Ullgarn för broderi

Broderi handlar om tråd och tyg. Tyger att brodera på hittar man lite överallt: i handarbetsaffärer och vanliga tygaffärer och även hemma i garderoben. Tråd kan vara lite knepigare. Alla typer av trådar och garner fungerar inte att brodera med. En del garner är specialtillverkade för att brodera med. Andra kanske har ett annat syfte, men de är toppenbra för broderi också.

Ett exempel på detta är vissa ullgarner som är tänkta att användas till vävning och säljs i stora härvor. Fantastisk kvalitet och mängder av färger, utmärkta att brodera med. Problemet är bara att en brodös ofta vill ha tillgång till garn i många färger, men inte så mycket av varje färg. Det blir alltså väldans dyrt om man ska inhandla vävgarn i många nyanser för att brodera med. Dessutom får man en massa garn över.

Jag har nu löst detta problem. Jag har helt enkelt köpt in härvor av vävgarner i regnbågens alla färger och delat upp dem i mindre dockor på 25 meter, lagom mycket för broderi, som jag säljer för en billig slant.

Jag har två typer av ullgarner. Mora redgarn är ett tunt tvåtrådigt garn med fin lyster som finns i över 50 nyanser. Fårögarn är ett lite grövre och strävare entrådigt garn som finns i över 70 nyanser, många klara vackra färger. Båda sorterna passar bra för yllebroderi och jag har också använt dem för tvistsöm och korsstygn.

Jag känner mig lite som Joakim von Anka, som badar i sina älskade pengar. Själv badar jag i vackra garner i alla underbara färger: apelsinorange, medelhavsblå, limegrön, oliv, turkos, smultron, kaffe, smaragd, gammelrosa…

HÄR HITTAR NI BRODERIGARNERNA.

Share

7 svar på ”Ullgarn för broderi

 1. Kul att du gillar det, Hedvig.
  Intressant experiment, tyckte jag.
  Har faktiskt redan fått ett par beställningar, som jag har lagt på lådan.

 2. När jag skrev garderob, så tänkte jag på min mammas gamla mörkblå yllekjol som jag har slaktat och sytt yllebroderier på.
  Nu har hon kommit till mig med en jättefin tjock vit yllekofta. Den har fått en stor fläck som inte går bort och hon vill att jag broderar över den. Jag har ju garn, som bekant, så jag ska fundera på saken.

 3. Som Helenas mamma kan jag berätta att den kjol, som dessvärre ”krympt” i garderoben var en fin loden-kjol i marinblått, rött och rent loden-grönt tyg. Den var mycket modern på 1980-talet.!!!
  Kram från mamma

Kommentarer är stängda.