Bayeuxtapeten 2013

Dags för årets rapport om mitt Bayeux-broderi. Som ni säkert minns påbörjade jag detta projekt sommaren 2007 och sedan dess broderar jag en liten bit varje sommar på min Bayuextapet-kopia. Broderiet kommer att bli 140 cm långt och cirka 50 cm högt. Så jag broderar alltså bara en liten bit av hela den 70 meter långa originaltapeten som finns att beskåda i Bayeux som ligger i Normandie som ligger i norra Frankrike.

Det är intressant att fundera på hur detta enorma broderi kom till. Det föreställer slaget vid Hastings 1066 och man tror att det har broderats under åren därefter. År 1077 finns det en notering om att ett broderi har visats i katedralen i Bayeux. Några personer som måste ha varit vittnen till det blodiga slaget har ritat de 50 scener som broderiet består av. Det är mycket blod och avhuggna huvuden, men också vackra hästar och stolta långskepp. Att det är flera personer som ritat figurerna kan man räkna ut eftersom stilen på olika scener skiljer sig åt. Man är ganska säker på att det är engelsmän, sannolikt nunnor, som har stått för broderandet. Det är antagligen ett sammansvetsat gäng, för broderitekniken är lika över hela broderiet.

Bottentyget är oblekt linne och broderitråden är ullgarn i flera murriga medeltidsfärger. De stygn som använts är kedjestygn, stjälkstygn och klyvsöm. Ytorna har fyllts med dubbel läggsöm. Genom att studera baksidan av broderiet kan man räkna ut att först har de broderat alla linjer och sedan har de fyllt ytorna med läggsöm.

När jag sitter här och broderar så tänker jag att visserligen finns det en hel del som har utvecklats sedan 1000-talet. Jag kan till exempel brodera på kvällstid med bra belysning, medan nunnorna bara kunde brodera i dagsljus. Men å andra sidan så tar varje stygn lika lång tid att brodera nu som det gjorde för tusen år sedan och det är ganska trevligt att känna att vi har något gemensamt, nunnorna och jag.

Om ni vill se en liten informationsfilm om broderiet kan jag rekommendera den här från BBC.

Share

Bayeuxtapeten 2012

Som ni kanske minns använder jag somrarna till att brodera på en kopia av Bayeuxtapeten. Eller rättare sagt en del av Bayeuxtapeten. Originalet är ju 70 meter långt och själv nöjer jag mig med 1,4 meter. Tapeten, som har ett eget museum i franska Bayeux, är broderad på 1000-talet. Den föreställer slaget vid Hastings 1066 och alla dramatiska och politiska intriger som ledde fram till detta slag.

Broderiet fungerar ungefär som en serietidning. Det är uppdelat i olika scener och ovanför de broderade bilderna finns förklarande text på broderat latin. Den scen som som jag broderar utspelar sig några månader före själva slaget. Den handlar om ett gäng soldater som vadar i strandkanten vid Mont Saint Michel. De obroderade strecken bakom männens ben är vatten som jag ska brodera i stjälkstygn med mörkblått garn.

Orsaken till att jag bara broderar på detta under somrarna är att det tar så fruktansvärt lång tid, så jag behöver en lång paus ibland. I slutet av sommaren (eller början av hösten i år) är jag hjärtligt trött på dubbel läggsöm. Då får broderiet gå i ide. När sedan nästa sommar närmar sig är jag supersugen på att brodera Bayuextapet igen.

I år blev det tre grabbar med randiga kalasbyxor. De håller sköldarna högt och jag tror inte det beror på att de vill skydda sig mot pilregn, utan det är nog så att de inte vill att sköldarna ska bli blöta i vattnet.

Om ni vill läsa om tidigare somrars Bayeuxbroderande kan ni göra det här.

Share

Bayeuxtapeten 2011

Följande har hänt: Sommaren 2007 gjorde jag och min familj en bilresa i Normandie. Vi såg intressanta ställen som Le Havre, Omaha Beach och Mont Saint Michel, men höjdpunkten på resan (tycker jag) var ett besök i Bayeux och att få se den berömda tapeten som är broderad på 1000-talet och föreställer Slaget vid Hastings 1066.

När vi hade beskådat underverket, så följde ett besök i museishopen där jag övertalades (av min man) att inköpa en kopia av en liten bit Bayeuxtapet i form av en broderisats. Den bit jag broderar är 1,4 meter lång. Det kan verka mycket, men är endast två procent av hela den 70 meter långa tapeten.

Väl hemma i Sverige satte jag ingång att brodera. Det är stjälkstygn, kedjestygn, klyvsöm och dubbel läggsöm. Ullgarn på linnebotten och det tar tid. För att inte ledsna på hela projektet har jag bestämt att jag broderar i lagom takt under somrarna och sedan får broderiet vila under vinterhalvåret. I år var det femte sommaren jag broderade. Jag räknar med att det kan ta så mycket som tio somrar till.

Årets beting är en kille till häst. Han ser ut att sitta i damsadel. Jag misstänker att den som ritade just den här killen inte hade riktigt koll på hur man avbildar en man till häst. Eller också underskattar jag illustratören. Stigbygeln är ju där, men killen har inte foten i den. Han kanske håller på att hoppa av sin häst. Han är ju på väg ut i vattnet, alltså de där linjerna som är ritade under hästen, som jag inte har broderat än. Kanske killen tänker hoppa av hästen för att leda den ut i vattnet. I så fall är det big mistake, för där framme väntar kvicksanden. Men det dramat kommer jag inte till förrän nästa sommar eller kanske sommaren efter det.

Share

Bayeuxtapeten 2010

Nu är det fjärde sommaren som jag har broderat på min Bayeuxtapet.

Som ni säkert känner till så består den 70 meter långa tapeten av olika scener som berättar om slaget vid Hastings 1066 och vad som ledde fram till detta. Den scen som jag broderar på utspelar sig i Frankrike, närmare bestämt i Normandie ute vid Atlantkusten. Där finns en klippö ute i havet några hundra meter från kusten. På den ön byggdes på 700-talet ett kloster som kallas Mont Saint Michel. Den här sommaren har jag sytt på Mont Saint Michel som visas i bakgrunden av broderiet.

Det är häftigt att tänka på att klostret står kvar än idag. Jag var och besökte det för några år sedan. Det ligger ett par timmars resa från Bayeux, där själva tapeten ställs ut. Mont Saint Michel är verkligen en anslående syn och som ni ser på fotot nedan, så har det byggts på en del hus och torn sedan 1066. Väl värt ett besök.

PS. Detta var det hundrade inlägget sedan Broderibloggen startade i början av 2008. Tjohoo Hurra!

Share

Bayeuxtapeten 2009

bayeux3.jpg Den här sommaren blev det inte så mycket broderat, som jag hade föreställt mig innan. Det berodde dels på att vi hade ovanligt många andra projekt under sommaren och dels på att jag faktiskt var lite broderitrött.

Nu har jag i alla fall färdigställt en till ryttare på häst. Det är riktigt trivsamt att brodera när man väl kommer igång. Först broderar jag linjerna runtom i stjälkstygn, sedan fyller jag med dubbel läggsöm. Det är lite som att färglägga en målarbok.

Det är tredje sommaren som jag broderar på detta. Om jag håller den här takten kommer min lilla Bayeux-tapet att vara färdig om tolv år. Hoppas verkligen att jag bor kvar där jag bor nu, för jag har redan tänkt ut var jag ska hänga den. 🙂

bayeuxtapestry.jpg

Share

Hollywood satsar på slaget vid Hastings

Måste bryta bloggvilan för senaste nytt från filmindustrin. Äntligen har de kommit på att slaget vid Hastings 1066 kan vara passande att göra film av. Inte ett utan tre olika filmprojekt sysslar med detta ämne och det ska blir mycket intressant att se vad de gör av detta.

Alla trogna läsare av Broderibloggen vet att här broderas det Bayeuxtapet mellan varven och att Bayeuxtapeten är den viktigaste källan till vad som utspelade sig före och under slaget vid Hastings. Ska vi slå vad om att det kommer att dyka upp lite broderier i en eller annan form i anslutning till filmerna. Något att se fram emot.

bayeuxdetalj.jpg

Share

Klyvsöm

Jag har varit på Historiska museet i Stockholm. Där har de en textilkammare med broderier och vävnader från medeltiden.

En del kanske tycker att det låter lite mossigt, men där finns faktiskt mycket att lära och inspireras av. Korsstygnsbroderierna t ex, var mycket vildare och mer avslappnade än vad de är i våra dagar. Medeltidsbrodöserna funderade inte så mycket på att lägga alla stygn åt samma håll eller att det ska vara jätteprydligt på baksidan. De gick lite mer på känsla, verkar det som. Resultatet blir mer levande, tycker jag.

Det finns också riktiga klosterarbeten, som man kan beundra, även om de är svåra att imitera. Exempelvis klyvsöm var väldigt poppis under 1400-talet. Den sys ungefär som stjälkstygn, men istället för att låta nålen gå upp bredvid tråden, så sticker man nålen mitt i tråden och klyver den. Första gången jag hörde talas om detta stygn tänkte jag att då måste man väl ha en ganska tjock tråd, annars blir det svårt att klyva den. Men så tänkte man inte på medeltiden. På Historiska finns arbeten sydda med millimetertunn silkstråd i klyvsöm. Man täcker ytor med rader på rader med klyvsöm och får en blank damastliknande yta. Otroligt effektfullt.

klyvsom.jpg

Jag har testat lite klyvsöm i konstsilke. Min tråd är mer än en millimeter, kan jag meddela. Det är faktiskt ganska roligt att brodera en liten stund, men jag tror inte att klosterarbete är något för mig.

Slutligen vill jag tipsa om ett par intressanta filmer som finns på Historiska museets hemsida. Dels en film om Birgittasystrarna och deras textilier, med fina närbilder på vackra broderier, och dels en film där Dick Harrison berättar om textiliernas roll under medeltiden. Väldigt sevärda båda två.

Share

Bayeuxtapeten 2008

Jag måste rapportera om sommarens broderande av Bayeuxtapeten. Som jag har berättat om tidigare, broderar jag på min Bayeuxtapet som sommarnöje. En kille på häst hann jag med i år. Var tar tiden vägen?

bayeuxtapetryttare.jpg

Jag har upptäckt att broderande med ullgarn fungerar väldigt väl en sval sommardag, men när värmeböljan sätter in blir det lite för kladdigt. Då får man övergå till sval bomull eller flytta ner i källaren, som en handarbetande bekant tipsade mig om.

Blir ni sugna på att skapa lite Bayeuxtapet, men kanske tycker att det där broderandet verkar för besvärligt. Då tycker jag att ni ska testa denna sida. (Jag hittade den via Spångmurs)

Share

Bayeuxtapeten – the movie

Först kom Vilhelm Erövraren. Sen kom tapeten. Nu kommer filmen.

Apropå förra inlägget har jag fått ett tips om en trevlig liten film. Någon begåvad person har animerat en del av Bayeuxtapeten. Musik och ljudeffekter förhöjer filmupplevelsen. Filmen börjar en bit in i tapeten, just när Halleys komet dyker upp och visar sedan de blodiga striderna i slaget vid Hastings. Riktigt kul.

Se själv.

Share

Bayeuxtapeten 2007

bayeux1.jpgVilhelm Erövrarens kamp och seger över engelsmännen förevigades i ett broderi som sannolikt är utfört av engelska hovdamer under 1070-talet. Broderiet är ett stycke propaganda som slår fast att normandernas erövring av England var en bra sak. Det är också den främsta källan till vad som hände där vid Hastings 1066.

Broderiet har genom århundradena förvarats i den lilla staden Bayeux i franska Normandie och finns sedan förra året på världsarvslistan.

bayeux3.jpg Vi gjorde en veckolång resa i Normandie förra sommaren, och en av de viktigaste punkterna på programmet, enligt mig, var ett besök på Musée de la Tapisserie de Bayeux. Där finns den utställd i ett mörkt rum. Bayeuxtapeten är ungefär en halv meter hög och sjuttio meter lång. Den påminner om en serietidning. Händelseförloppet före och under slaget vid Hastings visas i en mängd scener med frustande hästar, soldater i stridsmundering, seglande krigsskepp och med kommentarer på latin i överkanten.

Den är broderad med ullgarn i mustiga medeltidsfärger på en blekt linnebotten. Främst har man sytt stjälkstygn och dubbel läggsöm. Ibland kedjestygn och klyvsöm. Dessa är vanliga stygn i medeltida broderi. Vackert, vackert.

bayeux4.jpg I museibutiken fanns mängder med böcker och muggar och pussel och kylskåpsmagneter, men också kopior av scener från tapeten som man får brodera själv. Efter mycket velande valde jag en broderisats med hästar och soldater. Den är i samma skala som originalet och mäter 1,4 x 0,5 meter. Det är alltså frågan om ett mastodontbroderi, fast den bara motsvarar 2% av hela tapeten.

Resten av sommaren broderade jag och kom en liten bit. På hösten lade jag undan broderiet och pysslade med annat. Snart börjar sommarperioden igen och snart ska jag fortsätta på min lilla Bayeuxtapet.

Jag längtar…

Share