Hopdragssömmar

hopdrag21.jpgPå lördagar gick det en engelsk serie som hette Cranford. Den utspelar sig i en liten by i England på 1840-talet och cirklar kring några damer och deras stora och små problem. I ett av de sista avsnitten är det auktion. En äldre herre har avlidit och både gården och all inredning ska auktioneras ut. Damerna spatserar runt bland bohaget och kommer fram till ett bord där det ligger en massa textilier. De tittar igenom det hela, men avfärdar det med kommentaren: ”Vitbroderier, nej, det är så omodernt!”

Omodernt eller ej, det är i alla fall värt att provbrodera lite vitt broderi och se hur det blir.

Det hörs ju vad vitbroderi är. Det handlar om att brodera vitt på vitt och det kan man göra på olika sätt. Det som jag har testat här är hopdragssömmar. Det är alltså att brodera över räknade trådar på olika sätt och dra till det lite så att den väv man broderar i drar ihop sig i olika mönster. Eftersom det inte är tråden man broderar med som ska utgöra effekten av broderiet, utan det tyg man broderar på, så är det viktigt att broderitråden är lagom tjock och passar till tyget, så att den inte märks.

Förr i världen broderade man på mycket tunna tyger med mycket tunn tråd och mycket smala nålar. Sånt material har vi inte idag. Här har jag broderat på Bohuslinne med tunn knyppeltråd i lin. Varje broderad ruta är kanske 4 cm och det är ungefär så tunt som mitt tålamod och mina ögon tål.

Lite snett ser mitt broderi ut. Det går att räta ut mer om man våtsträcker det. Kanske ska jag göra det, eller jag kanske broderar vidare och testar fler sömmar. Vem vet, jag kanske kan få ihop till en lampskärm eller en väv att hänga i fönstret och låta vårsolen lysa igenom.

ENGLISH VERSION: This is a pulled thread sampler. It’s a form of whitework where you create a lacy effect by drawing the fabric threads together in different ways. The stitches themselves are not supposed to be seen, so it’s important to use a thread that matches the fabric in colour and thickness.

Share

6 svar på ”Hopdragssömmar

 1. Åh, så fint. När jag gick HV-grundkursen gjorde jag en duk och ett nålbrev i hopdragssömmar. Tyckte att det var kul men har inte gjort något sen dess. Blev faktiskt lite inspirerad nu. Ha det så gott!

 2. Idag fick jag tag på mönster till fler varianter av hopdragssömmar. Jag tror jag måste testa dem också. Om jag hinner…

 3. Hej
  Det är så kul att komma in på din sida och se olika broderier. Min mamma höll hela tiden på med handarbete och broderade en massa dukar . Många auktionerades ut när syföreningen i socknen hade auktion, brukade vara vid Lucia varje år. Tänk om man hade haft kvar alla hennes skapelser. Visserligen var det redan ett färdigt mönster/mall. Men att sitta och räkna ut var man skulle brodera, Om det inte fanns förtryckta tyger, var ett himla jobb.
  Jag skulle gärna vilja lära mig hålsöm. Någon gång.
  Kram/Lo

 4. Lo, vad roligt att du gillar sidan. 🙂
  Du har rätt! Även om man broderar efter andras mönster, så är det ett himla jobb. Jag tror att det kan vara en orsak till att det fortfarande är så populärt att brodera. I våra dagar behöver vi ibland fokusera på nånting annat än den stressiga vardagen. Jag tror många mår bra av att koncentrera sig och räkna trådar och dessutom skapa något vackert med sina händer. Det kanske fungerar lite som yoga.

Kommentarer är stängda.