…och en till julekula

När jag hade lyckats knåpa ihop en julgranskula enligt mönster i Julekuleboken, så ville jag naturligtvis fortsätta och hitta på fler varianter.

Jag kände mig inspirerad av skånska yllebroderier som ofta broderas på svart botten. Så jag stickade en enfärgad svart kula och plockade fram lite ullgarner i lämpliga färger. Jag har använt Moragarn och Fårögarn och hållit mig till en lite ljusare färgskala. Jag ville inte att julgranskulan skulle ge ett alltför mörkt intryck, för det blir nog inte så snyggt mot den mörkgröna julgranen.

Jag markerade med några tråckelstygn i vit sytråd var jag ville ha de olika blommorna och sedan broderade jag ganska fritt. Det ser kanske lite spretigt ut. Det beror dels på att jag inte hade markerat alla detaljer innan jag broderade och dels på att det är ganska svårt att brodera rakt och exakt på en stickad kula.

Slutligen broderade jag en grön bladslinga runt alltihop för att binda ihop det. Inte så pjåkigt för att vara ett första försök.

Share

12 svar på ”…och en till julekula

  • Jag äälskar de norska kulorna, men jag måste helt enkelt göra det på mitt sätt. Vad glad jag blir att du gillar det!

 1. De är ju jättefina! Jag kan inte sådant men jag ser en vit/äggskalsfärgad kula med hallandssöm på (alltså ljusblått och rött) för mig. Du får nog en God Jul med dina vackra kulor i granen!

 2. Jättefin julkula.Härligt med nya saker att brodera på.
  Jag har ännu inte stickat några julkulor men jag har tovat och sedan broderat på.
  Det är ett roligt och nätt handarbete men inte så lätt att brodera på runda saker.
  Jag har alltid haft svårt att rita och sedan kunna göra som jag ritat. Dett känns oftast som garnet och nålen gör på sitt egna sätt.
  Har funderat på vitbroderi……..

  • Det blir ju nästan aldrig precis som man ritar och planerar att det ska bli. Precis som du skriver så har garnet en egen vilja. Ibland är det fruktansvärt frustrerande, men ofta kan det bli bättre än man tänkte sig, och det är spännande, tycker jag.

 3. Det här var det absolut finaste jag fick fram när jag googlade på ”stickade julkulor”. Och snart är det jul igen!

  • Tack så himla mycket Lovisa! Jag längtar till jul. Idag är det två månader kvar. Måste brodera fler kulor den här julen.

Kommentarer är stängda.