Yllebroderi

ylleblomma.jpgNågot av det häftigaste man kan pyssla med inom broderier är att brodera på ylle. Det är kraftfullt och färgstarkt och det är svårt att misslyckas.

Blomman här bredvid broderade jag på fri hand under eftermiddagen igår. Jag började i mitten och broderade mig utåt, tills jag var nöjd. Om man älskar färg, som jag gör, så är det faktiskt svårt att sluta. Självfallet kan man rita upp ett mönster på tyget innan man sätter igång broderandet. Sybåge är bra att använda.

Ni kanske känner till skånska yllebroderier. De broderas ofta på svart eller någon annan mörk botten, ibland röd. Oftast syr man på vadmal, tjocka valkade ylletyger. Ullgarner finns i regnbågens alla färger. Dessutom passar det bra att brodera med lingarn eller kanske silke.

Om man tycker att det är för dyrt med vadmal, kanske man har någon gammal yllekjol eller kappa som man kan sätta saxen i. Tänk att förvandla vinterkappan till en vacker blommande kudde i soffhörnan.

Boktips: Yllebroderier av Ingrid Eggiman-Jonsson

ENGLISH VERSION: This flower is inspired by the traditional woolen embroideries of the southern Swedish province Skåne. They are characterized by rich patterns of flowers and fruits and lots of colours.

Share

13 svar på ”Yllebroderi

 1. Annika!
  Jag är född och bor i Stockholm, men känner mig lite som halvskåning. Jag bodde i Åhus under 70-talet och i syslöjden fick vi hålla på med yllebroderier och tvistsöm, som ju också är en skånsk specialitet. Båda teknikerna ligger mig varmt om hjärtat. Och Skåne också.
  Må så gott!

 2. Tack Pia!
  Vad glad jag blir!
  Jag är inte medlem än, fast jag har funderat på att gå med. I dagsläget, så känner jag att jag inte riktigt hinner med föreningsliv, men om jag förstår det rätt, så kan man vara medlem utan att vara så aktiv, och det skulle passa mig bra.
  Vet du vad, jag tror jag slår till. Betalning kommer inom kort.

 3. Bra fråga Magnus!
  Det har skrivits avhandlingar om kvinnligt och manligt och broderi.
  Här kommer en extremt kort version: Historiskt har inte broderi kopplats till kön. På medeltiden var det sk pärlstickare som försörjde sig på att brodera. Yrket hade en hög status och de var företrädesvis män.
  Under den industriella revolutionen förändrades produktionen och arbetsuppdelningen mellan kvinnor och män. Under denna tid kopplades broderi till kvinnlighet, samtidigt som det alltmer sågs som en syssla man utförde på ledig tid. Statusen sjönk.
  Än idag ser vi broderi som väldigt kvinnligt och jag känner personligen ingen man som broderar. Det finns dock enstaka män som utmärker sig. Vi har t ex Kaffe Fassett, som skapar nya mönster för stickning och broderi. Inom konstnärsskrået finns t ex Paso Välimaa och Petter Hellsing som bl a har valt broderi som medium för sin konst.

   • Tack för tipset, Gunilla!
    Jag har hört talas om den men inte läst den, kanske ska önska den i julklapp.

 4. Hej Helena!

  Jag är butiksansvarig för Hemslöjden Skåne. Vi har massor av material till skånskt yllebroderi.
  Material förpackningar till broderier som är kopior av 1700 och 1800-tals broderier och en del nykomponerat. http://www.hemslojdenskane.se är vår nätbutik. Det skulle vara kul om du ville tipsa om den på din blogg. Jag tycker du gör jättefina saker, jag broderar också så mycket jag hinner.
  Hälsningar Eva Berg

Kommentarer är stängda.