Syrran och kudden

Jag är inte bara brodös, jag är storasyster också. Min lillasyrra är inte heller oäven när det gäller handarbete, fast hon har varit mer inne på stickning än broderi.

Vi växte upp och gick i skolan i Skåne och det var 1970-tal. Skåne är ett bra ställe att vara på om man är intresserad av broderi. Varje läsår i syslöjden hade vi minst ett broderiprojekt på gång. Jag minns kedjestygnsdukar och broderade monogram och så naturligtvis yllebroderier och tvistsöm, som är skånska specialiteter.

Ett år påbörjade syrran ett tvistsömsbroderi med traditionellt mönster i ullgarn i färger som hon hade valt själv. Hon hann inte riktigt färdigt innan läsåret tog slut, så broderiet fick följa med hem med lite extratråd, så att hon kunde avsluta det. Tydligen var de lite snåla med tråden, för den räckte inte och det nästan färdiga broderiet blev liggande.

När jag startade mitt broderibloggande så började släktingar och vänner att plocka fram gammalt broderimaterial som de hade i gömmorna och jag samlade gärna på mig detta. Syrran bidrog med sitt tvistsömsbroderi och jag tyckte att det var väldigt fint med de blåa och röda garnerna.

Häromdagen fyllde syrran år och jag har planerat i flera månader att nu skulle det bli en kudde av hennes broderi. Jag har ju som bekant en himla massa ullgarner, så det var inte svårt att hitta en lämplig broderitråd för att avsluta broderiet. Det blev en mörkblå tråd av Bragegarn. På högersidan av broderiet ser man ett ljusare fält i det mörkblåa. Det är mitt bidrag.

Sedan gällde det att hitta ett lämpligt tyg för själva kudden som kunde matcha broderiet. Jag har letat i tygaffärer hela sommaren. Först var jag inne på att använda ett rosa tyg, men så hittade jag ett rött linne i en liten tygaffär i Laholm som passade perfekt.
Det fick bli en avlång kudde: 40 X 60 cm, för jag råkade ha en sådan hemma och jag tycker det blev bra med broderiet på tvären. Det blev ett riktigt grupparbete och snacka om att syrran blev överraskad och glad förstås.

Närbild på broderiet finns här.

Share

11 svar på ”Syrran och kudden

 1. Den har blivit otroligt vacker. Ibland är avlånga kuddar mer lättplacerade. Jag förstår att din syster blev lycklig!!!

 2. Ja, jag är väldigt förtjust i långa kuddar. Jag tror att hon kommer att har den i en soffa och det passar säkert väldigt bra. Tack Karin!

 3. Åh, tack för tipset! Jag har ett tvistsömsbroderi i samma storlek som jag inte vet vad jag ska göra av. Hur gjorde du när du satte fast broderiet? Är det infällt eller påsytt?

  • Det är påsytt. Jag lämnade rätt lång fåll, kanske 3 cm, för jag tänker att kudden kanske slits snabbare än broderiet och då vill man kanske montera om det någon gång i framtiden. Jag vek in fållen i den yttersta broderade raden, så att inte något bottentyg skulle synas. I hörnorna klippte jag bort en del tyg, annars hade det blivit knöligt. Sedan sydde jag fast broderiet på det röda linnet med röd sytråd och slutligen sydde jag ihop fram- och baksida på kudden på symaskin och stoppade in kudden och sydde ihop sista kanten för hand.

   • Tack för svaret! Jag ska leta rätt på min skånska hjort, en hyllning till min skånska farmor, som sydde hela sitt liv. Det blir nog snyggt på en kudde.

 4. Hej Helena!

  Jag har fått tag på en salig blandning av ullgarner, härligt.
  Men jag vet inte vad de passar till att brodera. tycker de känns så tjocka.
  Märkena är Marks flora garn, Nostra Zephyr, Ullas zephyrgarn, Anchor tapisserie wool, Nordisk gobelin, mf. Är de till för att brodera med eller till att göra typ ryamattor?
  Har provat att brodera med någon av dem och de är ju så tjocka att det blir svårt att få till detaljer.

  • Hej Cecilia!
   Grattis till garnerna! Jag har inte järnkoll på alla märkena, men jag vet att tapisserie- och gobelingarn i första hand är avsedda att brodera över räknade trådar med korsstygn eller halva korsstygn. De är tjocka för att de ska fylla ordentligt så att man inte riskerar att det tyg som man broderar på syns igenom. Även Zephyr-garner är utmärkta att brodera med. Min erfarenhet av ryagarner är att de faktiskt är kraftigare än dem du har, men även de går att brodera med. Alltihop handlar egentligen om skala. Tjockare garner behöver större broderier. Fördelen med ullgarner är att det oftast fungerar bra att blanda olika ullkvaliteter. Därför kanske du kan använda din garner att brodera ytor med, och när det är dags för mindre detaljer kompletterar du med ett tunnare ullgarn. Ett förslag är Moragarn, som är ett tvåtrådigt kamgarn som passar utmärkt att brodera detaljer med. Som av en händelse råkar jag sälja det i min brodeributik http://www.broderigarn.se.
   Hoppas detta svar är till hjälp.

Kommentarer är stängda.