag får se ett yllebroderi och det är jag nog inte ensam om.

Brodera på ylle! har fyra synnerligen kompetenta upphovskvinnor: Eva Berg, Carina Olsson, Anna Wengdin och Annhelén Olsson. Tillsammans har de många, många års erfarenhet av skapande och undervisande i yllebroderandets konst.

Detta är en behändig bok om VAD du kan göra och HUR du gör det. Först inspiration i form av många vackra färgbilder. Det är så läckert och väldigt varierat. Inte bara broderier utan även applikationer och knappar och pärlor och tofsar och fransar.

Så till beskrivningarna, och detta är kanske det bästa med boken, enligt min mening. Här svarar författarna på alla frågor som den ovana brodösen har: Hur för man över mönster till ett tjockt ylletyg? Hur monterar man det färdiga broderiet? Går det att tvätta? (öh – nej det gör det inte)

Läsaren bjuds på goda råd och små extra tips lite här och var i boken. Om du verkligen vill lära dig så ska du lusläsa alla beskrivningar, så att du inte missar nånting viktigt som finns gömt i texterna. När du lärt dig hur man kan göra så är det dags att flyga själv: ”Det är bara att släppa taget om vad som är rätt och fel, vackert eller fult. Du väljer och bestämmer själv hur ditt broderi ska se ut.” Precis vad jag tycker.

Har du aldrig broderat förr? Då är detta boken för dig. Är du en supererfaren brodös? Jag tror nog att även du kan hitta inspiration här till nya projekt.

Bilderna kommer från Hemslöjdens forlag.
Boken kan köpas där eller hos Bokus eller Adlibris.

Share

…och en till julekula

När jag hade lyckats knåpa ihop en julgranskula enligt mönster i Julekuleboken, så ville jag naturligtvis fortsätta och hitta på fler varianter.

Jag kände mig inspirerad av skånska yllebroderier som ofta broderas på svart botten. Så jag stickade en enfärgad svart kula och plockade fram lite ullgarner i lämpliga färger. Jag har använt Moragarn och Fårögarn och hållit mig till en lite ljusare färgskala. Jag ville inte att julgranskulan skulle ge ett alltför mörkt intryck, för det blir nog inte så snyggt mot den mörkgröna julgranen.

Jag markerade med några tråckelstygn i vit sytråd var jag ville ha de olika blommorna och sedan broderade jag ganska fritt. Det ser kanske lite spretigt ut. Det beror dels på att jag inte hade markerat alla detaljer innan jag broderade och dels på att det är ganska svårt att brodera rakt och exakt på en stickad kula.

Slutligen broderade jag en grön bladslinga runt alltihop för att binda ihop det. Inte så pjåkigt för att vara ett första försök.

Share

Elaines broderade vantar


Broderi kan vara rikligt, ymnigt, överflödande. Stygnen trängs, knuffas, skockas ihop och tillsammans ger de ofta ett underbart intryck av energi och skaparglädje. Ibland är broderi enkelt och avskalat. Man säger att ”less is more” och det kanske kan ligga något i det.

Till den senare kategorin hör Elaines vackra broderade vantar. Jag tycker de är så inspirerande. De finns att köpa hos Magasin Åtta i Sundsvall.

Nu när kylan kryper närmare blir behovet av ett par broderade vantar plötsligt märkbart. Då finns det fyra sätt att skaffa sig dem:

1. Inspireras av Elaine och sticka ett par vantar och brodera på dem.

2. Spara tid och köp ett par stickade vantar och brodera på dem.

3. Köp ett par av Elaines vantar.

4. Gör som jag, anmäl dig till den tävling som just nu går av stapeln hos Mitt lyckliga lantliv. Där kan man vinna ett par av just de Elaine-vantar som avbildas i det här inlägget.

Share

Puss på er

Förlåt, förlåt, förlåt. Detta är en slowblogg, vilket innebär att det kan gå en tid mellan blogginläggen. Men det här tar väl ändå priset! Så här länge kan man inte ta en oanmäld paus från bloggandet. Upprörande!

Vad kan jag säga. Jag har haft en del annat för mig, så broderandet och bloggandet har helt enkelt fått stå tillbaka under några veckor. Dessutom har jag nu fräckheten att anmäla ett sommaruppehåll tills i augusti. Men då lovar jag att jag ska skärpa till mig. Jag ska det.

Som ett tecken på min uppskattning av alla tålmodiga bloggläsare överlämnar jag är några riktiga smällkyssar i plattsöm.

Så vill jag tillägga att även försäljningen av broderigarn tar semester. Jag säljer fram till midsommar och sedan har Broderigarn.se semesterstängt fram till någon vecka in i augusti. Den som vill köpa garn före semestern bör maila beställningen senast onsdagen den 22 juni.

Share

Ullgarn för broderi

Broderi handlar om tråd och tyg. Tyger att brodera på hittar man lite överallt: i handarbetsaffärer och vanliga tygaffärer och även hemma i garderoben. Tråd kan vara lite knepigare. Alla typer av trådar och garner fungerar inte att brodera med. En del garner är specialtillverkade för att brodera med. Andra kanske har ett annat syfte, men de är toppenbra för broderi också.

Ett exempel på detta är vissa ullgarner som är tänkta att användas till vävning och säljs i stora härvor. Fantastisk kvalitet och mängder av färger, utmärkta att brodera med. Problemet är bara att en brodös ofta vill ha tillgång till garn i många färger, men inte så mycket av varje färg. Det blir alltså väldans dyrt om man ska inhandla vävgarn i många nyanser för att brodera med. Dessutom får man en massa garn över.

Jag har nu löst detta problem. Jag har helt enkelt köpt in härvor av vävgarner i regnbågens alla färger och delat upp dem i mindre dockor på 25 meter, lagom mycket för broderi, som jag säljer för en billig slant.

Jag har två typer av ullgarner. Mora redgarn är ett tunt tvåtrådigt garn med fin lyster som finns i över 50 nyanser. Fårögarn är ett lite grövre och strävare entrådigt garn som finns i över 70 nyanser, många klara vackra färger. Båda sorterna passar bra för yllebroderi och jag har också använt dem för tvistsöm och korsstygn.

Jag känner mig lite som Joakim von Anka, som badar i sina älskade pengar. Själv badar jag i vackra garner i alla underbara färger: apelsinorange, medelhavsblå, limegrön, oliv, turkos, smultron, kaffe, smaragd, gammelrosa…

HÄR HITTAR NI BRODERIGARNERNA.

Share

Brodera en brosch

När man träffar nya människor och konverserar om ditt och datt, så kommer man ibland in på vad man jobbar med och vilka intressen man har. Jag nämner då ofta att jag är road av broderi. Genast börjar den som jag pratar med att spana in mina kläder, för att se om jag har något broderat på mig. Det har jag sällan, för jag broderar inte så ofta på mina kläder. Men visst vore det trevligt att ha ett litet broderi till hands som bevis på ens förmåga.

Så jag knåpade ihop en broderad brosch, som jag kan bära nästa gång det blir mingel. Det var så roligt, så det blev ett par broscher till av bara farten.

Jag har broderat på några små restbitar av valkat ylletyg (ca 5 cm i diameter) och sytt fast det på tjock filt för stadgans skull. På baksidan har jag klistrat fast broschnålar, som är inköpta på Panduro. Jag har verkligen begränsat mig i både form, material och stil: bara runda broscher broderade med ullgarn på ylle och med pluttegulliga blommor. Självfallet kan broscherna ha vilken form som helst och varför inte brodera med glänsande silke eller guldtråd, sy dit pärlor eller något annat litet, men viktigt. Man får plats med förvånansvärt mycket på den lilla ytan.

Share

Vinterbroderi

Mitt i vintern känns det väldigt inspirerande att sticka sig ett par vantar och brodera på dem. Mina vantar är stickade i ett jättegosigt grått ullgarn.

Jag bestämde att jag ville brodera cirklar i blått, rött och vitt Moragarn som är ett ullgarn, så jag klippte ut några rundlar i smörpapper och nålade fast dem på vantarna och så tråcklade jag med en sytråd runt kanten på rundlarna. Det räckte bra som stöd för broderandet. Så började jag i utkanten av cirklarna och broderade mig in mot mitten. Man kan väl säga att broderierna påminner om landskapssömmar. De blåröda färgerna och bottensömmarna i mitten av cirklarna påminner om hallandssöm, tycker jag. Langettstygnen runt om, som är ihopbroderade i trianglar, är inpirerade av jämtlandssömmen.

Det är inte alldeles enkelt att brodera på stickade vantar, upptäckte jag. Dels är mina vantar ganska elastiska och då gäller det att brodera lagom löst, så att det inte drar sig, men inte heller blir för löst. Och dessutom måste man ju hålla en hand inne i vanten så att man inte råkar brodera rakt igenom den. Den stackars handen måste vridas i de mest konstiga vinklar för att man ska komma åt att brodera på alla håll. Men jag klarade det till slut. Jabbi!!

ENGLISH VERSION: A pair of mittens knitted in soft wool yarn with wool embroideries inspired by Swedish traditional embroidery patterns.

Share

Brodera på ylle

woolenembroidery.jpgNu när dagarna blir kortare och höstkänslan så smått börjar infinna sig, så blir man lite sugen på att börja med ett yllebroderi. Här handlar det ju om lite rustikare material att arbeta med och det passar bra under vinterhalvåret.

Yllebroderier är ofta allmogeinspirerade och rikt mönstrade i många glada färger. Det är ju så vackert, men det kan också verka överväldigande att påbörja till exempel en kudde. Kommer den någonsin att bli färdig?

Mitt förslag är att i alla fall titta in i ett par internetbutiker och njuta av deras yllebroderier. Vem vet, kanske blir det ett höstbroderi.

Skånes Hemslöjd har nyligen fräschat upp sin webbutik och säljer materialsatser som bygger på traditionella skånska yllebroderier.

Fingerfärda designar bland annat yllebroderier med både traditionella och modernare mönster. Vill man börja med ett litet broderi, så säljer de fina nåldynor som broderisatser.

Broderigarn.se säljer ullgarn för broderi i regnbågens alla färger.

TILLÄGG: Med nål och tråd har gjort slag i saken och inköpt en jättestor broderisats. Jag håller med: vägen är allt.

ENGLISH VERSION: Woolen embroideries are popular in Sweden. Skånes Hemslöjd and Fingerfärda are web shops that sell woolen embroideries. Neither of their home pages are in English. If you are interested in buying material for an embroidery you should send them a message. You can contact Skånes Hemslöjd here and Fingerfärda here.

Share

Hästen Ferdinand

ensamhast3.jpgSå här ser insidan på nålbrevet ut. Marinblått ylle med gott om plats att fästa alla broderinålar i.

Först hade jag planerat att brodera den ensamma hästen på utsidan av nålbrevet. Den skulle stå lite vid sidan om när de andra hästarna sprang som galningar. Jag tänkte lite grand på tjuren Ferdinand:
-Jag trivs bättre här…

Men jag fick inte ihop kompositionen som jag ville och då var det någon som föreslog att jag skulle placera den ensamma hästen på insidan istället. Visst var det en bra idé?

ensamhast2.jpg

Share

Nålbrev med hästar

hastar3.jpgJag måste erkänna att jag inte har någon riktig ordning på mina broderinålar. När jag inte använder dem sätter jag fast dem lite här och där och när jag sedan behöver en broderinål så kan jag få leta ganska länge innan jag hittar en som är lämplig till just det som jag ska brodera.

Därför har jag nu tillverkat mig ett nålbrev av valkad ull med broderi på. Utsidan av nålbrevet ser ni här. Tanken är att nålarna ska sitta på insidan och så viker jag nålbrevet två gånger så att det blir kvadratiskt.

Hästarna ser kanske lite mystiska ut. Det beror på att jag utgick från en teckning av en springande häst som jag ritade blundande. Jag tyckte det blev riktigt bra fart på den, så jag bestämde mig för att brodera några hästar. Jag ville hålla dem enkla, så jag begränsade mig till fyra nyanser av rosa och bara ett par olika stygn. Jag har valt plattsöm och stjälkstygn för hästarna och en ram av langettstygn.

Hur mitt nålbrev ser ut på insidan? Jag återkommer om det…

hastar2.jpg

ENGLISH VERSION: The horses are embroidered with wool thread on woolen broadcloth. My goal was to create a simple pattern with lots of speed in it. I wanted to keep it very simple with only two kinds of stitches and very few colours.

Share

Yllebroderi

ylleblomma.jpgNågot av det häftigaste man kan pyssla med inom broderier är att brodera på ylle. Det är kraftfullt och färgstarkt och det är svårt att misslyckas.

Blomman här bredvid broderade jag på fri hand under eftermiddagen igår. Jag började i mitten och broderade mig utåt, tills jag var nöjd. Om man älskar färg, som jag gör, så är det faktiskt svårt att sluta. Självfallet kan man rita upp ett mönster på tyget innan man sätter igång broderandet. Sybåge är bra att använda.

Ni kanske känner till skånska yllebroderier. De broderas ofta på svart eller någon annan mörk botten, ibland röd. Oftast syr man på vadmal, tjocka valkade ylletyger. Ullgarner finns i regnbågens alla färger. Dessutom passar det bra att brodera med lingarn eller kanske silke.

Om man tycker att det är för dyrt med vadmal, kanske man har någon gammal yllekjol eller kappa som man kan sätta saxen i. Tänk att förvandla vinterkappan till en vacker blommande kudde i soffhörnan.

Boktips: Yllebroderier av Ingrid Eggiman-Jonsson

ENGLISH VERSION: This flower is inspired by the traditional woolen embroideries of the southern Swedish province Skåne. They are characterized by rich patterns of flowers and fruits and lots of colours.

Share