Bayeuxtapeten 2011

Följande har hänt: Sommaren 2007 gjorde jag och min familj en bilresa i Normandie. Vi såg intressanta ställen som Le Havre, Omaha Beach och Mont Saint Michel, men höjdpunkten på resan (tycker jag) var ett besök i Bayeux och att få se den berömda tapeten som är broderad på 1000-talet och föreställer Slaget vid Hastings 1066.

När vi hade beskådat underverket, så följde ett besök i museishopen där jag övertalades (av min man) att inköpa en kopia av en liten bit Bayeuxtapet i form av en broderisats. Den bit jag broderar är 1,4 meter lång. Det kan verka mycket, men är endast två procent av hela den 70 meter långa tapeten.

Väl hemma i Sverige satte jag ingång att brodera. Det är stjälkstygn, kedjestygn, klyvsöm och dubbel läggsöm. Ullgarn på linnebotten och det tar tid. För att inte ledsna på hela projektet har jag bestämt att jag broderar i lagom takt under somrarna och sedan får broderiet vila under vinterhalvåret. I år var det femte sommaren jag broderade. Jag räknar med att det kan ta så mycket som tio somrar till.

Årets beting är en kille till häst. Han ser ut att sitta i damsadel. Jag misstänker att den som ritade just den här killen inte hade riktigt koll på hur man avbildar en man till häst. Eller också underskattar jag illustratören. Stigbygeln är ju där, men killen har inte foten i den. Han kanske håller på att hoppa av sin häst. Han är ju på väg ut i vattnet, alltså de där linjerna som är ritade under hästen, som jag inte har broderat än. Kanske killen tänker hoppa av hästen för att leda den ut i vattnet. I så fall är det big mistake, för där framme väntar kvicksanden. Men det dramat kommer jag inte till förrän nästa sommar eller kanske sommaren efter det.

Share

12 svar på ”Bayeuxtapeten 2011

 1. Hahaha..jag gillar det som tittar ut mellan benen på hästen..snacka om att verkligen gå in för en onödig detalj 😉

 2. Roligt att du noterade det, Hulda. Jag tänkte också som du först, men jag har syskonbarn (i lagom barnslig ålder) som har blivit historieintresserade just på grund av denna detalj. Så den har jag inte broderat förgäves.

 3. Fantastiskt fin, och JA vilket drama. Jag förstår inte hur du kan hålla dig till att bara brodera dem på sommaren? Du är ju inte riktigt klok!
  Broderar du efter ett foto eller har du köpt mönster på tapeten??

 4. Jag har fått ofta fått höra att jag inte är riktigt klok som har tagit mig an detta broderi, men din kritik var en ny variant, haha.
  Som synes på bilden är mönstret tryckt på tyget. Med broderisatsen följer ett foto av originalbroderiet, men det är ganska litet, så man ser inte detaljerna så bra. Så finns det ett ritat mönster uppdelat på 8 A3-ark. Det visar vilka färger man ska använda till de olika linjerna och vilka färger man ska fylla ytorna med. Däremot framgår det inte vilka stygn man ska använda. Det har jag fått luska ut genom att leta i böcker och på Internet.

  • jaha, så linjerna som syns är mönstret. Då förstår jag. Men vad klurigt att stygnen inte är angivna, det kan ju uppenbarligen inte varit en brodös som tagit fram det..! Och ja, det är ju verkligen ett projekt som heter duga! Spännande 🙂

   • De erbjuder kurser i Bayeux-broderi på museet. Kanske tänker de sig att man ska vara med på en sådan, för att komma igång med broderandet. I mitt fall fanns det varken tid eller språkkunskaper för en sådan kurs, så jag fick forska på egen hand och det var jättespännande. Om du kommer på torsdag, så ska jag ta med broderiet så du får se IRL, som Pysselfarmor säger.

 5. Tack! jag blir så inspirerad av din blogg och särskilt av Bayeaux boderiet – fantastiskt. Vad mycket tid det tar! Lika mycket tid som på medeltiden…mycket har ändrats sedan dess men inte tiden det tar att trä en nål och brodera ett stygn.

  • Det är faktiskt en intressant aspekt av Bayeux-broderandet. Det går inte att fuska. Samma material och samma verktyg. Antagligen bättre ljus och centralvärme och kanske lite musik eller en ljudbok i bakgrunden, men annars väldigt likt. Tack för din kommentar, Maria.

 6. 2011 såg jag Bayeuxtapeten och köpte en broderisats till en kudde, men vet inte riktigt vilka stygn som skall användas och hur de sys. Behöver verkligen hjälp och instruktion eftersom jag vill påbörja arbetet snart. Tacksam för hjälp!
  Christina

  • Bayeuxtapeten broderas med stjälkstygn, kedjestygn och dubbel läggsöm.
   Så här broderar du de fyllda områdena. Först broderar du linjen runt det område du ska fylla. Det gör du med stjälkstygn.
   Sedan är det dags att fylla med dubbel läggsöm. Den består av två sorters stygn. Först fyller du ytan med oliksidig plattsöm (http://www.brodera.nu/plattsom.htm), alltså du syr tråden i täta, parallella trådar som fästs i kanten med små stygn, så att det mesta av tråden hamnar på framsidan av tyget. Därefter syr du med samma garn läggsöm i rader (http://www.365slojd.se/?p=3549) tvärsöver plattsömmen. Läggsömsraderna sys med ca 3-5 mm mellanrum. Du drar tråden från vänster till höger över plattsömmen och fäster den med ett litet stygn i kanten. Sedan syr du fast den med regelbundna stygn från höger till vänster, ca 5 mm mellan dem. Sedan drar du nästa tråd från vänster till höger osv.
   Linjerna runt de fyllda områdena sys som sagt med stjälkstygn. Alla andra linjer sys antingen med stjälkstygn eller med kedjestygn, lite som du tycker.
   Lycka till!

Kommentarer är stängda.