Broderibloggen fyller 10 år

Jag kan inte tro att det är sant. Nu har jag haft min broderiblogg i tio år. Den började som ett litet hobbyprojekt på skoj och det är ingen överdrift att säga att Broderibloggen har förändrat mitt liv. För tio år sedan var jag bibliotekarie och informationsexpert. Jag jobbade som konsult med eget företag och när jag hade några lediga dagar över efter jul- och nyårshelgen det året drog jag igång Broderibloggen. Jag broderade en del på fritiden. Jag hade lärt mig grunderna i skolan på 70-talet och så hade jag fyllt på med kunskaper med hjälp av diverse broderiböcker.

Det fanns en del bloggar på den tiden som handlade mer allmänt om handarbete eller var mer som livsstilsbloggar där enstaka bloggposter om broderi blandades med bakrecept och inredningsdetaljer. Redan från början var jag mycket bestämd på att avgränsa min blogg till att enbart handla om broderi. Jag ville att det skulle bli riktigt nördigt och jag visste att jag hade material till att blogga en eller ett par gånger i veckan i åtminstone ett halvår. Jag ville också att varje inlägg skulle vara tidlöst och fungera lika bra idag som om tio år.

Parallellt med bloggen hade jag en informationssida, Brodera.nu, med fakta om broderi som jag länkade till. Det bor en liten folkbildare i mig och jag tänkte att om några bloggläsare blir nyfikna på broderi så kan det vara bra att presentera lite mer strukturerade fakta vid sidan av.

Nu ska vi se vad som har hänt med Broderibloggen och med mitt broderiliv under de här tio åren:

2008
Jag drar igång bloggen och bloggar enligt plan en till två gånger i veckan. Blogginläggen handlar om större och mindre broderiprojekt som jag håller på med.

Här en tvistsömskudde som jag skapade till mina föräldrar och bloggar om.

Och här har jag broderat Fröllingestjärnan som är ett traditionellt mönster i Hallandssöm.

Väldigt snabbt börjar jag få en massa respons på bloggen. Det är andra glada broderiamatörer och även en hel del slöjdlärare som hör av sig med kommentarer och frågor. Väldigt roligt, men jag inser också att mina kunskaper behöver fyllas på, så jag anmäler mig till en kurs hos Handarbetets Vänner. Där utbildar jag mig i Konstsömnad under de närmaste åren.

2009
Jag bloggar bland annat en del om min broderiutbildning och visar upp mina broderiövningar.

En övning i yllebroderi. Mitt mål här var att brodera rörelse och fart. Jag minns att jag grubblade en del på om rosa verkligen är en färg med fart i, men jag tycker nog att det funkade rätt bra.

Här har vi lite andra hästar. Det är mitt långtidsprojekt, Bayeuxtapeten, som jag broderar på varje sommar och rapporterar om i bloggen framåt höstkanten.

2010
Jag bloggar inte lika ofta som i början, men bloggen har blivit en viktig del av mitt liv, så jag fortsätter i lugnare takt. Jag fortsätter att testa olika tekniker och idéer på broderikursen och hemma.

Här testar jag tambursöm på ett myggnät. En bra idé som jag borde göra mer av någon gång när jag hinner.

På broderikursen broderar jag med guld. Roligt men svårt som tusan.

2011
Det kommer många kommentarer och frågor till bloggen. En av de vanligaste frågorna handlar om hur man ska få tag på material till sitt broderi. Jag ger goda råd, men inser också att det saknas något.

Jag testar att börja sälja ullgarner för broderi. Jag köper in stora mängder vävgarn och nystar upp i små dockor och säljer dem via Broderigarn.se. Det fanns uppenbarligen ett behov av detta, för det går riktigt bra. Dessutom är det roligt att få en ny sorts kontakt med en massa kreativa brodöser. Jag tänker att det skulle vara roligt att sälja mer broderigrejer, kanske materialsatser. Men ännu har jag ingen konkret idé om hur det skulle gå till.

2012
Har jag testat allt inom broderi nu?

Nej, jag måste ju prova att brodera på formfranska. Det går. Kanske inte det snyggaste jag gjort, men det går.

Det här året kommer Expressen på besök och gör en sju-sidig artikel i en handarbetsbilaga om mig och min blogg.

2013
Jag bloggar om det vackra broderiet som jag har köpt hos Brodera mera på Drottninggatan för några år sedan och som nästan var färdigt när min man av misstag råkade slänga det på soptippen. En sorglig historia som gav stort gensvar. Många kommenterade och föreslog att jag skulle köpa en ny materialsats och börja om. Men nej, jag ville inte det. Jag accepterade att jag aldrig skulle äga en färdigbroderad Bröllopskudde från Frösön.
PS. Vi är fortfarande lyckligt gifta.

Lilla Saga döps i en klänning broderad av mig.

Jag snöar in på langetthjul och det blir en soffkudde av det.

2014

Jag lägger upp små korta filmer med broderistygn på Youtube. De används flitigt i undervisningen av slöjdlärare runtom i landet och av hobbybrodöser.

Jag blir tillfrågad om jag vill hålla ett föredrag om svenskt broderi på en ambassad i Stockholm.

Inför föredraget behöver jag ett yllebroderi, så jag beger mig till Monica Zetterström som har Brodera mera och köper en materialsats. Vi har aldrig träffats förut och Monica känner inte till mig sedan tidigare, men vi får väldigt bra kontakt. Vi börjar prata om broderier och livet och framtiden. Fortsättning följer…

I april får jag en idé. Jag ska försöka brodera korsstygnshus på plast. Jag gör en prototyp av det första huset, korsvirket, i maj och när jag inser hur lätt det är att brodera ett korsstygnshus, börjar jag fundera på om det inte skulle fungera som materialsats.

Jag ägnar sommaren åt att skapa två hus till, hitta på en fin förpackning och göra beskrivningar på svenska och engelska. Jag visar mina hus och förpackningar för Monica och hon ger mig Stora A. Det stärker mig förstås. På hösten börjar husen säljas hos Svensk Hemslöjd i Stockholm och det går riktigt bra.

2015
Det här året exploderar mitt broderiliv.

Monica Zetterström och jag har hållit kontakten och nu kommer vi överens om att jag tar över Brodera mera. Mitt i sommaren går flyttlasset och jag har plötsligt fått ett nytt jobb. Vilken chock! Vad har jag gjort! Jag jobbar järnet och under hösten drar jag igång vår webshop.

Övertagandet innebär att jag nu äger alla mönsterrättigheter till över 2000 broderier och jag har också fått ta över en massa broderade modeller, bland annat den här skönheten. Det är Bröllopskudden från Frösön som min man slängde på soptippen. Plötsligt är jag ägare till en sådan. Tänk som det kan bli!
PS. Min man påpekar att det nog egentligen var bra att han slängde den andra kudden för annars hade jag haft två av samma sort och det hade ju varit onödigt.

Mina hus säljer som smör och samma år blir jag erbjuden att resa till Japan med Svensk Hemslöjd för att sälja hus och annan hemslöjd. Inte tackar man nej till något sånt! Vi tillbringar två fantastiska veckor över julen i Japan. Jag säljer hus och håller workshops.

2016
Jag har anställt min syster Amelie och har även hjälp av Ann-Mari Eriksson, Monica Zs gamla kollega. Vi jobbar på och tar fram gamla Brodera mera-mönster på nytt och skapar även helt nya produkter.

Den här pensékudden fick vi göra om mönstret på för att färgerna inte stämde med de garner som går att få tag på idag.

På hösten var vi med på Syfestivalen i Stockholm för första gången. Mycket jobb var det, men såå roligt!

2017
Det har varit så mycket jobb med Brodera mera att jag nästan inte hunnit blogga under det senaste året, men jag hoppas att jag ska hinna lite mer framöver.

Jag bloggade till exempel om vår fina butik i Danderyd som har öppet på tisdagar.

Vi spelade också in en liten film om vad vi gör hela dagarna hos Brodera mera.

2018
Nu är vi inne på elfte året och även det här året kommer det att hända grejer. Vi ska ta fram många nya materialsatser till Brodera mera. Vi jobbar på en ny webshop som ska sjösättas under året. Vi jobbar också på att fräscha upp Brodera-sidan. Den har ju några år på nacken och det syns. Dessutom skriver jag just nu för fullt på en broderibok som ska komma ut i höst på Bokförlaget Semic. Det är såå spännande att göra en egen broderibok.

Foto: Charlotte Gawell

Här en bild som vi tagit till den kommande boken. Jag återkommer så småningom i bloggen och berättar mer om den.

Detta var en snabb sammanfattning av min tioåriga blogg- och broderikarriär. När jag går igenom allt som hänt så tänker jag vilken tur jag har haft och vad tacksam jag är att jag har hittat något som jag brinner för. Jag älskar verkligen att brodera, men jag är också så glad för alla trevliga människor som jag träffar tack vare broderandet.

Vad roligt det har varit! Nu kör jag tio år till!

Glöm inte att följa mig och Brodera mera på Facebook och Instagram.

Share

5 svar på ”Broderibloggen fyller 10 år

  1. Ojojoj, har det redan gott 10 år. Du har verkligen hunnit med mycket och vi ser fram mot mer inlägg på bloggen! Lycka till de kommande 10 åren!!
    Chris

    • Tack Matilda!
      Ja, visst är det spännande! Kan det bli mer spännande? Kanske hör de av sig från Hollywood och vill göra ”Brodera mera – the movie”. Vem ska spela mig då och vem ska spela min man som slänger bort broderiet? Han föreslår Brad Pitt.

Kommentarer är stängda.