Brodera som Karin Larsson

En av mina favoritplatser är Lilla Hyttnäs i Sundborn där konstnärerna Karin och Carl Larsson bodde med hela sin familj. Först och främst är det den ombonade hemtrevligheten som jag uppskattar. Sedan gillar jag färgerna, många röda och gröna nyanser, men också gult och blått, turkos och rosa i oväntade men smakfulla kombinationer. Varje rum har en egen färgsättning och det skulle ju kunna bli kaotiskt men istället känns det så harmoniskt och genomtänkt.

Carl och Karin har tillsammans skapat inredningen i huset. Carl har en lite gulligare smak. Han målar blommor och små porträtt av barnen på väggar och dörrar. Karins uttryck känns mer modernt stramt. Hennes vävar och broderier har ofta geometriska och symboliska mönster med djärva färgkombinationer.

Karin hade liksom Carl en gedigen konstnärlig utbildning från Sverige och Frankrike. I sin ungdom målade hon i olja och akvarell, men med åren inriktade hon sig istället på textil. Hon vävde mattor och gobelänger och hon broderade gardiner, dukar och kuddar. Karin skapade broderier i en mängd tekniker. Yllebroderade kuddar i olika stilar finns i var och varannat rum. Hon har broderat skira gardinkappor i förmaket med hopdragssöm. Runt Carls säng finns förhängen i vitt linne med broderier som ser ut att vara inspirerade av Hallandssöm.

I det rödgröna matrummet där hela familjen samlades till middag kring det långa bordet ligger en löpare med ett broderi som Karin kallar ”Släktträdet”. Den föreställer två röda släktträd vars rötter börjar i varsin ända av löparen, och sedan växer de två träden upp mot mitten av duken. Det ena trädet har trekantiga frukter som växer åt olika håll. Det trädet sägs representera familjen Larssons äldre släktingar. Det andra trädet har runda, äppellika frukter som föreställer barnen Larsson. Äpplena växer åt olika håll. De två som växer uppåt är sönerna Ulf och Pontus och äpplena som växer nedåt är döttrarna Suzanne, Lisbet, Brita och Kersti. Ett äpple växer åt sidan och det är sonen Matts som bara blev ett par månader gammal. Den yngste pojken Esbjörn finns inte med på broderiet. Det är daterat 1897 med korsstygn, och då var han inte född än.

Karins löpare finns avbildad på en av Carls akvareller som heter ”Väninnan” och finns publicerad i boken ”Åt solsidan” 1910.

Nu råkar det vara så att Brodera mera har mönstret till Karins löpare i arkivet och vi börjar nu sälja den igen. Jag har ägnat min sommar åt att brodera en ny kopia av den. Den broderas på 10 trådars räknelinne med flätsöm. Vi har tagit fram fint bomullsgarn i en härlig röd nyans. Man broderar med 4 tunna trådar i nålen. Tidigare har jag bara broderat flätsöm fritt där motivet är uppritat på linne eller ylle, men nu är det räknade stygn som gäller. Det blir som ett mellanting mellan korsstygn och tvistsöm. Alla rötter och grenar broderas med linjer av flätsömmen och de geometriska figurerna täcks av rader med flätsöm. Stygnen passar väldigt väl ihop med den stiliserade designen. Det är fantastiskt kul att sy och det är ju så vackert med klarrött på vitt.

Vi har gjort ett särskilt stygnpapper där vi går igenom steg för steg hur man broderar flätsöm över räknade trådar. När man väl får kläm på det så går det som en dans. Det ligger med i materialsatsen så klart.

Vill ni läsa mer och se nytagna bilder från Sundborn kan jag rekommendera Tidningen Vi. I deras oktobernummer som kommer ut i dagarna finns en vackert reportage från Sundborn, med bilder på Karins löpare i matrummet.

Akvarellerna från Sundborn finns i böckerna Ett hem och Åt solsidan av Carl Larsson. Båda böckerna kan läsas på litteraturbanken.se.

Share

En broderiutställning i Danmark

I år är det 100 år sedan kvinnorna fick rösträtt i Danmark. Grattis! Det firar Silkeborgs Museum, Blicheregnen på Jylland med en broderiutställning. Trädgårdsdesignern Grethe Gerhardsen Traeland har samlat broderier i många år. Hon har letat i secondhand-butiker efter inramade korsstygnsbroderier som är broderade med ullgarn på stramalj. Hon har särskilt sökt efter tre olika motiv: rosor, hemmets idyll och broderad kristen tro. 350 broderier ur hennes samling ställs ut på Blicheregnen som är ett kulturhistoriskt museum.

blicherosor

Många, många kvinnor har använt en stor del av sin fritid till att skapa dessa korsstygnstavlor. Det har säkert fungerat som en avstressande aktivitet. Sedan har de ramats in och hängt i många hem och värdesatts av dem som har broderat. Men redan i samtiden var broderiernas estetik ifrågasatt, och när det är dags för nästa generation att fördela kvarlåtenskapen då väljs broderitavlorna bort och säljs på loppisar för några enstaka kronor.

Utställningen funderar kring vad som är god och dålig smak och vem som bestämmer det, om varför ett broderikit som kostar flera hundra kronor och tar många timmar att förvandla till en tavla efter ett antal år endast är värd fem kronor. Är det godkänt att brodera korsstygnstavlor? Kan inte självständiga kvinnor med rösträtt göra vad de vill med sin fritid och sina pengar? frågar de. Jo, jag tycker absolut det!

blichekopior

Nu undrar ni kanske hur det kommer sig att jag känner till en utställning på ett museum i andra änden av Danmark. Jo, Grethe är min nya Instagram-kompis och hon ville gärna att mina broderikit Svenska Hus skulle säljas i museishopen under utställningen. Vilken ära! Det ställer jag så klart upp på. Varför? För att jag kan! Ha!

Utställningen ”Sting for sting og hundrade flag” pågår på Museum Silkeborg Blicheregnen 21 mars-21 juni.

Share

Syrran och kudden

Jag är inte bara brodös, jag är storasyster också. Min lillasyrra är inte heller oäven när det gäller handarbete, fast hon har varit mer inne på stickning än broderi.

Vi växte upp och gick i skolan i Skåne och det var 1970-tal. Skåne är ett bra ställe att vara på om man är intresserad av broderi. Varje läsår i syslöjden hade vi minst ett broderiprojekt på gång. Jag minns kedjestygnsdukar och broderade monogram och så naturligtvis yllebroderier och tvistsöm, som är skånska specialiteter.

Ett år påbörjade syrran ett tvistsömsbroderi med traditionellt mönster i ullgarn i färger som hon hade valt själv. Hon hann inte riktigt färdigt innan läsåret tog slut, så broderiet fick följa med hem med lite extratråd, så att hon kunde avsluta det. Tydligen var de lite snåla med tråden, för den räckte inte och det nästan färdiga broderiet blev liggande.

När jag startade mitt broderibloggande så började släktingar och vänner att plocka fram gammalt broderimaterial som de hade i gömmorna och jag samlade gärna på mig detta. Syrran bidrog med sitt tvistsömsbroderi och jag tyckte att det var väldigt fint med de blåa och röda garnerna.

Häromdagen fyllde syrran år och jag har planerat i flera månader att nu skulle det bli en kudde av hennes broderi. Jag har ju som bekant en himla massa ullgarner, så det var inte svårt att hitta en lämplig broderitråd för att avsluta broderiet. Det blev en mörkblå tråd av Bragegarn. På högersidan av broderiet ser man ett ljusare fält i det mörkblåa. Det är mitt bidrag.

Sedan gällde det att hitta ett lämpligt tyg för själva kudden som kunde matcha broderiet. Jag har letat i tygaffärer hela sommaren. Först var jag inne på att använda ett rosa tyg, men så hittade jag ett rött linne i en liten tygaffär i Laholm som passade perfekt.
Det fick bli en avlång kudde: 40 X 60 cm, för jag råkade ha en sådan hemma och jag tycker det blev bra med broderiet på tvären. Det blev ett riktigt grupparbete och snacka om att syrran blev överraskad och glad förstås.

Närbild på broderiet finns här.

Share

Kökshandduk med klotter

kokshandduk.jpg
Rätta mig om jag har fel, men jag tycker det verkar vara väldigt populärt just nu med förstygn på inredningdetaljer. Jag har sett plädar, kuddar och handdukar som är prydda med parallella rader av förstygn. De har dykt upp både på IKEA och i lite mer exklusiva inredningtidskrifter.

Jag tyckte det kunde vara kul att testa att förbättra en kökshandduk med några rader förstygn. Jag broderade på fri hand med ett tjockt pärlgarn nr 5, medan jag talade i telefon med en kompis. Det var lite grann som när man sitter och förstrött klottrar på ett papper under ett telefonsamtal. Jag gillar broderiklotter. Ska se till att ha lite broderigrejer till hands nästa gång telefonen ringer.

Share

När broderiet spelar birollen

appelkudde.jpg
God fortsättning på det nya året.

Mitt jullovspysslande har bestått i att sy en äppelkudde. Den är gjord i intarsiabroderi. Jag har klippt ut äppelformen i det vita bottentyget och de röda och gröna äppelbitarna är alltså inte applicerade ovanpå det vita, utan har fyllt ut det äppelformade hålrummet i bottentyget. Sedan har jag sytt fast alla tygbitar i varandra med sytråd.

För att dölja de hopsydda skarvarna har jag täckt dem med mörkbrunt ullgarn som jag har fäst med läggsöm (det innebär att ullgarnet ligger uppe på tyget och fästs av enkla stygn tvärs över den bruna tråden med ungefär en halv centimeters mellanrum). Stjälken är också sydd i läggsöm.

Jag hade planerat att sy kärnor i mitten av äpplet, så att det verkligen skulle se ut som ett äpple i genomskärning. Jag testade lite olika varianter. Bruna kärnor i ullgarn och vita kärnor av pärlor. Men inget av det såg bra ut, det blev bara plottrigt, så jag tog bort dem.

Min äppelkudde lyser som ett trafikljus och det första man lägger märke till är nog de starka färgerna, men det är de bruna broderierna som ger den karaktär, tycker jag.

Baksidan? Den är grön.

ENGLISH VERSION: Intarsia embroidery in woolen broadcloth were the seams are covered with dark brown couched stitches.

Share

Brodera på virkade påskägg

Här har förberedelser för påsken börjat. I år har jag planerat ett påskris med hemmagjorda ägg.

Bland pysselmänniskor är det just nu inne med amigurumi. Det är små figurer som man kan virka själv. Via den trevliga sidan Mönsterarkivet har jag hittat en svensk sida om amigurumi och där finns ett enkelt gratismönster på ett runt äpple. Jag har använt det mönstret för att virka ägg. Den enda justering som krävs för att formen ska bli mer ägglik är att lägga till ett par varv när man virkar ihop ägget på slutet. Sedan är det bara att fylla med vadd och så kan man börja brodera på äggen.

Jag broderar med pärlgarn och håller mig till en färgskala i blått och rosa på vit botten, för jag råkade ha de garnerna hemma.

Här är de första äggen. Nu ska jag virka och brodera fler, så att det räcker till ett litet påskris.

UPPDATERING: Nu finns det ett gratis virkmönster på påskägg på amigurumi-sidan. Prova det! Det är jättelätt och roligt.

paskagg.jpg

ENGLISH VERSION: I am preparing for Easter by making embroidered amigurumi eggs. For Easter we usually take in birch twigs and adorn them with feathers and eggs.

Share

…och här kommer brudgummarna

jamtkillar1.jpg

En av mina begåvade kurskamrater på HVs konstsömnadskurs fick se gästhandduken med Jämtlandsbrudar som jag visade förra veckan. Hon föreslog genast att jag borde brodera en manlig motsvarighet och jag är inte den som avfärdar en strålande idé.

Det är lite svårt att återge färgerna perfekt på Internet. Brudarnas handduk har en beigerutig botten och brudgummarna har fått en blårutig botten. Handdukarna är inköpta hos Vävaren i Båstad.

Vi kan visserligen inte hålla oss med separata herr- och damtoaletter i den här familjen, men nu har vi i alla fall speciella gästhanddukar för damer och herrar. Mycket elegant!

ENGLISH VERSION: When I had embroidered the guest towel with three ladies, one of my gifted friends suggested that I should make another one with three men. So I did and now I have one guest towel for ladies and one for gentlemen. Isn’t that elegant!

Share

Tre brudar från Jämtland

jamtbrudar4.jpg Inspirationen till mina Jämtlandsbrudar kommer från ett gammalt foto på en traditionellt klädd jämtländsk brud, som jag hittade i en bok om Jämtlandssöm. Hon hade en stor underbar krona av blommor på huvudet.

Jämtlandssömmen består mest av olika typer av langettstygn och broderas traditionellt med blåa och rosaröda garner och lite gult ibland.

Jag har valt att brodera på en färdigsydd gästhandduk som är vävd i gåsöga och jag tycker det blir en fin bakgrund till damerna. Det är inte optimalt att brodera på ett sådant tyg, dels för att det är elastiskt på diagonalen och dels för att hålen i väven är avlånga, vilket gör att det kan vara svårt att styra in stygnen precis där man vill ha dem. Men i det här fallet gör det inte så mycket för det är ju så, när det gäller Jämtlandssöm och andra så kallade bygdebroderier, att de inte behöver vara så jämnt och exakt broderade. De vinner faktiskt på när de blir lite sneda och ojämna.

Jag har broderat med en tråd Danskt blomstergarn och kanske ser ni att det glänser till lite här och där. Det är blekgult konstsilke som jag har sytt dit för att få det lite festligare.

jamtbrudar2.jpg

Ett par ord om hur man sköter ett sånt här broderi: för det första ska man inte vara rädd att använda sina broderade handdukar. De är inte gjorda för att gömmas i ett skåp. Fram med dem och slit på dem.

Linnehanddukar kan man ju tvätta varmt och Danskt blomstergarn kräver faktiskt att man tvättar i 60 grader, inte svalare, för då kan det fälla färg.

Man ska undvika att stryka direkt på broderier, för då blir de platta och tråkiga. Lösningen i det här fallet är att lägga en tjock frottéhandduk på strykbrädan och vända broderiet med stygnen mot frottéhandduken och så stryka försiktigt.

ENGLISH VERSION: The embroidery on this guest towel is inspired by Jämtlandssöm which is a form of embroidery once practised in the northern Swedish province of Jämtland. It mainly consists of different kinds of buttonhole stitches. The colours are traditional. I have used cotton thread and some yellow rayon floss for the golden stitches. The towel is linen, easy to wash and iron on the back.

Share

Förbättrad kökshandduk från Ikea

När man gillar att brodera, som jag gör, så tenderar man att se världen genom broderiglasögon. Kommer man in i ett rum fullt av saker och det råkar finnas ett litet broderi där, så nog hittar man det ganska snabbt. Om man är ute och handlar, så finns det hela tiden en del inom en som letar efter lämpliga saker att brodera på eller med.

blahandduk1.jpg

Jag var på Ikea i förra veckan. Vi skulle köpa en matta till TV-rummet, men hur det nu var så hamnade jag bland kökstextilierna. Det var servetter och handdukar och grytlappar. Billigt är det och när man är broderinödig, så sprutar idéerna. Jag kom hem med en riktigt trevlig matta, men också med diverse textila ting som definitivt behöver förbättras med lite broderi.

Här ser ni ett broderi som är inspirerat av delsbosöm och järvsösöm. Det är broderat i kortändan av en randig kökshandduk. Som ni ser har jag anpassat färgerna på garnet efter handdukens mönster. Jag blev så glad när jag kom på att den blåa randen i handduken ligger väldigt nära färgen på ett av mina favoritgarner.
blahandduk3.jpg
Vi har snackat en del på min broderikurs om att man inte ska begränsa sig till att brodera på enfärgat tyg, utan försöka hitta intressanta tyger med olika mönster och komplettera dem med broderier. Detta är ett litet försiktigt försök åt det hållet.

Undrar vem som ska få den här i julklapp?

Share

Julservetter

Jag älskar julen, men ibland kan jag tycka att affärerna drar igång julskyltningen lite tidigt. Redan för ett par veckor sedan började ljusbågar och juldukar dyka upp i en del butiker. Kunde de inte vänta lite. Vi kommer nog att hinna handla det vi behöver inför julen ändå.

julservetter2.jpg

Vi som handarbetar har däremot fullt legitima skäl att börja förbereda oss. Broderier och annat handarbete tar tid och en vacker broderad julgransmatta eller kanske en löpare med tomtar förstärker verkligen julkänslan. För ett par år sedan broderade jag julservetter. Jag använde färdigsydda servetter. De här servetterna köpte jag på IKEA.

När man vill brodera korsstygn på ett tätt vävt tyg eller på tvären, som jag har gjort här, använder man stramalj. Det är ett lite stelt tyg med tydliga hål och få trådar i väven. Man klipper ut en bit av stramaljen och fäster den på det tyg man vill brodera på (tråckla fast det eller använd ett par knappnålar), sedan syr man korsstygn tvärs igenom stramaljen och det underliggande tyget. När broderiet är färdigt fuktar man stramaljen och så tar man bort den genom att dra tråd för tråd, så att bara broderiet och det underliggande tyget blir kvar. Tänk på att den här tekniken inte fungerar om broderiet är för stort.

De små julsymbolerna som jag har broderat på servetterna hittade jag på själv. Mönster till dem finns här.

Share

Kökshanddukar med text

I vårt sommarhushåll har vi två partier. Handduksseparatisterna menar att det är oerhört viktigt att av hygienska skäl ha olika handdukar i köket för händer och disk. Låtgå-partiet tycker att det är väl inte så viktigt vilken kökshandduk man använder till det ena eller andra, och dessutom är det hopplöst att komma ihåg vilken handduk som gäller i de olika fallen. Vissa somrar har det blivit stora motsättningar mellan dessa båda ideologier.

Jag har därför bildat Broderipartiet. Vi tror att många konflikter i världen kan stoppas med broderier. För att visa detta har jag nu sytt två kadettrandiga kökshanddukar med enkla anvisningar i kedjestygn. Det blir spännande att se om vi med detta kan bringa fred i köket.

handduk.jpg

Share

Broderad kudde 4

kudde4.jpg

Äntligen är jag färdig med den fjärde och sista kudden. Det drog ut på tiden, för jag var inte nöjd. Den blev för mesig. Jag hade väl ledsnat på att brodera i diskreta blåa nyanser. Lösningen blev ett par röda små detaljer. Har jag sagt att jag älskar rött. Tänk vad vågad man kan vara.

I alla fall är det en bra idé, om man har små broderidetaljer som ligger i gömmorna, och man vet inte vad man ska ha dem till, att brodera fast dem på en större kudde. Jag har använt langettstygn till ramen, men det kunde också ha varit läckert med kråkspark eller kanske korsstygn. Blomman är sydd med plattsöm och stjälkstygn.

Share

Broderad kudde 3

kudde3.jpg

Så har vi då kommit till den tredje kudden som jag har broderat till köket. Den här gången tror jag att inspirationen kom från alla påskris som jag har sett omkring mig den senaste tiden. Långa mellanblå kvistar i stjälkstygn med mörkblå knoppar av enstaka kedjestygn. Det gick snabbt att brodera och det gör väl ingenting. En kudde som ska tillbringa sin tid i köket lär väl inte hålla hur många år som helst. Och det är ju bra, för då får man tillfälle att brodera en ny.

Share

Broderad kudde 1

Det har varit full rulle under påsken. Vi har målat köket blått och detta ska firas med nya kuddar på den väggfasta bänken. Jag har köpt grovt linne i vitt och grått. Sedan har jag sytt fyra vitgråa kuddar och broderat med blått Mora redgarn som är ett ullgarn. Här kommer den första.

kudde1.jpg

Jag började med att sy en schackrutig kudde och broderade kråkspark över sömmarna. Kråkspark går snabbt att sy och ger kudden en trevlig finish.

Share

Sommarstuga i korsstygn

korshus.jpg

Det började med att jag hittade en brun ram på Indiska. Jag såg genast för mig ett broderi i korsstygn i ramen. Ett gammaldags bokstavsbroderi. Jag surfade runt lite på Internet och hittade en del engelska hemsidor med ”samplers”, som det kallas på engelska.

Förr var det ju vanligt att flickorna fick träna sig på att sy olika sömmar genom att brodera bokstäver och träd och hus och en massa annat på ett och samma broderi. Huset på mitt broderi är min sommarstuga. Den är brun med blå fönsterluckor.

Jag har hängt broderitavlan i rummet innanför fönstret på övervåningen.

Share