Bayeuxtapeten 2010

Nu är det fjärde sommaren som jag har broderat på min Bayeuxtapet.

Som ni säkert känner till så består den 70 meter långa tapeten av olika scener som berättar om slaget vid Hastings 1066 och vad som ledde fram till detta. Den scen som jag broderar på utspelar sig i Frankrike, närmare bestämt i Normandie ute vid Atlantkusten. Där finns en klippö ute i havet några hundra meter från kusten. På den ön byggdes på 700-talet ett kloster som kallas Mont Saint Michel. Den här sommaren har jag sytt på Mont Saint Michel som visas i bakgrunden av broderiet.

Det är häftigt att tänka på att klostret står kvar än idag. Jag var och besökte det för några år sedan. Det ligger ett par timmars resa från Bayeux, där själva tapeten ställs ut. Mont Saint Michel är verkligen en anslående syn och som ni ser på fotot nedan, så har det byggts på en del hus och torn sedan 1066. Väl värt ett besök.

PS. Detta var det hundrade inlägget sedan Broderibloggen startade i början av 2008. Tjohoo Hurra!

Share

7 svar på ”Bayeuxtapeten 2010

 1. Hej

  Kul att se att det finns någon mer som broderar på Baeyxtapeten, bara det att jag påbörjade min 1998. Jag ser att du valde hästmotivet. Jag tog den med båtarna som skeppas över kanalen, ca 75 cm av 110cm är klar, nu var det länge sedan jag broderade på den men tänkte att jag i höst ska brodera 1 timma varje vecka på den, det vore väl tusan om den inte blev klar till nästa sommar.

 2. Hanne: Jag valde mellan båtarna och hästarna. Det var svårt, men till slut blev det i alla fall hästarna. Jag är svag för broderade hästar.
  Lycka till med broderandet, Du verkar vara på gång nu. Målet är nära.

  Zandra: Tusen tack för utmärkelsen. Jag känner mig verkligen hedrad.

 3. Hej! Jag hamnade på din sida ,när jag letade bilder av Bayeauxtapeten. Jag har precis läst ut en skönlitterär bok som handlar om dess tillkomst. ( Förutom en kärlekshistoria i nutid mellan historie passionerade universitetslärare) Fria fantasier om 1000-talet antar jag, men jag ville i alla fall titta närmare på broderiet, efter att ha läst boken.

  Den heter ” Gobelängen” Skriven av Kylie Fitzpatrick och finns som månpocket.
  MVH // Kerstin

 4. Kerstin, tack för tipset!
  Har inte hört talas om boken, men det låter jätteintressant. Håller med om att det bör vara påhittat, men det hindrar ju inte att det kan vara en läsupplevelse ändå.
  Mamma, om du läser det här, jag önskar mig den boken i julklapp.

 5. OK!!! Kan du vaa snäll och glömma bort det tll julafton? Så får vi se vad tomten har i sin säck!!!
  Kram Mamma

Kommentarer är stängda.